Berta Sándor

Propaganda SMS-k küldésére kényszerítették a Vodafone-t

"Óvakodjatok a pletykáktól, őrizzétek meg az országot, védjétek meg Egyiptomot." Ilyen és ehhez hasonló üzeneteket kapott számos egyiptomi a napokban a mobiltelefonjára.

Az SMS-eket a kommunikációs blokád fenntartásában segédkező mobil szolgáltatók, többek között a Vodafone küldték el az előfizetőknek. A cég sajtóközleményében arra hivatkozik, hogy az egyiptomi kormány kényszerítette erre a lépésre és kénytelen volt követni a kabinet utasításait. A cél egyértelműen a Mubarak-rezsim melletti propaganda-tevékenység kifejtése volt. A szolgáltatókat már a tüntetések kezdetén arra utasították, hogy az üzeneteket juttassák el az egyiptomi néphez és semmilyen lehetőségük nem volt a kérés megtagadására. A Vodafone mellett hasonló utasítást kapott a Mobinil és az Etisalat is.

A hatóságok a helyi távközlési törvény vészhelyzetekben alkalmazható rendelkezéseire hivatkoztak. A brit szolgáltató ugyan eleget tett az utasításnak, de állítása szerint tiltakozott a követelés ellen és elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet. "Világossá tettük, hogy mindegyik SMS-nek átláthatónak kell lennie és egyértelmű információkat kell tartalmazniuk arra vonatkozóan, hogy honnan származnak" - olvasható a rövid közleményben.


A blogokra és a Flickr fotóportálra hamar felkerültek az elküldött SMS-ek képei. A szövegek Egyiptom ifjúságát szólították meg és ilyen mondatokat tartalmaztak: "Óvakodjatok a pletykáktól és hallgassatok az értelem hangjára." Egy másik SMS az apákat, anyákat, testvéreket és a tisztességes polgárokat szólította fel arra, hogy őrizzék meg az országot, mert az egyiptomi nemzet örök. Egy további SMS-t a fegyveres erők üzeneteként továbbítottak és azt szorgalmazta, hogy "Egyiptom becsületes és lojális férfiai szálljanak szembe az árulókkal és a bűnözőkkel, s védjék meg a népünket, a becsületünket és a drága Egyiptomunkat".

A Vodafone végül kitért arra is, hogy kénytelen volt lekapcsolni az internetet és a hálózatát, mert a határozat törvényes volt, s ha a cég nem így cselekedett volna, azzal törvénysértést követett volna el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TomecK #9
  Ferrer, ezt most tényleg muszáj volt, nem hagyhattad volna ki a MO politikát ?
 • Ferrer #8
  Lásd pl. Magyarország 2010
 • csimmasz #7
  A baj hogy ilyenkor jöhet akár sokkal rosszabb is mint Mubarak,mert mindent rá lehet fogni.
  A kenyér drágább lesz,nagyobb adók vagy bármi.
  És mire rájönnek hogy "anyám én nem ilyen lovat akartam"már késő!
 • Garrett27 #6
  tökmindegy, ki lesz a vezető, a szerencsétlen egyiptomi többségre megszorítások várnak
 • endrev #5
  Hurrá, Mubarak polgárháborúra uszít, gratulálok...
 • Globalmaster #4
  LoOoL
 • ScarY MAN #3
 • KRTuning #2
  Én a "Fegyverbe, támadunk!" smst várom...
 • RoyalPredator #1
  Én is kérek ilyen esemest...