Nálunk azért elég sok használható alternatíva van. Pont most hétvégén baráti körben volt szerencsém 4 különböző típust plusz egy iPad-ot tesztelni ismét és azt kell, hogy mondjam, a 4-ből 2 messze verte több dologban is a iPad-ot.
Kezelhetőség szempontjából nem sok különbséget találtam köztük. Amiben a 2 egyből verte az iPad-ot: könnyebben lehetett célirányosan szoftvert találni rájuk (hála az Android 2.2-nek), ráadásul volt hozzájuk vírusirtó is, emellett meglepődve tapasztaltam, hogy míg egy általad noname-nek nevezhető típus egy WPA2-PSK védelmű hálózatra az adatok beadása után max 5 mp-cel a hálón volt és kommunikált. Ugyanerre a hálózatra többszöri próbálkozás után az iPad-nál az jött ki, hogy neki ez a művelet átlagosan 15-20mp-et is igénybe vett. Emellett az iOS-re továbbra sincs vírusirtó.
Másik tesztünk a netezés volt. A tesztalanyokon filmet akartunk a netről nézni, pár játékos oldalt néztünk meg, illetve pár biztonságos oldallal teszteltük a kapcsolódás tempóját. Nos, itt is érdekes eredmények jöttek ki: az iOS zavarba jött, mikor egy https protokollal ellátott oldalhoz akartunk vele csatlakozni, elég sokáig gondolkodott, mire végre méltóztatott beazonosítani a protokollt és csatlakozott rá. Ez egyértelműen az iOS hibája, de ugye az iPad-on más nem megy... Ugyanakkor ugye ez a protokoll a kulcsa a legtöbb web alapú levelező rendszernek, tehát elég gyakran használt dologról van szó. A filmnézés is érdekes problémákba futott, mikor kisült, hogy az iOS-en továbbra is felejtős a FLASH (konkrétan ezzel akkor szembesültünk, mikor egy szimpla YouTube videót akartunk lejátszani és hiányolta az elemet). Játékos oldalaknál szintén több esetben előjött különböző beépülő elemek hiánya (nem csak a FLASH-é), így ebben is erősen akadályoztatva voltunk.
Nézzük a program ellátást. Netre felmenve Android-os progik tucatjait találhattuk, amiknek egy része ráadásul ingyenes is. Ugyanez az iOS-nél nem igazán állt fenn. Konkrétan játékokat keresgélve meglepődve tapasztaltuk, hoy Androidos verzióból még ingyenes is akad, ezzel szemben iOS verzióból csak fizetőset találtunk, ráadásul nem is olcsó mulatságokat.
Aksi szempontjából tény, hogy az iPad toronymagasan vezet, teljes terhelés mellett a készülék majdnem 10 órán át bírta, míg a legkitartóbb ellenfél aksija is max 6 órát húzta teljes terhelés (WiFi-s hálózatról filmnézés) mellett. Ezt az egy dolgot nem vitathatom el az iPad-tól.
A végső ütést a termékek leírása vitte be: 2 terméknél kapásból 2 év garit adott a gyártó, a 3. terméknél ez 3 év volt. Ezzel szemben szégyenszemre az iPad szerény 1 éves garival rendelkezik csupán... Tény, hogy a 4. tablet szintén csak 1 éves garival rendelkezett, de teljesítményben sok tekintetben felülmúlta az iPad-ot, és mondjuk szerény, 29ezer forintos áráért ez az apróság viszonylag elnézhető dolog.
És mégegy "aprócska" tény: a többi tesztelt tablet közül a legdrágább is olcsóbb volt, mint egy iPad, ha átlagosan veszem az árukat, kb. egy iPad 2 árának a felét (ergo kb. 70ezer forintot) kapok.
Ja és míg ezidáig erősen elleneztem a tablet-eket, most, hogy volt a kezemben egy Android 2.3-as verzióval ellátott készülék, kénytelen voltam beismerni, hogy valóban jópár dologban jobb, mint egy noti vagy egy netbook. Kezelhetőség szempontjából azt kell, hogy mondjam, csak megszokás kérdése, de mindamellett még mindig azt mondom, hogy sok célra kifizetődőbb egy netbook, mint egy tablet. Első ilyen dolog, ami kapásból eszembe jut: míg egy netbook-kal bárhol lehet netre csatlakozni, ahol egy kábel található, a tablet-ek már csak a vezeték nélküli technológiát ismerik, ami még sok helyen hátrányt jelent.
Ha azt mondod, hogy a magyar ember mit is néz, én azt hiszem elég korrekt módon ismerhetem az igényeket, hiszen a szakmámból adódóan elég gyakran vagyok felhasználók között. Nem igaz, hogy igénytelenek, de szempont a bővíthetőség (hordozható eszközöknél ez a kártyafogadó képességre értendő), fontos, hogy lehessen külső eszközöket csatlakoztatni rájuk (lsd. USB), fontos természetesen a design és sajnos sok esetben az a fontos, hogy a másiknak már van olyan, neki is az kell. Nos ezen utóbbi miatt neveztem én az iPad-ot divatterméknek, emiatt ezt továbbra is fenntartom, bármennyire is nem szereted a kifejezést. Az elötte levő 3-ból azt kell, hogy mondjam, valóban, az iPad toronymagasan vezet a design-ban is, ezt szintén nem vitatom, mutatós kis dög. Ugyanakkor hiánycikk az USB csatlakozás és a kártyabővítési lehetőség, ami elég fontos tényező.
Mindezt összegezve továbbra is zt mondom, hogy az iPad messze nem a legjobb termék, ráadásul drága is. Kinézetre és üzemidőre szuper, sőt, hardveresen is sok típust ver, de ezt az előnyét elég nehéz kihasználni szoftverek nélkül...
Jó minőségű és használható tab? Azt kell, hogy mondjam, hogy bárrmelyik olyan készülékre igaz ze, ami legalább 7"-os, jól pozicionálható kijelzővel rendelkezik, lehet a memóriáját karival bővítené és legalább Android 2.2-vel telepített. Ha ezeket teljesíti, általában már jól használható. A minőség kérdésében nálam általában gariidő dönt, hiszen elég sokat mond el egy termékről, hogy a gyártó mennyi kockázatot hajlandó vállalni.
Amcsiknál ez a tendencia több tekintetben más: az iPad a saját szabványaiknak teljességgel megfelel, így amint már írtam, a WiFi csatorna illetve hullámsávkiosztásától nem jön zavarba. Ez a legtöbb más tabletre valóban nem igaz. Valóban, az USA-ban az Apple kiépített egy elég jó szervizhálózatot (megjegyzem, ez az állítás nálunk már nem áll fenn), így sokkal gyorsabb a garanciális ügyintézésük, mint a többi gyártónak. Ráadásul az USA-ban az iPad az egyik legolcsóbb termék (hiába na, a hazai piacon kellenek a vevők), mivel a többire olyan vámokat szabnak ki, amik jelentősen felnyomják az árakat.
De tovább megyek: az amcsik egészen más fogyasztói szokásokkal rendelkeznek, mint mi. Több ismerőstől jött vissza, hogy sokkal jobban megéri az elromlott készüléket kidobni és újat venni, mint megjavíttatni és várni. Emellett sokuknak nem a használhatóság, hanem a kinézet a szempont. Ezeket nem csak én mondom, egy kint élő informatikus ismerősöm meséli a kinti dolgokat nekem. Ezt sokan megtehetik, van rá pénzük, mások a bérviszonyok. Ezért is nem érdemes Magyarországot és az USA-t fogyasztási szokásilag összehasonlítani.