• lordsithlord
    Ne haragudj, de ez már a kötözködés kategória.

Maradjunk akkor a hifi példájánál.

Egy jó hifi mire kell? Hogy kiváló hangminőségben lehessen vele zenét hallgatni, esetleg valamilyen eszközt rákötve lehessen erősítőként használni. Aki egy hifit vesz, az tudja a korlátait, hiszen célirányos dologra készülnek a készülékek. Arra meg azért kíváncsi lennék, hogy mivel is lehet célirányosan kiváltani egy hifit, mert nem nagyon tudok olyan terméket, amivel egy hifi minden tudási kiváltható.

Ehhez képest egy tablet-et mire vesz meg az ember? Hogy a lehető legtöbb dologban helyettesítő terméke legyen egy nagyobb, nehezebb hordozható számítógépnek. Ez szép és jó, csakhogy ennek megfelelően komolyabb elvárások is vannak a készülékekkel szemben, legkevesebb, hogy azokat a feladatokat el lehessen végezni rajta, amit egy sokkal olcsóbb netbook-on vagy egy szintén sokkal olcsóbb notin. Mielőtt ebből is kötözködés lenne, a teljes árában valóban nagy valószínűséggel drágább lesz egy netbook vagy egy noti, de itt vegyük az ár/érték arányt.

Valóban, elismerem, a súly dolgában egy tablet messze veri a netbook-okat, átlagosan kb. feleakkora súlyt képviselnek, mint azok. De a súly ugye nem feltétlenül minden.

A kérdésedre a válasz: igen, egy netbook-nak rengeteg előnye van egy tablet-tel szemben, kezdve a teljes értékű felhasználói felületétől, folytatva azzal, hogy bármire használható, amire egy PC (ez ugye a tabletről nem mondható el) és befejezve azzal, hogy könnyebben bővíthető. Mert ugye míg egy netbookban simán cserélhető a memória, addig egy tabletben, a telefonokhoz hasonlóan kötött memória van, maximum a tárhely bővíthető (persze több esetben még az sem). Jó példa erre, hogy több tabletnél panaszkodnak a belső WiFi egység problémáira (nehéz jelfelismerés, alacsony térerő, nem ismeri a magasabb szintű védelmet, stb.). Ezek a problémák esetlegesen előfordulhatnak természetesen a netbookoknál is, de ott fognak egy USB-s WiFi eszközt és a probléma megvan oldva. Ezzel szemben több tabletnél kiderült, hogy bár van USB támogatása, sok típusnál ez kimerül az adathordozók és esetleg még az USB-s GSM modemek támogatásánál. Ez pedig édes kevés a boldogsághoz, ismét csak erősen korlátozza az eszköz használhatóságát. Tehát szerintem hátrányról, tetszik vagy sem, inkább a tablet esetében beszélhetünk.

Az általam említett Dell Inspiron gép a LEGKISEBB aksijával bír ki 2,5 - 3 óra hosszat üzemidőben, ez nagyobb aksival jelentősen növelhető! Egy 16 cellás, maximális méretű aksival ez az üzemidő akár 12 - 16 óra is lehet, ezt terheléses tesztek bizonyítják, ugyanakkor a nagyobb aksi maximum 0,5 - 1 kilót dob a gépen, nem többet.

Te mondtad ki a kulcsszót: eladási TRENDEK! Mi is az a trend? Vegyük csak az idegen szavak gyűjteményében szereplő magyarázatot: irány, irányzat, más szóval divat. Hoppá, álljunk csak meg, divat??? Na, ezek szerint te is megerősíted, hogy nem feltétlenül a használhatóság a szempont a tablet vételénél, mivel ez egyfajta divat És a divathoz ugyebár divattermékek tartoznak

Valóban, nem földúton használják a gépeket. De ha olvasod a 121-es beírásomat, akkor ott szerepel, hogy elnézve bármelyik közutunkat, kátyú kátyú hátán, még a busz is ugrál elég rendesen egyes szakaszokon, ez pedig komoly problémát jelent egy érintőképernyős eszköz használatánál. Mert ugye fő példának a hordozhatóságot említed, és ugye sokan főleg utazás közben használnák ezeket a gépeket...

Szerintem azzal, hogy divatterméknek neveztem, megmagyaráztam, miért vettek belőle annyit, amennyit. Sokan megveszik, mert milyen jó dolog, hogy elmondhatják magukról, hogy hű de jó, nekem van ilyenem is. De tessék, itt a divat értelmezése az értelmező szótár szerint: felkapott szokás, Uralkodó ízlésbeli irányzat, szokásrendszer.

Ha már a noti - netbook / tablet dolgon vitázunk, kérdem én, mi egy ÁTLAGOS felhasználó szempontja a választásnál? Meg is válaszolom engedelmeddel: súly, üzemidő, felhasználhatóság. A tablet valóban messze veri a notikat, sőt, a legtöbb netbookot is súlyban, a legtöbb esetben üzemidőben is, mindamellett ha már a felhasználás kerül elő, akkor egyből előkerül, mire is használják sokan a notit / netbook-ot: JÁTÉKRA. A játékon ne a kártyajátékokat vagy a grafika nélküli egyszerűségeket vegyük, mert az ugye szó szerint bármin elfut, hanem a 3D támogatást igénylőeket, mert ugye ezeket játsszák inkább. Itt egyből előjön egy komoly tablet hiányosság: nuku megfelelő kezelőeszköz (lsd egér vagy billentyűzet), továbbá igazán komoly 3D támogatásról se nagyon beszélhetünk egy olyan gépnél, ahol legjobb grafikus chip is csak OpenGL 2.0-át tud. De tovább megyek: elég ha valami komolyabb alkalmazást akarnak rajta használni, egyből előugrik a kötött hardver problémája is, esetlegesen kevés memória, azoknál a típusoknál, ahol nincs megfelelő bővítési lehetőség, ott a kevés tárhely is, stb. Ráadásul a tablet előhoz egy elég régi kérdést, ami már az okostelefonokkal előjött: a biztonság kérdését. Bár a legtöbb tablet Linux alapú (hiszen az Android is egyfajta Linux), mégsincs rájuk igazán vírusvédelem. Tudom, nem kell nem megbízható oldalakat nézegetni vele, de ez ugye nem megoldás, mikor vírus szó szerint bárhol lehet, továbbá levélben is terjedhet, márpedig azt te is kiemelted, hogy emailek megnézésére alkalmas. Ez pedg szerintem megkérdőjelezi, hogy tényleg olyan jó-e a dolog. Lehet, hogy túlságosan szakmai szemmel nézem, de én igen komoly biztonsági kockázatot látok mind a tabletekben, mind pedig az okosrtelókban.

Ismét csak azt mondhatom, hogy sokan vannak, akik elégedettek, mert beváltotta a készülék a hozzá fűzött reményeket számukra, ugyanakkor tudok olyat, aki nagyot csalódott benne (pl. én, mikor teszteltem, pedig nem voltak nagy elvárásaim), emellett akit csak kérdeztem eddig, hogy tablet vagy netbook, vagy azt válaszolták, hogy inkább netbook, vagy ha tablet volt a válasz és megkérdezgetem, miért, nem igazán tudták a dolgot megindokolni, sőt, volt olyan is, aki azt sem tudta, igazából mire is használható egy tablet és mik a korlátai.

Félreértés ne essék, mikor teszteltem egy ilyen készüléket, találtam nagyon jó dolgokat is rajta, amik valóban kiemelkedővé teszik a készülékeket. Ilyen pl. hogy pár grafikus hálózatfigyelő progi meglepő módon csont nélkül futott rajta, mindenféle fennakadás nélkül, ráadásul nagyon jól lehetett a hálózatot konfigolni az adott készülékkel (sokkal egyszerűbben, mint ha egy notit kellett volna cipelnem). Ugyanakkor sajnos jelentősen több hátrányát találtam, ami akadályozta a felhasználást (a már említett utazás közbeni nehézkes kezelés csak az egyik). Filmet valóban, bizonyos határok között nagyon jól lehet rajta nézni, ugyanakkor mikor egy újabb codeckel kódolt filmet akartam rajta megnézni, az már zavarba hozta, Zenéknél nem volt gond, ott valóban jól teljesített. Összesítve azonban a saját tesztemet és a felhasználók véleményét, az jött ki, hogy sokan (köztük én is) jóval többet vártak volna a géptől.