Berta Sándor

Egyeztetett az öt legnagyobb európai távközlési konszern

Az Európai Bizottság a közeljövőben vizsgálatot indíthat amiatt, mert az úgynevezett E5 Csoport tagjai rendszeresen megbeszéléseket folytattak egymással.

Az E5 Csoport tagja a Deutsche Telekom, a France Télécom, a Telecom Italia, a Telefónica és a Vodafone. Az öt telekommunikációs óriás vezetői rendszeresen találkoztak egymással és különböző témákban egyeztetettek. A Financial Times gazdasági lap tudósítása szerint az Európai Bizottság egy jövőbeli eljárás első szakaszaként dokumentumokat kért be az öt vállalattól, ugyanakkor hivatalos döntés még nem született az eljárás lefolytatásáról.

A csoportba tartozó társaságok vezetőinek találkozóira 2010 óta került sor. A megbeszélések témái között szerepelt az Apple és a Google jelentette fenyegetés, a mobilinternet szabályozása, a közös szabványok kidolgozása, valamint, hogy miként lehet összehangolni a különböző mobil fizetési platformok működését. Az ügyben az Európai Unió már megkereste a GSM Szövetséget (GSMA), amelynek egyik szóvivője megerősítette a lapnak az EU érdeklődését. Az egyeztetéseken a kezdetektől részt vett egy ügyvéd is, valamint az elhangzottakról jegyzeteket küldtek az EU-nak. Az első találkozóra 2010 októberében Párizsban került sor, ezután azonnal levelet küldtek Neelie Kroes európai biztosnak, s aggályaikat fejezték ki az amerikai társaságok fejlesztésekkel kapcsolatos követelései miatt.

"Az Európai Bizottság még nem indított hivatalos kartelleljárást az ügyben. E lépések célja csupán a tények kiderítése, de nem jelenti azt, hogy jelenleg versenyellenes aggályaink lennének" - hangsúlyozta Joaquín Almunia versenyügyi EU-biztos szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #1
    Ez is olyan vinyógyártós egyeztetés? (megegyeznek az árakban)