Berta Sándor

Hiába tiltották be az iPad-et Kínában

Bár a Proview Technology mindent elkövet azért, hogy elérje Kínában az iPad készülékek összegyűjtését, még maga a cég sem bízik a végső sikerben és eleve kudarcra ítélt ötletnek tartja az eljárást.

A Proview 2010 őszén perelte be az iPad név használata miatt az Apple-t. A csődközeli helyzetben lévő, LCD- és LED-kijelzőket gyártó hongkongi cég utolsó szalmaszálként tekint az amerikai konszern ellen kezdeményezett eljárásra. Az események az elmúlt két és fél hónapban gyorsultak fel,. a sencseni (Shenzhen) bíróság ugyanis kimondta: vagy új nevet ad iPadjének az Apple Kínában, vagy megveszi a márkanevet a hongkongi vállalattól. Néhány nappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy Kínában egyes helyeken állítólag megkezdték az Apple iPad készülékeinek a begyűjtését, sőt, a hatóságok lefoglaltak 45 iPadet, miután a márkanév-bejegyzés körüli jogi vitában az Apple alul maradt, s megtiltották számára a táblagépek árusítását. Az ügyben egyébként már a pekingi ipari és kereskedelmi hivatal is vizsgálatot indított.

Yang Long-san, a Proview Technology vezetője a Reuters hírügynökségnek elismerte, egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel zárul az akciójuk és úgy gondolja, hogy a hatóságok végül nem tudnak majd érvényt szerezni a nemrég született bírósági ítéletnek. Az üzletember közölte, hogy az ügyben illetékes vámhivatal már jelezte, hogy aligha kerül majd sor az Apple által piacra dobott táblagépek kínai értékesítésének leállítására. "A vámhatóság közölte velünk, hogy egy ilyen betiltást csak nagyon nehezen lehetne megvalósítani, mivel sok kínai felhasználó szereti az Apple termékeit" - nyilatkozta Yang Long-san.


A Proview Technology első embere elmondta, hogy ugyan néhány helyi vámhivatalt rá tudtak arra venni, hogy fellépjenek az iPadek eladása ellen, azonban ezek a hivatalok végső soron Peking utasításának megfelelően járnak el. Az pedig aligha lehet kétséges, hogy figyelembe véve a kínai piac méretét, nem lesz sikeres az elképzelés. Ettől függetlenül jelenleg 20 kínai városban nem lehet kapni az Apple táblagépét. A Proview most peren kívüli megegyezésre törekszik, célja annak elérése, hogy a kaliforniai társaság minél nagyobb összegű kártérítést fizessen neki. Az eredeti terv szerint a Proview 1,5 milliárd dolláros kártérítést követelt az Apple-től, ám kérdéses, hogy a bíróság végül megítél-e ekkora összeget. Az ügyben a következő bírósági meghallgatás február 22-én lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hurkaur #17
    ugyi vagy
  • hammerjoe #16
    Visszanyal a fagyi? Nagyon helyes!!! A termék további árulásáért is kártérítést követelnek már!! És az is jogos!! Olyan nincs, hogy "nem tudjuk megszüntetni a forgalmazását, mert az emberek szeretik". Csak egy körlevél, hogy:nem árulhatjátok mostantól, és már kész is!! De neeeeeem! Hát mi az Apple vagyunk!! Mit képzelnek!! Nekünk mindenki hajtson fejet!! Vagy legalább is mélyen kussoljon!!
    Na ezért egy rohadt cég ez!! Neki nem parancsol senki?? Hogy ennék meg a kukacok őket.......még a magját is!!!
  • asgh #15
    Az vajon nem patent trollkodás, hogy ha az Apple sikerre viszi az iValami elnevezést és erre noname cégek minden létező szó elé odarakják az i betűt és levédik, remélve, hogy az apple-nek egyszer szüksége lesz rá? De bizony az.

    Sanyicks:

    Melyik gyártó jelent meg az apple előtt olyan touchscreenes telefonnal, amiben az ominózus unlock megoldást használták?

    gforce9:

    1. Ez igaz mindenre, ami egy cégnek kiadás. Adó, túlóra pótlék, környezetvédelem, vállalati óvoda, stb. Mégsem mondhatjuk azt, hogy a cégek ne fizessenek adót, ne költsenek környezetvédelemre és ne fizessék meg rendesen a dolgozóikat, csak azért, hogy a végén "ne a vásárló fizesse meg". A perek is ilyenek: ha egy cég lop a másiktól, akkor azért bünti jár és ez így van jól, akár nőnek emiatt az árak, akár nem.
    2. Az árak amúgy sokkal jobban függnek a konkurensektől, mint a cég tényleges kiadásaitól. Egy áremelés könnyen az eladások visszaesését okozhatja, amivel a végén rosszabbul jár a cég, mint ha a nyeresége (vagy más költségek, pl. dolgozói juttatások) rovására benyeli a perköltségeket.
  • hurkaur #14
    Jogilag tenyleg jar, de attol meg szanalmas, hogy a ceg igy probalja magat eletben tartani..
  • csulok0000 #13
    A hasonlatod még csak köszönő viszonyban sincs az aktuális témával. A kínai cég már évekkel korábban levédette a nevet, sőt korábban az Apple-el tárgyaltak is vele, sőt az Apple annak is tudatában volt hogy Kínában nem árulhatja ilyen néven a termékét.
    Az Apple ennek ellenére árulni kezdte? Igen! Akkor miről van szó? Jár a kártérítés!
  • gforce9 #12
    Ezen az a szánalmas, hogy tökmindegy melyik cég eprli be melyiket, a vásárló fizeti ki a perköltséget, pedig neki aztán ehhez semmi köze. Na ez a szánalmas.
  • hurkaur #11
    Ugye te sem gondolod komolyan, hogy ez egy eletszeru hasonlat volt? Amugy ha ez pont forditva lenne, akkor ugyanugy szanalmasnak itelnem, mert veled ellentetben leszarom mindket ceget s nem keverek ebbe erzelmet.
  • sanyicks #10
    Van közelebbi analógia is, pl amikor az apple levéd egy unlock mozdulatot, amit évek óta használtak más gyártók csak nem gondolták hogy lesz egy ilyen trollcég ami utólag levédi ;)

    Ja nem, ez sokkal szánalmasabb tevékenység. Legalább a kínai cég minden előtt évekkel védette le.
  • BakoSanyi #9
    ha valaki nem tud angolul, ne akarjon már IT témában cikket írni...
  • passatgt #8
    helyes így is, ha a cikkíró nem tud angolul és nem tudja hogyan kell kiejteni, akkor nyugodtan használhatja a magyar kiejtés szabálya szerinti toldalékot