Gyurkity Péter

Bemutatkozott a harmadik iPad

Az Apple a korábban megjelent ígéretnek megfelelően bemutatta a család harmadik generációját, amely elsősorban a belsőségek terén hoz változásokat, bár kevés meglepetést tartogat a jól értesülteknek.

Arról mi is beszámoltunk néhány nappal ezelőtt, hogy a cég szerdára tette a bemutatót, ezzel egy időben pedig olyan híresztelések is szárnyra keltek, miszerint a közvetlen előd némi áreséssel folytatja majd pályafutását. Mindkét értesülés igaznak bizonyult, de lássuk a részleteket.

A hivatalos közleményből kiderül, hogy mi is változott az iPad-vonalon. A sorozat harmadik tagja megkapta az új A5X processzort, amely az Apple állítása szerint éppen négyszer gyorsabb az nVidia Tegra 3-hoz képest, ezt pedig a Retina érintőképernyő egészíti ki, amely az iPad 2-vel összehasonlítva szintén négyszeresre növeli a pixelek számát (a támogatott felbontás 2048 x 1536 pixel). A hátoldalon ezúttal 5 megapixeles kamera kapott helyet, amely 720p helyett immár 1080p felbontású videók készítését teszi lehetővé, autofókusszal, valamint az iPhone 4S-nél megszokott funkciókkal kiegészülve.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az iPad 3 (a bejelentésben ez a név érdekes módon nem szerepel, csak iPad-ként említik a táblát) támogatja a 21 Mbps-os HSPA+ és a 42 Mbps-os DC-HSDPA technológiát, de az LTE-vel sem lesz gondja a tengerentúli felhasználóknak, akik így igénybe vehetik a Verizon és az AT&T hálózatát. A hivatalos információ szerint a 16 GB-os modell 500 dolláros áron rajtol, a 32 GB-os 600, a 64 GB-os változat pedig 700 dollárt kóstál majd - egy hét múlva, 16-án, amikor is az USA és Kanada mellett az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Svájc, valamint Japán is megkapja az első példányokat, bár az előrendelés mostantól él. A 3G és 4G technológiát is támogató készülékek 630, 730, illetve 830 dollárba kerülnek, az iPad 2 esetében pedig 100 dollárt engednek a mostani árból, így ez utóbbi esetében 400 dollár lesz a legalacsonyabb árcímke.

A cég az új Apple TV-t is bejelentette, ez szintén támogatja az 1080p-s felbontást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #132
    Nálunk azért elég sok használható alternatíva van. Pont most hétvégén baráti körben volt szerencsém 4 különböző típust plusz egy iPad-ot tesztelni ismét és azt kell, hogy mondjam, a 4-ből 2 messze verte több dologban is a iPad-ot.

    Kezelhetőség szempontjából nem sok különbséget találtam köztük. Amiben a 2 egyből verte az iPad-ot: könnyebben lehetett célirányosan szoftvert találni rájuk (hála az Android 2.2-nek), ráadásul volt hozzájuk vírusirtó is, emellett meglepődve tapasztaltam, hogy míg egy általad noname-nek nevezhető típus egy WPA2-PSK védelmű hálózatra az adatok beadása után max 5 mp-cel a hálón volt és kommunikált. Ugyanerre a hálózatra többszöri próbálkozás után az iPad-nál az jött ki, hogy neki ez a művelet átlagosan 15-20mp-et is igénybe vett. Emellett az iOS-re továbbra sincs vírusirtó.

    Másik tesztünk a netezés volt. A tesztalanyokon filmet akartunk a netről nézni, pár játékos oldalt néztünk meg, illetve pár biztonságos oldallal teszteltük a kapcsolódás tempóját. Nos, itt is érdekes eredmények jöttek ki: az iOS zavarba jött, mikor egy https protokollal ellátott oldalhoz akartunk vele csatlakozni, elég sokáig gondolkodott, mire végre méltóztatott beazonosítani a protokollt és csatlakozott rá. Ez egyértelműen az iOS hibája, de ugye az iPad-on más nem megy... Ugyanakkor ugye ez a protokoll a kulcsa a legtöbb web alapú levelező rendszernek, tehát elég gyakran használt dologról van szó. A filmnézés is érdekes problémákba futott, mikor kisült, hogy az iOS-en továbbra is felejtős a FLASH (konkrétan ezzel akkor szembesültünk, mikor egy szimpla YouTube videót akartunk lejátszani és hiányolta az elemet). Játékos oldalaknál szintén több esetben előjött különböző beépülő elemek hiánya (nem csak a FLASH-é), így ebben is erősen akadályoztatva voltunk.

    Nézzük a program ellátást. Netre felmenve Android-os progik tucatjait találhattuk, amiknek egy része ráadásul ingyenes is. Ugyanez az iOS-nél nem igazán állt fenn. Konkrétan játékokat keresgélve meglepődve tapasztaltuk, hoy Androidos verzióból még ingyenes is akad, ezzel szemben iOS verzióból csak fizetőset találtunk, ráadásul nem is olcsó mulatságokat.

    Aksi szempontjából tény, hogy az iPad toronymagasan vezet, teljes terhelés mellett a készülék majdnem 10 órán át bírta, míg a legkitartóbb ellenfél aksija is max 6 órát húzta teljes terhelés (WiFi-s hálózatról filmnézés) mellett. Ezt az egy dolgot nem vitathatom el az iPad-tól.

    A végső ütést a termékek leírása vitte be: 2 terméknél kapásból 2 év garit adott a gyártó, a 3. terméknél ez 3 év volt. Ezzel szemben szégyenszemre az iPad szerény 1 éves garival rendelkezik csupán... Tény, hogy a 4. tablet szintén csak 1 éves garival rendelkezett, de teljesítményben sok tekintetben felülmúlta az iPad-ot, és mondjuk szerény, 29ezer forintos áráért ez az apróság viszonylag elnézhető dolog.

    És mégegy "aprócska" tény: a többi tesztelt tablet közül a legdrágább is olcsóbb volt, mint egy iPad, ha átlagosan veszem az árukat, kb. egy iPad 2 árának a felét (ergo kb. 70ezer forintot) kapok.

    Ja és míg ezidáig erősen elleneztem a tablet-eket, most, hogy volt a kezemben egy Android 2.3-as verzióval ellátott készülék, kénytelen voltam beismerni, hogy valóban jópár dologban jobb, mint egy noti vagy egy netbook. Kezelhetőség szempontjából azt kell, hogy mondjam, csak megszokás kérdése, de mindamellett még mindig azt mondom, hogy sok célra kifizetődőbb egy netbook, mint egy tablet. Első ilyen dolog, ami kapásból eszembe jut: míg egy netbook-kal bárhol lehet netre csatlakozni, ahol egy kábel található, a tablet-ek már csak a vezeték nélküli technológiát ismerik, ami még sok helyen hátrányt jelent.


    Ha azt mondod, hogy a magyar ember mit is néz, én azt hiszem elég korrekt módon ismerhetem az igényeket, hiszen a szakmámból adódóan elég gyakran vagyok felhasználók között. Nem igaz, hogy igénytelenek, de szempont a bővíthetőség (hordozható eszközöknél ez a kártyafogadó képességre értendő), fontos, hogy lehessen külső eszközöket csatlakoztatni rájuk (lsd. USB), fontos természetesen a design és sajnos sok esetben az a fontos, hogy a másiknak már van olyan, neki is az kell. Nos ezen utóbbi miatt neveztem én az iPad-ot divatterméknek, emiatt ezt továbbra is fenntartom, bármennyire is nem szereted a kifejezést. Az elötte levő 3-ból azt kell, hogy mondjam, valóban, az iPad toronymagasan vezet a design-ban is, ezt szintén nem vitatom, mutatós kis dög. Ugyanakkor hiánycikk az USB csatlakozás és a kártyabővítési lehetőség, ami elég fontos tényező.

    Mindezt összegezve továbbra is zt mondom, hogy az iPad messze nem a legjobb termék, ráadásul drága is. Kinézetre és üzemidőre szuper, sőt, hardveresen is sok típust ver, de ezt az előnyét elég nehéz kihasználni szoftverek nélkül...

    Jó minőségű és használható tab? Azt kell, hogy mondjam, hogy bárrmelyik olyan készülékre igaz ze, ami legalább 7"-os, jól pozicionálható kijelzővel rendelkezik, lehet a memóriáját karival bővítené és legalább Android 2.2-vel telepített. Ha ezeket teljesíti, általában már jól használható. A minőség kérdésében nálam általában gariidő dönt, hiszen elég sokat mond el egy termékről, hogy a gyártó mennyi kockázatot hajlandó vállalni.

    Amcsiknál ez a tendencia több tekintetben más: az iPad a saját szabványaiknak teljességgel megfelel, így amint már írtam, a WiFi csatorna illetve hullámsávkiosztásától nem jön zavarba. Ez a legtöbb más tabletre valóban nem igaz. Valóban, az USA-ban az Apple kiépített egy elég jó szervizhálózatot (megjegyzem, ez az állítás nálunk már nem áll fenn), így sokkal gyorsabb a garanciális ügyintézésük, mint a többi gyártónak. Ráadásul az USA-ban az iPad az egyik legolcsóbb termék (hiába na, a hazai piacon kellenek a vevők), mivel a többire olyan vámokat szabnak ki, amik jelentősen felnyomják az árakat.

    De tovább megyek: az amcsik egészen más fogyasztói szokásokkal rendelkeznek, mint mi. Több ismerőstől jött vissza, hogy sokkal jobban megéri az elromlott készüléket kidobni és újat venni, mint megjavíttatni és várni. Emellett sokuknak nem a használhatóság, hanem a kinézet a szempont. Ezeket nem csak én mondom, egy kint élő informatikus ismerősöm meséli a kinti dolgokat nekem. Ezt sokan megtehetik, van rá pénzük, mások a bérviszonyok. Ezért is nem érdemes Magyarországot és az USA-t fogyasztási szokásilag összehasonlítani.
  • narumon #131
    POntosan így van Magyarországon is csak az itteni embereket nem érdekli (kínából majd lesz valami alapon), az USA embert meg érdekli. Ott is lehet bármit kapni amit itt, de végül is igen. Én is azt mondom, hogy nincs igazi alternatíva. Mert aki jó minőségű, normálisan használható tabletet akar az szerintem még most is csak az ipad. Esetleg valamelyik Samsung tab.
  • lordsithlord #130
    Én nem is azt mondtam, hogy a cikk a magyar helyzetről szól, hanem hogy a kommentek alapja a magyar helyzetkép :D

    A "nincs alternatíva" nem arról szól, hogy nincs más típus, hanem hogy a komolyabb tudású típusok nem kaphatóak, vagy ha igen, akkor is felmerülnek különböző problémák (pl. elmondásuk szerint több típusnál nem kompatibilis a WiFi vevő az amcsi hullámsáv illetve csatornakiosztással, illetve szintén több esetben gond volt a garival).
  • narumon #129
    "Én azt hittem, hogy Magyarországon egy magyar fórumon a hírek magyar vonatkozása a téma, én legalábbis eszerint szoktam kommentálni."

    Hát ebben a cikkben semmi magyar vonatkozás sincs, meg még egy rakat cikkben ahol valami szakértőt idéznek aki még az is lehet, hogy azt sem tudja, hol van Magyarország. Ezek külföldi cikkek fordításai.
    Nekem is nagyon sok ismerősöm van USA-ban sőt rendszeresen járok is ki. Mi az, hogy nincs alternatíva? Bemész bármelyik boltba és milliónyi típusú tabletből választhatsz. Max arra érhették, hogy nincs alternatíva, hogy a többi egy szemét az ipadhoz képest. Másképpen nem nagyon tudom értelmezni a mondottakat.
  • lordsithlord #128
    Én azt hittem, hogy Magyarországon egy magyar fórumon a hírek magyar vonatkozása a téma, én legalábbis eszerint szoktam kommentálni.

    De megjegyezném, hogy vannak olyan ismerőseim, akik kint élnek az USA-ban, őket is megkérdeztem, mi a véleményük az Apple tabletekről. Sokan válaszolták, hogy nem a legjobbak, de nem nagyon van más alternatíva. Úgy pedig könnyű vezető cikknek lenniük, mikor el tudják érni, hogy ne legyen reális alternatíva.

    A flash-ről annyit, hogy ha megnézed, nagyon sok helyen használják mind a mai napig. Ez az egyik legelterjedtebb megoldás a biztonságos filmmegosztásra (mivel ugye az oldalon csak a lejátszó linkjét lehet látni, a filmfájl maga rejtve marad, íy nem is lehet lelopni). Emellett sok oldalon használják menük, sőt, egész oldalak elkészítésére is, bár tény, hogy ez egyre ritkább, mivel elavult módszer.
  • narumon #127
    Nem tudom nethez miért kell flash, egy párszor ezt már kibeszéltük. Nekem netbookon, notebookon is le volt tiltva, ne szemeteljen, és rontsa a teljesítményt. Egyébként az ártól függetlenül mégis Ipadból adnak el legtöbbet. (Ráadásul már azt is megbeszéltük, hogy 4-5 napi munka áráért adják ami nem drága - azokon a piacokon ahol ez számít - Magyarországot ne vegyük ide itt összesen adnak el annyit mint USA-ban egy napon.)
  • lordsithlord #126
    Ja igen, azt meg csak most nézem, hogy a 120ezres belépő árért, illetve a kibővített verziós 180ezres árért kaphat az illető egy olyan gépet, amire a gyártó csak 1 év garit mer adni. Ezt azért siralmasnak tartom, más tablet gyártók hajlandóak akár 2-3 év garit is vállalni.
  • lordsithlord #125
    "Nem tudom, nálam a tablet továbbra is ipad, iOS virussal meg még nem találkoztam."

    Ez az egy mondat kapásból visszalendít a kiindulási pontunkra: az iPad túl drága egy hétköznapi embernek, tehát elfogadom, ne nevezzük ezt a típust divatterméknek, de akkor is luxustermék kategóriába esik. Az ára többszöröse egy hagyományos netbook áráénak, ráadásul komoly korlátokkal küszködik pl. a tárhely problémája, ami ugye az iPaq2-nél még kötött volt, nem lehetett bővíteni semmiféle médiával, ráadásul nem rendelkezett USB csatlakozási lehetőséggel, ami megintcsak komoly korlát. Emellett ráadásnak több teszt szerint komoly problémái támadtak a FLASH alapú dolgokkal, konkrétan nem volt megfelelő FLASH verzió az IOS-hez. Ez a netezésnél azért elég komoly korlátozó tényező.

    Mindezen hibák ellenére ez a gép az alap kiszerelésében (16GB FLASH ram bővítési lehetőség nélkül, elavult Bluetooth 2.1-es kapcsolattal, 1024x768-as max felbontással) 120ezer forintnál indul! Ezért a pénzért már egy középkategóriás netbook vagy egy alsó közép kategóriás noti kapható, amit lehet bővíteni, nem okoz neki gondot a FLASH, ráadásul USB-vel bármi hozzáköthető.

    Egyébként az, hogy jelenleg még nincs iOS-es vírus, az nem jelent semmit, mindig akad egy első eset :)
  • narumon #124
    "Ne haragudj, de ez már a kötözködés kategória."

    Szerintem is :)

    "Egy jó hifi mire kell? Hogy kiváló hangminőségben lehessen vele zenét hallgatni, esetleg valamilyen eszközt rákötve lehessen erősítőként használni. Aki egy hifit vesz, az tudja a korlátait, hiszen célirányos dologra készülnek a készülékek. Arra meg azért kíváncsi lennék, hogy mivel is lehet célirányosan kiváltani egy hifit, mert nem nagyon tudok olyan terméket, amivel egy hifi minden tudási kiváltható."

    A hifit pont azért hoztam fel példának mert kb ugyanaz az analógia. Azaz ha én csak jó minőségben akarok zenét hallgatni (tablet) akkor elég egy jó sztereo hifi, de házimozizni (PC) nem fogok tudni rajta. Nem tudom érted-e mit akarok mondani. Házimozi erősítőben fel kell menni 2-3 millió forintig, hogy találj olyat ami sztereóban úgy szól mint egy 200-300e forintos sztereo erősítő. Csak, hogy engem nem érdekel a házimozi - sztereóra meg jobb a sztereo erősítő így ezt veszem. Lásd; notebookon sokkal több mindent lehet csinálni, de ha én nem csinálom ezeket a dolgokat rajta akkor nem boldogít, hogy sokkal jobban lehet vele CAD-ezni (mondtam valamit), mint egy tableten ha én csak facebookozomm, skypeolok, emailezek és SEMMI TÖBB!

    "Valóban, elismerem, a súly dolgában egy tablet messze veri a netbook-okat, átlagosan kb. feleakkora súlyt képviselnek, mint azok. De a súly ugye nem feltétlenül minden."

    Részemről az egyik legfontosabb dolog. Már leírtam mire használom a tabletet; többek között este ágyban email és OLVASÁS. Kényelmesen tudom fogni a kezemben mint egy könyvet. A notimat sehogy nem tudom kényelmesen fogni a kezemben, tehát nem boldogít, hogy mellette CAD-ezhetnék is a notival ha én könyvet akarok olvasni este az ágyban.
    Megint megkérdezem, hogy érted-e mit akarok mondani?

    "hogy könnyebben bővíthető."

    Megint az én egyéni szociális problémám de soha nem bővítettem még notit. Megvettem használtam mondjuk 3 évig, utána eladás és új vétele.

    "Jó példa erre, hogy több tabletnél panaszkodnak a belső WiFi egység problémáira (nehéz jelfelismerés, alacsony térerő,"

    Én a tabletes forumokban is le szoktam írni, hogy aki azt hiszi, hogy lényegesen olcsóbban tud ipad minőséget venni az téved. Rengeteg kínai és egyéb tabletet próbáltam, amelyik olcsóbb az ipadnál az lényegesen szarabb is. Ezekkel én nem is akarok foglalkozni.

    "kátyú kátyú hátán, még a busz is ugrál elég rendesen egyes szakaszokon, ez pedig komoly problémát jelent egy érintőképernyős eszköz használatánál. Mert ugye fő példának a hordozhatóságot említed, és ugye sokan főleg utazás közben használnák ezeket a gépeket... "

    Erre már válaszoltam; rendszeresen használom vonaton, repülőn, autóbuszon, soha nem volt gondom a használhatósággal. Bár lehet, hogy csak kifogtam a jó utakat. (vagy megint nem egy kínai gagyit nyomkodtam).

    "akkor egyből előkerül, mire is használják sokan a notit / netbook-ot: JÁTÉKRA. A játékon ne a kártyajátékokat vagy a grafika nélküli"

    No most belegondolva gyakorlatilag egyetlen egy ilyen embert sem ismerek. Rengeteg barátomnak ismerősömnek van notija, de olyat aki azon akarna játszani nem nagyon ismerek.

    "Itt egyből előjön egy komoly tablet hiányosság: nuku megfelelő kezelőeszköz (lsd egér vagy billentyűzet),"

    Én ipadon stratégia játékkal játszok meg logikaival. Tökéletes a kezelhetősége, sem a bill sem az egér nem hiányzik. Szerintem az a gond, hogy te valami FPS játszó társaságból indulsz ki, de hidd el a világon a teljes fogyasztók számához viszonyítva ők nagyon nagyon kevesen vannak.

    "De tovább megyek: elég ha valami komolyabb alkalmazást akarnak rajta használni, egyből előugrik a kötött hardver problémája is, esetlegesen kevés memória,"

    Milyen komolyabba alkalmazást akar valaki tableten használni. És megint ne keverjük ide a 30e forintos kínai gagyikat mert elméletileg tisztában volt talán vele, hogy amennyit költ annyit kap. Ipadra ellenben rengeteg komoly alkalmazás elérhető és fut is tökéletesen. Nem nagyon van olyan dolog amire a tablet jól használható és ne lenne rá néhány jó alkalmazás a témában.

    "legtöbb tablet Linux alapú (hiszen az Android is egyfajta Linux),"

    Nem tudom, nálam a tablet továbbra is ipad, iOS virussal meg még nem találkoztam.

    "hogy inkább netbook, vagy ha tablet volt a válasz és megkérdezgetem, miért, nem igazán tudták a dolgot megindokolni,"

    Én megindokoltam neked párszor.

    "Félreértés ne essék, mikor teszteltem egy ilyen készüléket, találtam nagyon jó dolgokat is rajta, amik valóban kiemelkedővé teszik a készülékeket."

    Így van. Az ilyen jó dolgok nálam pl a könyvolvasó része, a műholdvevőmmel való teljes integráció, az erősítőm integrációja, a hibátlan email kezelő rendszere, a repülőn való filmnézés, a képkezelő része, és még sorolhatnám. Ezek mind olyan dolgok amik notebookon különböző okokból vagy el sem érhetőek vagy sokkal körülményesebben.

    "Összesítve azonban a saját tesztemet és a felhasználók véleményét, az jött ki, hogy sokan (köztük én is) jóval többet vártak volna a géptől."

    Ezt aláírom. Bár belegondolva nekem jelenleg az a barátom elégedetlen a tablettel akinek valami kínai van. nem is használja sűrűn, fent van a pollcon. Ipados ismerőseim viszont naponta használják megelégedéssel.
  • lordsithlord #123
    Ne haragudj, de ez már a kötözködés kategória.

    Maradjunk akkor a hifi példájánál.

    Egy jó hifi mire kell? Hogy kiváló hangminőségben lehessen vele zenét hallgatni, esetleg valamilyen eszközt rákötve lehessen erősítőként használni. Aki egy hifit vesz, az tudja a korlátait, hiszen célirányos dologra készülnek a készülékek. Arra meg azért kíváncsi lennék, hogy mivel is lehet célirányosan kiváltani egy hifit, mert nem nagyon tudok olyan terméket, amivel egy hifi minden tudási kiváltható.

    Ehhez képest egy tablet-et mire vesz meg az ember? Hogy a lehető legtöbb dologban helyettesítő terméke legyen egy nagyobb, nehezebb hordozható számítógépnek. Ez szép és jó, csakhogy ennek megfelelően komolyabb elvárások is vannak a készülékekkel szemben, legkevesebb, hogy azokat a feladatokat el lehessen végezni rajta, amit egy sokkal olcsóbb netbook-on vagy egy szintén sokkal olcsóbb notin. Mielőtt ebből is kötözködés lenne, a teljes árában valóban nagy valószínűséggel drágább lesz egy netbook vagy egy noti, de itt vegyük az ár/érték arányt.

    Valóban, elismerem, a súly dolgában egy tablet messze veri a netbook-okat, átlagosan kb. feleakkora súlyt képviselnek, mint azok. De a súly ugye nem feltétlenül minden.

    A kérdésedre a válasz: igen, egy netbook-nak rengeteg előnye van egy tablet-tel szemben, kezdve a teljes értékű felhasználói felületétől, folytatva azzal, hogy bármire használható, amire egy PC (ez ugye a tabletről nem mondható el) és befejezve azzal, hogy könnyebben bővíthető. Mert ugye míg egy netbookban simán cserélhető a memória, addig egy tabletben, a telefonokhoz hasonlóan kötött memória van, maximum a tárhely bővíthető (persze több esetben még az sem). Jó példa erre, hogy több tabletnél panaszkodnak a belső WiFi egység problémáira (nehéz jelfelismerés, alacsony térerő, nem ismeri a magasabb szintű védelmet, stb.). Ezek a problémák esetlegesen előfordulhatnak természetesen a netbookoknál is, de ott fognak egy USB-s WiFi eszközt és a probléma megvan oldva. Ezzel szemben több tabletnél kiderült, hogy bár van USB támogatása, sok típusnál ez kimerül az adathordozók és esetleg még az USB-s GSM modemek támogatásánál. Ez pedig édes kevés a boldogsághoz, ismét csak erősen korlátozza az eszköz használhatóságát. Tehát szerintem hátrányról, tetszik vagy sem, inkább a tablet esetében beszélhetünk.

    Az általam említett Dell Inspiron gép a LEGKISEBB aksijával bír ki 2,5 - 3 óra hosszat üzemidőben, ez nagyobb aksival jelentősen növelhető! Egy 16 cellás, maximális méretű aksival ez az üzemidő akár 12 - 16 óra is lehet, ezt terheléses tesztek bizonyítják, ugyanakkor a nagyobb aksi maximum 0,5 - 1 kilót dob a gépen, nem többet.

    Te mondtad ki a kulcsszót: eladási TRENDEK! Mi is az a trend? Vegyük csak az idegen szavak gyűjteményében szereplő magyarázatot: irány, irányzat, más szóval divat. Hoppá, álljunk csak meg, divat??? Na, ezek szerint te is megerősíted, hogy nem feltétlenül a használhatóság a szempont a tablet vételénél, mivel ez egyfajta divat És a divathoz ugyebár divattermékek tartoznak

    Valóban, nem földúton használják a gépeket. De ha olvasod a 121-es beírásomat, akkor ott szerepel, hogy elnézve bármelyik közutunkat, kátyú kátyú hátán, még a busz is ugrál elég rendesen egyes szakaszokon, ez pedig komoly problémát jelent egy érintőképernyős eszköz használatánál. Mert ugye fő példának a hordozhatóságot említed, és ugye sokan főleg utazás közben használnák ezeket a gépeket...

    Szerintem azzal, hogy divatterméknek neveztem, megmagyaráztam, miért vettek belőle annyit, amennyit. Sokan megveszik, mert milyen jó dolog, hogy elmondhatják magukról, hogy hű de jó, nekem van ilyenem is. De tessék, itt a divat értelmezése az értelmező szótár szerint: felkapott szokás, Uralkodó ízlésbeli irányzat, szokásrendszer.

    Ha már a noti - netbook / tablet dolgon vitázunk, kérdem én, mi egy ÁTLAGOS felhasználó szempontja a választásnál? Meg is válaszolom engedelmeddel: súly, üzemidő, felhasználhatóság. A tablet valóban messze veri a notikat, sőt, a legtöbb netbookot is súlyban, a legtöbb esetben üzemidőben is, mindamellett ha már a felhasználás kerül elő, akkor egyből előkerül, mire is használják sokan a notit / netbook-ot: JÁTÉKRA. A játékon ne a kártyajátékokat vagy a grafika nélküli egyszerűségeket vegyük, mert az ugye szó szerint bármin elfut, hanem a 3D támogatást igénylőeket, mert ugye ezeket játsszák inkább. Itt egyből előjön egy komoly tablet hiányosság: nuku megfelelő kezelőeszköz (lsd egér vagy billentyűzet), továbbá igazán komoly 3D támogatásról se nagyon beszélhetünk egy olyan gépnél, ahol legjobb grafikus chip is csak OpenGL 2.0-át tud. De tovább megyek: elég ha valami komolyabb alkalmazást akarnak rajta használni, egyből előugrik a kötött hardver problémája is, esetlegesen kevés memória, azoknál a típusoknál, ahol nincs megfelelő bővítési lehetőség, ott a kevés tárhely is, stb. Ráadásul a tablet előhoz egy elég régi kérdést, ami már az okostelefonokkal előjött: a biztonság kérdését. Bár a legtöbb tablet Linux alapú (hiszen az Android is egyfajta Linux), mégsincs rájuk igazán vírusvédelem. Tudom, nem kell nem megbízható oldalakat nézegetni vele, de ez ugye nem megoldás, mikor vírus szó szerint bárhol lehet, továbbá levélben is terjedhet, márpedig azt te is kiemelted, hogy emailek megnézésére alkalmas. Ez pedg szerintem megkérdőjelezi, hogy tényleg olyan jó-e a dolog. Lehet, hogy túlságosan szakmai szemmel nézem, de én igen komoly biztonsági kockázatot látok mind a tabletekben, mind pedig az okosrtelókban.

    Ismét csak azt mondhatom, hogy sokan vannak, akik elégedettek, mert beváltotta a készülék a hozzá fűzött reményeket számukra, ugyanakkor tudok olyat, aki nagyot csalódott benne (pl. én, mikor teszteltem, pedig nem voltak nagy elvárásaim), emellett akit csak kérdeztem eddig, hogy tablet vagy netbook, vagy azt válaszolták, hogy inkább netbook, vagy ha tablet volt a válasz és megkérdezgetem, miért, nem igazán tudták a dolgot megindokolni, sőt, volt olyan is, aki azt sem tudta, igazából mire is használható egy tablet és mik a korlátai.


    Félreértés ne essék, mikor teszteltem egy ilyen készüléket, találtam nagyon jó dolgokat is rajta, amik valóban kiemelkedővé teszik a készülékeket. Ilyen pl. hogy pár grafikus hálózatfigyelő progi meglepő módon csont nélkül futott rajta, mindenféle fennakadás nélkül, ráadásul nagyon jól lehetett a hálózatot konfigolni az adott készülékkel (sokkal egyszerűbben, mint ha egy notit kellett volna cipelnem). Ugyanakkor sajnos jelentősen több hátrányát találtam, ami akadályozta a felhasználást (a már említett utazás közbeni nehézkes kezelés csak az egyik). Filmet valóban, bizonyos határok között nagyon jól lehet rajta nézni, ugyanakkor mikor egy újabb codeckel kódolt filmet akartam rajta megnézni, az már zavarba hozta, Zenéknél nem volt gond, ott valóban jól teljesített. Összesítve azonban a saját tesztemet és a felhasználók véleményét, az jött ki, hogy sokan (köztük én is) jóval többet vártak volna a géptől.