132
  • lordsithlord
    #132
    Nálunk azért elég sok használható alternatíva van. Pont most hétvégén baráti körben volt szerencsém 4 különböző típust plusz egy iPad-ot tesztelni ismét és azt kell, hogy mondjam, a 4-ből 2 messze verte több dologban is a iPad-ot.

    Kezelhetőség szempontjából nem sok különbséget találtam köztük. Amiben a 2 egyből verte az iPad-ot: könnyebben lehetett célirányosan szoftvert találni rájuk (hála az Android 2.2-nek), ráadásul volt hozzájuk vírusirtó is, emellett meglepődve tapasztaltam, hogy míg egy általad noname-nek nevezhető típus egy WPA2-PSK védelmű hálózatra az adatok beadása után max 5 mp-cel a hálón volt és kommunikált. Ugyanerre a hálózatra többszöri próbálkozás után az iPad-nál az jött ki, hogy neki ez a művelet átlagosan 15-20mp-et is igénybe vett. Emellett az iOS-re továbbra sincs vírusirtó.

    Másik tesztünk a netezés volt. A tesztalanyokon filmet akartunk a netről nézni, pár játékos oldalt néztünk meg, illetve pár biztonságos oldallal teszteltük a kapcsolódás tempóját. Nos, itt is érdekes eredmények jöttek ki: az iOS zavarba jött, mikor egy https protokollal ellátott oldalhoz akartunk vele csatlakozni, elég sokáig gondolkodott, mire végre méltóztatott beazonosítani a protokollt és csatlakozott rá. Ez egyértelműen az iOS hibája, de ugye az iPad-on más nem megy... Ugyanakkor ugye ez a protokoll a kulcsa a legtöbb web alapú levelező rendszernek, tehát elég gyakran használt dologról van szó. A filmnézés is érdekes problémákba futott, mikor kisült, hogy az iOS-en továbbra is felejtős a FLASH (konkrétan ezzel akkor szembesültünk, mikor egy szimpla YouTube videót akartunk lejátszani és hiányolta az elemet). Játékos oldalaknál szintén több esetben előjött különböző beépülő elemek hiánya (nem csak a FLASH-é), így ebben is erősen akadályoztatva voltunk.

    Nézzük a program ellátást. Netre felmenve Android-os progik tucatjait találhattuk, amiknek egy része ráadásul ingyenes is. Ugyanez az iOS-nél nem igazán állt fenn. Konkrétan játékokat keresgélve meglepődve tapasztaltuk, hoy Androidos verzióból még ingyenes is akad, ezzel szemben iOS verzióból csak fizetőset találtunk, ráadásul nem is olcsó mulatságokat.

    Aksi szempontjából tény, hogy az iPad toronymagasan vezet, teljes terhelés mellett a készülék majdnem 10 órán át bírta, míg a legkitartóbb ellenfél aksija is max 6 órát húzta teljes terhelés (WiFi-s hálózatról filmnézés) mellett. Ezt az egy dolgot nem vitathatom el az iPad-tól.

    A végső ütést a termékek leírása vitte be: 2 terméknél kapásból 2 év garit adott a gyártó, a 3. terméknél ez 3 év volt. Ezzel szemben szégyenszemre az iPad szerény 1 éves garival rendelkezik csupán... Tény, hogy a 4. tablet szintén csak 1 éves garival rendelkezett, de teljesítményben sok tekintetben felülmúlta az iPad-ot, és mondjuk szerény, 29ezer forintos áráért ez az apróság viszonylag elnézhető dolog.

    És mégegy "aprócska" tény: a többi tesztelt tablet közül a legdrágább is olcsóbb volt, mint egy iPad, ha átlagosan veszem az árukat, kb. egy iPad 2 árának a felét (ergo kb. 70ezer forintot) kapok.

    Ja és míg ezidáig erősen elleneztem a tablet-eket, most, hogy volt a kezemben egy Android 2.3-as verzióval ellátott készülék, kénytelen voltam beismerni, hogy valóban jópár dologban jobb, mint egy noti vagy egy netbook. Kezelhetőség szempontjából azt kell, hogy mondjam, csak megszokás kérdése, de mindamellett még mindig azt mondom, hogy sok célra kifizetődőbb egy netbook, mint egy tablet. Első ilyen dolog, ami kapásból eszembe jut: míg egy netbook-kal bárhol lehet netre csatlakozni, ahol egy kábel található, a tablet-ek már csak a vezeték nélküli technológiát ismerik, ami még sok helyen hátrányt jelent.


    Ha azt mondod, hogy a magyar ember mit is néz, én azt hiszem elég korrekt módon ismerhetem az igényeket, hiszen a szakmámból adódóan elég gyakran vagyok felhasználók között. Nem igaz, hogy igénytelenek, de szempont a bővíthetőség (hordozható eszközöknél ez a kártyafogadó képességre értendő), fontos, hogy lehessen külső eszközöket csatlakoztatni rájuk (lsd. USB), fontos természetesen a design és sajnos sok esetben az a fontos, hogy a másiknak már van olyan, neki is az kell. Nos ezen utóbbi miatt neveztem én az iPad-ot divatterméknek, emiatt ezt továbbra is fenntartom, bármennyire is nem szereted a kifejezést. Az elötte levő 3-ból azt kell, hogy mondjam, valóban, az iPad toronymagasan vezet a design-ban is, ezt szintén nem vitatom, mutatós kis dög. Ugyanakkor hiánycikk az USB csatlakozás és a kártyabővítési lehetőség, ami elég fontos tényező.

    Mindezt összegezve továbbra is zt mondom, hogy az iPad messze nem a legjobb termék, ráadásul drága is. Kinézetre és üzemidőre szuper, sőt, hardveresen is sok típust ver, de ezt az előnyét elég nehéz kihasználni szoftverek nélkül...

    Jó minőségű és használható tab? Azt kell, hogy mondjam, hogy bárrmelyik olyan készülékre igaz ze, ami legalább 7"-os, jól pozicionálható kijelzővel rendelkezik, lehet a memóriáját karival bővítené és legalább Android 2.2-vel telepített. Ha ezeket teljesíti, általában már jól használható. A minőség kérdésében nálam általában gariidő dönt, hiszen elég sokat mond el egy termékről, hogy a gyártó mennyi kockázatot hajlandó vállalni.

    Amcsiknál ez a tendencia több tekintetben más: az iPad a saját szabványaiknak teljességgel megfelel, így amint már írtam, a WiFi csatorna illetve hullámsávkiosztásától nem jön zavarba. Ez a legtöbb más tabletre valóban nem igaz. Valóban, az USA-ban az Apple kiépített egy elég jó szervizhálózatot (megjegyzem, ez az állítás nálunk már nem áll fenn), így sokkal gyorsabb a garanciális ügyintézésük, mint a többi gyártónak. Ráadásul az USA-ban az iPad az egyik legolcsóbb termék (hiába na, a hazai piacon kellenek a vevők), mivel a többire olyan vámokat szabnak ki, amik jelentősen felnyomják az árakat.

    De tovább megyek: az amcsik egészen más fogyasztói szokásokkal rendelkeznek, mint mi. Több ismerőstől jött vissza, hogy sokkal jobban megéri az elromlott készüléket kidobni és újat venni, mint megjavíttatni és várni. Emellett sokuknak nem a használhatóság, hanem a kinézet a szempont. Ezeket nem csak én mondom, egy kint élő informatikus ismerősöm meséli a kinti dolgokat nekem. Ezt sokan megtehetik, van rá pénzük, mások a bérviszonyok. Ezért is nem érdemes Magyarországot és az USA-t fogyasztási szokásilag összehasonlítani.
  • narumon
    #131
    POntosan így van Magyarországon is csak az itteni embereket nem érdekli (kínából majd lesz valami alapon), az USA embert meg érdekli. Ott is lehet bármit kapni amit itt, de végül is igen. Én is azt mondom, hogy nincs igazi alternatíva. Mert aki jó minőségű, normálisan használható tabletet akar az szerintem még most is csak az ipad. Esetleg valamelyik Samsung tab.
  • lordsithlord
    #130
    Én nem is azt mondtam, hogy a cikk a magyar helyzetről szól, hanem hogy a kommentek alapja a magyar helyzetkép :D

    A "nincs alternatíva" nem arról szól, hogy nincs más típus, hanem hogy a komolyabb tudású típusok nem kaphatóak, vagy ha igen, akkor is felmerülnek különböző problémák (pl. elmondásuk szerint több típusnál nem kompatibilis a WiFi vevő az amcsi hullámsáv illetve csatornakiosztással, illetve szintén több esetben gond volt a garival).
  • narumon
    #129
    "Én azt hittem, hogy Magyarországon egy magyar fórumon a hírek magyar vonatkozása a téma, én legalábbis eszerint szoktam kommentálni."

    Hát ebben a cikkben semmi magyar vonatkozás sincs, meg még egy rakat cikkben ahol valami szakértőt idéznek aki még az is lehet, hogy azt sem tudja, hol van Magyarország. Ezek külföldi cikkek fordításai.
    Nekem is nagyon sok ismerősöm van USA-ban sőt rendszeresen járok is ki. Mi az, hogy nincs alternatíva? Bemész bármelyik boltba és milliónyi típusú tabletből választhatsz. Max arra érhették, hogy nincs alternatíva, hogy a többi egy szemét az ipadhoz képest. Másképpen nem nagyon tudom értelmezni a mondottakat.
  • lordsithlord
    #128
    Én azt hittem, hogy Magyarországon egy magyar fórumon a hírek magyar vonatkozása a téma, én legalábbis eszerint szoktam kommentálni.

    De megjegyezném, hogy vannak olyan ismerőseim, akik kint élnek az USA-ban, őket is megkérdeztem, mi a véleményük az Apple tabletekről. Sokan válaszolták, hogy nem a legjobbak, de nem nagyon van más alternatíva. Úgy pedig könnyű vezető cikknek lenniük, mikor el tudják érni, hogy ne legyen reális alternatíva.

    A flash-ről annyit, hogy ha megnézed, nagyon sok helyen használják mind a mai napig. Ez az egyik legelterjedtebb megoldás a biztonságos filmmegosztásra (mivel ugye az oldalon csak a lejátszó linkjét lehet látni, a filmfájl maga rejtve marad, íy nem is lehet lelopni). Emellett sok oldalon használják menük, sőt, egész oldalak elkészítésére is, bár tény, hogy ez egyre ritkább, mivel elavult módszer.
  • narumon
    #127
    Nem tudom nethez miért kell flash, egy párszor ezt már kibeszéltük. Nekem netbookon, notebookon is le volt tiltva, ne szemeteljen, és rontsa a teljesítményt. Egyébként az ártól függetlenül mégis Ipadból adnak el legtöbbet. (Ráadásul már azt is megbeszéltük, hogy 4-5 napi munka áráért adják ami nem drága - azokon a piacokon ahol ez számít - Magyarországot ne vegyük ide itt összesen adnak el annyit mint USA-ban egy napon.)
  • lordsithlord
    #126
    Ja igen, azt meg csak most nézem, hogy a 120ezres belépő árért, illetve a kibővített verziós 180ezres árért kaphat az illető egy olyan gépet, amire a gyártó csak 1 év garit mer adni. Ezt azért siralmasnak tartom, más tablet gyártók hajlandóak akár 2-3 év garit is vállalni.
  • lordsithlord
    #125
    "Nem tudom, nálam a tablet továbbra is ipad, iOS virussal meg még nem találkoztam."

    Ez az egy mondat kapásból visszalendít a kiindulási pontunkra: az iPad túl drága egy hétköznapi embernek, tehát elfogadom, ne nevezzük ezt a típust divatterméknek, de akkor is luxustermék kategóriába esik. Az ára többszöröse egy hagyományos netbook áráénak, ráadásul komoly korlátokkal küszködik pl. a tárhely problémája, ami ugye az iPaq2-nél még kötött volt, nem lehetett bővíteni semmiféle médiával, ráadásul nem rendelkezett USB csatlakozási lehetőséggel, ami megintcsak komoly korlát. Emellett ráadásnak több teszt szerint komoly problémái támadtak a FLASH alapú dolgokkal, konkrétan nem volt megfelelő FLASH verzió az IOS-hez. Ez a netezésnél azért elég komoly korlátozó tényező.

    Mindezen hibák ellenére ez a gép az alap kiszerelésében (16GB FLASH ram bővítési lehetőség nélkül, elavult Bluetooth 2.1-es kapcsolattal, 1024x768-as max felbontással) 120ezer forintnál indul! Ezért a pénzért már egy középkategóriás netbook vagy egy alsó közép kategóriás noti kapható, amit lehet bővíteni, nem okoz neki gondot a FLASH, ráadásul USB-vel bármi hozzáköthető.

    Egyébként az, hogy jelenleg még nincs iOS-es vírus, az nem jelent semmit, mindig akad egy első eset :)
  • narumon
    #124
    "Ne haragudj, de ez már a kötözködés kategória."

    Szerintem is :)

    "Egy jó hifi mire kell? Hogy kiváló hangminőségben lehessen vele zenét hallgatni, esetleg valamilyen eszközt rákötve lehessen erősítőként használni. Aki egy hifit vesz, az tudja a korlátait, hiszen célirányos dologra készülnek a készülékek. Arra meg azért kíváncsi lennék, hogy mivel is lehet célirányosan kiváltani egy hifit, mert nem nagyon tudok olyan terméket, amivel egy hifi minden tudási kiváltható."

    A hifit pont azért hoztam fel példának mert kb ugyanaz az analógia. Azaz ha én csak jó minőségben akarok zenét hallgatni (tablet) akkor elég egy jó sztereo hifi, de házimozizni (PC) nem fogok tudni rajta. Nem tudom érted-e mit akarok mondani. Házimozi erősítőben fel kell menni 2-3 millió forintig, hogy találj olyat ami sztereóban úgy szól mint egy 200-300e forintos sztereo erősítő. Csak, hogy engem nem érdekel a házimozi - sztereóra meg jobb a sztereo erősítő így ezt veszem. Lásd; notebookon sokkal több mindent lehet csinálni, de ha én nem csinálom ezeket a dolgokat rajta akkor nem boldogít, hogy sokkal jobban lehet vele CAD-ezni (mondtam valamit), mint egy tableten ha én csak facebookozomm, skypeolok, emailezek és SEMMI TÖBB!

    "Valóban, elismerem, a súly dolgában egy tablet messze veri a netbook-okat, átlagosan kb. feleakkora súlyt képviselnek, mint azok. De a súly ugye nem feltétlenül minden."

    Részemről az egyik legfontosabb dolog. Már leírtam mire használom a tabletet; többek között este ágyban email és OLVASÁS. Kényelmesen tudom fogni a kezemben mint egy könyvet. A notimat sehogy nem tudom kényelmesen fogni a kezemben, tehát nem boldogít, hogy mellette CAD-ezhetnék is a notival ha én könyvet akarok olvasni este az ágyban.
    Megint megkérdezem, hogy érted-e mit akarok mondani?

    "hogy könnyebben bővíthető."

    Megint az én egyéni szociális problémám de soha nem bővítettem még notit. Megvettem használtam mondjuk 3 évig, utána eladás és új vétele.

    "Jó példa erre, hogy több tabletnél panaszkodnak a belső WiFi egység problémáira (nehéz jelfelismerés, alacsony térerő,"

    Én a tabletes forumokban is le szoktam írni, hogy aki azt hiszi, hogy lényegesen olcsóbban tud ipad minőséget venni az téved. Rengeteg kínai és egyéb tabletet próbáltam, amelyik olcsóbb az ipadnál az lényegesen szarabb is. Ezekkel én nem is akarok foglalkozni.

    "kátyú kátyú hátán, még a busz is ugrál elég rendesen egyes szakaszokon, ez pedig komoly problémát jelent egy érintőképernyős eszköz használatánál. Mert ugye fő példának a hordozhatóságot említed, és ugye sokan főleg utazás közben használnák ezeket a gépeket... "

    Erre már válaszoltam; rendszeresen használom vonaton, repülőn, autóbuszon, soha nem volt gondom a használhatósággal. Bár lehet, hogy csak kifogtam a jó utakat. (vagy megint nem egy kínai gagyit nyomkodtam).

    "akkor egyből előkerül, mire is használják sokan a notit / netbook-ot: JÁTÉKRA. A játékon ne a kártyajátékokat vagy a grafika nélküli"

    No most belegondolva gyakorlatilag egyetlen egy ilyen embert sem ismerek. Rengeteg barátomnak ismerősömnek van notija, de olyat aki azon akarna játszani nem nagyon ismerek.

    "Itt egyből előjön egy komoly tablet hiányosság: nuku megfelelő kezelőeszköz (lsd egér vagy billentyűzet),"

    Én ipadon stratégia játékkal játszok meg logikaival. Tökéletes a kezelhetősége, sem a bill sem az egér nem hiányzik. Szerintem az a gond, hogy te valami FPS játszó társaságból indulsz ki, de hidd el a világon a teljes fogyasztók számához viszonyítva ők nagyon nagyon kevesen vannak.

    "De tovább megyek: elég ha valami komolyabb alkalmazást akarnak rajta használni, egyből előugrik a kötött hardver problémája is, esetlegesen kevés memória,"

    Milyen komolyabba alkalmazást akar valaki tableten használni. És megint ne keverjük ide a 30e forintos kínai gagyikat mert elméletileg tisztában volt talán vele, hogy amennyit költ annyit kap. Ipadra ellenben rengeteg komoly alkalmazás elérhető és fut is tökéletesen. Nem nagyon van olyan dolog amire a tablet jól használható és ne lenne rá néhány jó alkalmazás a témában.

    "legtöbb tablet Linux alapú (hiszen az Android is egyfajta Linux),"

    Nem tudom, nálam a tablet továbbra is ipad, iOS virussal meg még nem találkoztam.

    "hogy inkább netbook, vagy ha tablet volt a válasz és megkérdezgetem, miért, nem igazán tudták a dolgot megindokolni,"

    Én megindokoltam neked párszor.

    "Félreértés ne essék, mikor teszteltem egy ilyen készüléket, találtam nagyon jó dolgokat is rajta, amik valóban kiemelkedővé teszik a készülékeket."

    Így van. Az ilyen jó dolgok nálam pl a könyvolvasó része, a műholdvevőmmel való teljes integráció, az erősítőm integrációja, a hibátlan email kezelő rendszere, a repülőn való filmnézés, a képkezelő része, és még sorolhatnám. Ezek mind olyan dolgok amik notebookon különböző okokból vagy el sem érhetőek vagy sokkal körülményesebben.

    "Összesítve azonban a saját tesztemet és a felhasználók véleményét, az jött ki, hogy sokan (köztük én is) jóval többet vártak volna a géptől."

    Ezt aláírom. Bár belegondolva nekem jelenleg az a barátom elégedetlen a tablettel akinek valami kínai van. nem is használja sűrűn, fent van a pollcon. Ipados ismerőseim viszont naponta használják megelégedéssel.
  • lordsithlord
    #123
    Ne haragudj, de ez már a kötözködés kategória.

    Maradjunk akkor a hifi példájánál.

    Egy jó hifi mire kell? Hogy kiváló hangminőségben lehessen vele zenét hallgatni, esetleg valamilyen eszközt rákötve lehessen erősítőként használni. Aki egy hifit vesz, az tudja a korlátait, hiszen célirányos dologra készülnek a készülékek. Arra meg azért kíváncsi lennék, hogy mivel is lehet célirányosan kiváltani egy hifit, mert nem nagyon tudok olyan terméket, amivel egy hifi minden tudási kiváltható.

    Ehhez képest egy tablet-et mire vesz meg az ember? Hogy a lehető legtöbb dologban helyettesítő terméke legyen egy nagyobb, nehezebb hordozható számítógépnek. Ez szép és jó, csakhogy ennek megfelelően komolyabb elvárások is vannak a készülékekkel szemben, legkevesebb, hogy azokat a feladatokat el lehessen végezni rajta, amit egy sokkal olcsóbb netbook-on vagy egy szintén sokkal olcsóbb notin. Mielőtt ebből is kötözködés lenne, a teljes árában valóban nagy valószínűséggel drágább lesz egy netbook vagy egy noti, de itt vegyük az ár/érték arányt.

    Valóban, elismerem, a súly dolgában egy tablet messze veri a netbook-okat, átlagosan kb. feleakkora súlyt képviselnek, mint azok. De a súly ugye nem feltétlenül minden.

    A kérdésedre a válasz: igen, egy netbook-nak rengeteg előnye van egy tablet-tel szemben, kezdve a teljes értékű felhasználói felületétől, folytatva azzal, hogy bármire használható, amire egy PC (ez ugye a tabletről nem mondható el) és befejezve azzal, hogy könnyebben bővíthető. Mert ugye míg egy netbookban simán cserélhető a memória, addig egy tabletben, a telefonokhoz hasonlóan kötött memória van, maximum a tárhely bővíthető (persze több esetben még az sem). Jó példa erre, hogy több tabletnél panaszkodnak a belső WiFi egység problémáira (nehéz jelfelismerés, alacsony térerő, nem ismeri a magasabb szintű védelmet, stb.). Ezek a problémák esetlegesen előfordulhatnak természetesen a netbookoknál is, de ott fognak egy USB-s WiFi eszközt és a probléma megvan oldva. Ezzel szemben több tabletnél kiderült, hogy bár van USB támogatása, sok típusnál ez kimerül az adathordozók és esetleg még az USB-s GSM modemek támogatásánál. Ez pedig édes kevés a boldogsághoz, ismét csak erősen korlátozza az eszköz használhatóságát. Tehát szerintem hátrányról, tetszik vagy sem, inkább a tablet esetében beszélhetünk.

    Az általam említett Dell Inspiron gép a LEGKISEBB aksijával bír ki 2,5 - 3 óra hosszat üzemidőben, ez nagyobb aksival jelentősen növelhető! Egy 16 cellás, maximális méretű aksival ez az üzemidő akár 12 - 16 óra is lehet, ezt terheléses tesztek bizonyítják, ugyanakkor a nagyobb aksi maximum 0,5 - 1 kilót dob a gépen, nem többet.

    Te mondtad ki a kulcsszót: eladási TRENDEK! Mi is az a trend? Vegyük csak az idegen szavak gyűjteményében szereplő magyarázatot: irány, irányzat, más szóval divat. Hoppá, álljunk csak meg, divat??? Na, ezek szerint te is megerősíted, hogy nem feltétlenül a használhatóság a szempont a tablet vételénél, mivel ez egyfajta divat És a divathoz ugyebár divattermékek tartoznak

    Valóban, nem földúton használják a gépeket. De ha olvasod a 121-es beírásomat, akkor ott szerepel, hogy elnézve bármelyik közutunkat, kátyú kátyú hátán, még a busz is ugrál elég rendesen egyes szakaszokon, ez pedig komoly problémát jelent egy érintőképernyős eszköz használatánál. Mert ugye fő példának a hordozhatóságot említed, és ugye sokan főleg utazás közben használnák ezeket a gépeket...

    Szerintem azzal, hogy divatterméknek neveztem, megmagyaráztam, miért vettek belőle annyit, amennyit. Sokan megveszik, mert milyen jó dolog, hogy elmondhatják magukról, hogy hű de jó, nekem van ilyenem is. De tessék, itt a divat értelmezése az értelmező szótár szerint: felkapott szokás, Uralkodó ízlésbeli irányzat, szokásrendszer.

    Ha már a noti - netbook / tablet dolgon vitázunk, kérdem én, mi egy ÁTLAGOS felhasználó szempontja a választásnál? Meg is válaszolom engedelmeddel: súly, üzemidő, felhasználhatóság. A tablet valóban messze veri a notikat, sőt, a legtöbb netbookot is súlyban, a legtöbb esetben üzemidőben is, mindamellett ha már a felhasználás kerül elő, akkor egyből előkerül, mire is használják sokan a notit / netbook-ot: JÁTÉKRA. A játékon ne a kártyajátékokat vagy a grafika nélküli egyszerűségeket vegyük, mert az ugye szó szerint bármin elfut, hanem a 3D támogatást igénylőeket, mert ugye ezeket játsszák inkább. Itt egyből előjön egy komoly tablet hiányosság: nuku megfelelő kezelőeszköz (lsd egér vagy billentyűzet), továbbá igazán komoly 3D támogatásról se nagyon beszélhetünk egy olyan gépnél, ahol legjobb grafikus chip is csak OpenGL 2.0-át tud. De tovább megyek: elég ha valami komolyabb alkalmazást akarnak rajta használni, egyből előugrik a kötött hardver problémája is, esetlegesen kevés memória, azoknál a típusoknál, ahol nincs megfelelő bővítési lehetőség, ott a kevés tárhely is, stb. Ráadásul a tablet előhoz egy elég régi kérdést, ami már az okostelefonokkal előjött: a biztonság kérdését. Bár a legtöbb tablet Linux alapú (hiszen az Android is egyfajta Linux), mégsincs rájuk igazán vírusvédelem. Tudom, nem kell nem megbízható oldalakat nézegetni vele, de ez ugye nem megoldás, mikor vírus szó szerint bárhol lehet, továbbá levélben is terjedhet, márpedig azt te is kiemelted, hogy emailek megnézésére alkalmas. Ez pedg szerintem megkérdőjelezi, hogy tényleg olyan jó-e a dolog. Lehet, hogy túlságosan szakmai szemmel nézem, de én igen komoly biztonsági kockázatot látok mind a tabletekben, mind pedig az okosrtelókban.

    Ismét csak azt mondhatom, hogy sokan vannak, akik elégedettek, mert beváltotta a készülék a hozzá fűzött reményeket számukra, ugyanakkor tudok olyat, aki nagyot csalódott benne (pl. én, mikor teszteltem, pedig nem voltak nagy elvárásaim), emellett akit csak kérdeztem eddig, hogy tablet vagy netbook, vagy azt válaszolták, hogy inkább netbook, vagy ha tablet volt a válasz és megkérdezgetem, miért, nem igazán tudták a dolgot megindokolni, sőt, volt olyan is, aki azt sem tudta, igazából mire is használható egy tablet és mik a korlátai.


    Félreértés ne essék, mikor teszteltem egy ilyen készüléket, találtam nagyon jó dolgokat is rajta, amik valóban kiemelkedővé teszik a készülékeket. Ilyen pl. hogy pár grafikus hálózatfigyelő progi meglepő módon csont nélkül futott rajta, mindenféle fennakadás nélkül, ráadásul nagyon jól lehetett a hálózatot konfigolni az adott készülékkel (sokkal egyszerűbben, mint ha egy notit kellett volna cipelnem). Ugyanakkor sajnos jelentősen több hátrányát találtam, ami akadályozta a felhasználást (a már említett utazás közbeni nehézkes kezelés csak az egyik). Filmet valóban, bizonyos határok között nagyon jól lehet rajta nézni, ugyanakkor mikor egy újabb codeckel kódolt filmet akartam rajta megnézni, az már zavarba hozta, Zenéknél nem volt gond, ott valóban jól teljesített. Összesítve azonban a saját tesztemet és a felhasználók véleményét, az jött ki, hogy sokan (köztük én is) jóval többet vártak volna a géptől.
  • narumon
    #122
    "Hogy mit értek a divattermék alatt? Egyszerű: minden olyan terméket, ami csak részlegesen vagy egyáltalán nem használható korlátlanul, bármely célra és mégis olyan termékek árának a többszörösébe kerül, amikkel pedig bármely cél megvalósítható."

    Ez azért elég pongyola; nem hinném hogy egy jó hifi divattermék pedig a fenti kitételeknek megfelel, sztereo - tehát nem használható bármely célra mert házimozit nem tud, egy házimozi rendszer árának többszörösébe kerül tudás annak a negyede. Amire viszont valóban kell: HANG abban viszont bármilyen házimozit legyilkol.

    Számtalan ilyen példát tudsz mondani még. Ide tartozik a tablet is, nem lehet rajta minden flikkflakkot megcsinálni amit viszont tud azt a legjobban tudja, és ha valakinek ez számít akkor nem érdekli, hogy notebookon még tudna mást is csinálni, ha ez teoretikus azaz soha nem használná arra. (Pont ugyanaz mint iphonenál a bluetooth - akinek bluetooth kell ne vegyen iphonet, én viszont soha az életemben nem használtam bluetoothot így semmilyen szinten nem szempont, hogy tudja-e vagy sem. Mint ahogy nem nézek otthon 3D szarokat így nem szempont, hogy egy tévé tud-e 3D-t vagy nem. Soroljam még?)


    "Ugyanakkor a 12 cellás aksijával akár 10 órát is kibír, az aksi élettartama pedig átlagosan 2 év. Ez szerintem elég jó mük9dlsi idő minden szempontból."

    Súlya meg többszöröse egy tabletének.

    "Nos, ezeket egy normális netbook is meg tudja csinálni,"

    Még mindig nem érted ugye? Nem az a kérdés, hogy az megtudja-e csinálni, hanem van-e előnye ezeknél a feladatoknál a rengeteg hátránya mellett?

    "ráadásul az új procikkal a fogyasztásuk azoknak is elég szerény (pl. a Dell Insporin 1020 egy ULM alapú, dual magos procival lazán kibírja a 6 óra üzemidőt alapesetben, ez a vezetéknélküli eszközök használatával kb. 2,5-3 órára redukálódik). Szóval a kisebb fogyasztás egyből bukik a tableteknél."

    He? 2,5-3 óra az neked jó? Ne viccelj már, egy ipad úgy megy 9 órát, hogy közben wifizel. 2,5-3 óra az egy akkora negatívum amitől már önmagában nem választanám azt a gépet.

    "Meglepődnél, hogy egy átlagember mennyire ragaszkodik a megszokott dolgokhoz, így pl. ahhoz, hogy a gépen ott legyen egy jól kezelhető klaviatúra."

    Ennek mégis ellentmondanak az eladási trendek.

    "Az egér sok szempontból valóban helyettesíthető az érintőképernyővel, de megjegyzem, nagyon sok alkalmazásnál hátrányos az egér hiánya (pl. játékoknál nem túl nyerő a dolog)."

    Soha nem zavart még. Angry birds, passziánsz, mahjongg és társai tökéletesen játszhatóak egér nélkül, egy tableten meg ilyenekt játszik az ember fia/lánya.

    "Mint írtam, ugyan lehet erre is egeret is és billentyűzetet is csatlakoztatni, de azért pl. utazás közben elég problémás a dolog."

    Más malomban őrlünk. Eszembe sem jutna utazás közben egeret és billentyűzetet csatlakoztatni.

    "Ráadásul külön problémát jelenthet az utazás közben a pontos irányítás a kijelzőn, ami megintcsak hátrányos egy átlagfelhasználó számára."

    Soha nem okozott problémát és nem is tudok olyan embert akinek problémát okozott volna. Nem földúton zúznak az emberek 80-al általában utazás címén.

    "Emiatt mondom azt, hogy egy hétköznapi ember nem tudja rendesen kihasználni."

    Pedig folyamatosan nem érted meg a lényegét, és olyanok miatt állítod be kihasználhatatlannak ami nem is szempont ebben a kategóriában.

    "legnagyobb jelenleg 4,8"-os kijelzőjű), de az ára akkor is sokak számára elérhetőbb, mint egy iPad-é."

    Most akkor megmagyarázod, hogy azért adtak el belőle 50 milliót mert nincs rá pénzük ?? Nem is értem. Nyilván azért fogy mert van rá pénzük. Ha nem lenne, nem fogyna.

    "Az pedig tévedés, hogy sokaknak van asztali gépük és egyéb eszközük is. Ez a tendencia már közel 2 éve megbukott, akkortájt, mikor kijöttek az első, olcsóbb de mégis erős notik. Ma már a noti + okosteló az általános, de sok esetben még okosteló sincs..."

    És ezt most mire írod? Megint nem értem. Számtalan barátom van akinek nincs notebookja nem is hiányzik neki, de tényleg nem értem, hogy hogyan jön ez ide. Nekem iphone mellé van ipad, mindkettő másra van másra is használom.

    "Neked bevált a tablet, olyan dolgokra használod, amiknél kielégíti az igényeidet. Én informatikusként úgy, hogy elég gyakran találkozom hétköznapi felhasználókkal azt látom, hogy kevesebben vannak azok, akik szerint bármire lehet használni."

    NEM! NEM! NEM! Olvass figyelmesen. NEM LEHET BÁRMIRE HASZNÁLNI! Nem is állítottuk, hogy lehet. Sőt nem is felel meg mindenkinek, soha nem fog mindenki tabletet venni. Itt egyszerűen azt állítjuk, hogy NAGYON SOK embernek viszont ELÉG mert amire ő használna egy gépet azt tudja a tablet is. Kényelmesebben, gyorsabban, rugalmasabban. Neked lehet, hogy soha nem fog megfelelni, de ettől még nem kell azt állítani, hogy a többiek meg csak divatból vették. Én nem cserélném el notira, örülök, hogy a notebookot cseréltem el erre.

    "Még kevesebben, akik ezt veszik inkább, mint a notebookot vagy a netbookot, mivel ad 1. nincs rá megfelelő keretük, ad 2. ha elkezdenek esetleg utána nézni, hogy milyen alkalmazások hogyan működnek, vagy nem is találnak megfelelő alkalmazást, vagy pedig túl szokatlannak, ezért nehézkesnek érzik a készülék kezelését."

    Ha ez így van akkor miért egy olyan cikknél beszélgetünk ami tabletekről szól és abszolút tablet dominanciáról szól?

    "És akkor mégegyszer: addig, míg sokan megveszik a tableteket, aztán nem tudják használni alkalmazások hiányában vagy a nehézkes kezelése miatt,"

    De ezt csak TE állítod! Nekem rengeteg ismerősnek van tabletje és még egyiktől sem hallottam, hogy hiba lett volna megvenni. Pontosan tudták mit tud és mire szeretnék használni, és örülnek neki és ki is használják. Miért esik neked ezt nehezedre elhinni?

    "addig én bizony ezt divatterméknek nevezem, hiszen bár megveszik, csak arra jó sokaknak, hogy elmondhatják, hogy lám, nekem ilyenem is van..."

    Nem mondom, hogy nem létezik ilyen (de notisokból is találsz ilyet abban biztos vagyok), viszont én egyetlen egyet sem ismerek.
  • lordsithlord
    #121
    Mentél már végig a 21-es úton busszal? Na, arra azt hiszem mondhatjuk, hogy rázkódáshoz jó tesztkörnyezet (bár ha jól sejtem, van még pár ilyen "teszt terület" kis hazánkban"). Én így tudtam tesztelni notebookot és tablet-et egyaránt. A tapasztalatom az volt, hogy egy jól belőtt touchpad sokkal jobban használható, mint egy érintő képernyő.

    A HP általam említett típusa nem egy nehéz gép, bár valóban, egy hagyományos tablet kb. negyedakkora súlyú. Csináltam ismerőseim között egy körkérdést, érdekes módon ha érintőképernyős készülékről volt szó, akkor ez a HP igen gyakran előjött az iPad-dal szemben.
  • tucky1
    #120
    Csak pár dologra reagálnék:

    "Hogy mivel lehet egy iPad-ot kiváltani? Nos, pl. ott a HP mini laptopja, ami alapvetően laptop, de a kijelzője kifordítható"

    Nem tudom pontosan milyen Hp-re gondolsz, de rezisztív kijelzős és egy bill-egérre kihegyezett rendszer, sokkal körülményesebben használható, mint az IOS. Nem hiába nem az terjedt el. Mérete súlya miatt, meg aligha váltja ki. Egyetlen alternatíva szerintem max az Air lehetne, ha mindenképpen laptophoz akarjuk hasonlítani. Érintős kijelző sem kell ahhoz, a tökéletes touchpadja miatt.

    "Ráadásul külön problémát jelenthet az utazás közben a pontos irányítás a kijelzőn, ami megintcsak hátrányos egy átlagfelhasználó számára."

    Ha rázkódó járműben használtál már laptopot, és mondjuk IOS-eszközt is, akkor nem írsz ilyet..

  • lordsithlord
    #119
    Hogy mit értek a divattermék alatt? Egyszerű: minden olyan terméket, ami csak részlegesen vagy egyáltalán nem használható korlátlanul, bármely célra és mégis olyan termékek árának a többszörösébe kerül, amikkel pedig bármely cél megvalósítható. Továbbá sokan megveszik, akik megtehetik, hogy aztán elmondhassák, lám csak, ilyenem is van.

    Hogy mivel lehet egy iPad-ot kiváltani? Nos, pl. ott a HP mini laptopja, ami alapvetően laptop, de a kijelzője kifordítható, így egy szimpla mozdulattal tabletté alakítható. Ráadásul kb. 3/4 annyiba kerül, mint egy iPad, bár igaz, emlékeim szerint itthon nem annyira elterjedt, így csak külföldről lehet berendelni. Tagadhatatlanul ez komoly hátrány, mivel így a garis ügyintézés is több időt vesz igénybe. Ugyanakkor a 12 cellás aksijával akár 10 órát is kibír, az aksi élettartama pedig átlagosan 2 év. Ez szerintem elég jó mük9dlsi idő minden szempontból.

    Hogy téged idézzelek, az átlagember ugye a következőkre használja a notebookját: "facebook, internetezés, emailezés, skypeolás, regény/újság olvasás, játék, film és zenehallgatás". Nos, ezeket egy normális netbook is meg tudja csinálni, ráadásul az új procikkal a fogyasztásuk azoknak is elég szerény (pl. a Dell Insporin 1020 egy ULM alapú, dual magos procival lazán kibírja a 6 óra üzemidőt alapesetben, ez a vezetéknélküli eszközök használatával kb. 2,5-3 órára redukálódik). Szóval a kisebb fogyasztás egyből bukik a tableteknél.

    Meglepődnél, hogy egy átlagember mennyire ragaszkodik a megszokott dolgokhoz, így pl. ahhoz, hogy a gépen ott legyen egy jól kezelhető klaviatúra. Az egér sok szempontból valóban helyettesíthető az érintőképernyővel, de megjegyzem, nagyon sok alkalmazásnál hátrányos az egér hiánya (pl. játékoknál nem túl nyerő a dolog). Mint írtam, ugyan lehet erre is egeret is és billentyűzetet is csatlakoztatni, de azért pl. utazás közben elég problémás a dolog. Ráadásul külön problémát jelenthet az utazás közben a pontos irányítás a kijelzőn, ami megintcsak hátrányos egy átlagfelhasználó számára. Emiatt mondom azt, hogy egy hétköznapi ember nem tudja rendesen kihasználni.

    Valóban, vannak olyanok, akiknek nincs se notijuk, se netbookjuk. Ha megnézed, nem véletlen, hogy az érintőképernyős okostelefonok egyre erősebb belsőt kapnak, egyre több olyan alkalmazás van rájuk, amit egy átlag felhasználó elég gyakran használ. És az okos telefonok is kevesebbe kerülnek, mint egy iPad... Való igaz, hogy a kijelzője jelentősen kisebb (emlékeim szerint a legnagyobb jelenleg 4,8"-os kijelzőjű), de az ára akkor is sokak számára elérhetőbb, mint egy iPad-é.

    Az pedig tévedés, hogy sokaknak van asztali gépük és egyéb eszközük is. Ez a tendencia már közel 2 éve megbukott, akkortájt, mikor kijöttek az első, olcsóbb de mégis erős notik. Ma már a noti + okosteló az általános, de sok esetben még okosteló sincs...


    Megjegyezném, szerintem egyhamar nem fogunk egy véleményre kerülni. Ezt minden személyeskedés nélkül mondom. Neked bevált a tablet, olyan dolgokra használod, amiknél kielégíti az igényeidet. Én informatikusként úgy, hogy elég gyakran találkozom hétköznapi felhasználókkal azt látom, hogy kevesebben vannak azok, akik szerint bármire lehet használni. Még kevesebben, akik ezt veszik inkább, mint a notebookot vagy a netbookot, mivel ad 1. nincs rá megfelelő keretük, ad 2. ha elkezdenek esetleg utána nézni, hogy milyen alkalmazások hogyan működnek, vagy nem is találnak megfelelő alkalmazást, vagy pedig túl szokatlannak, ezért nehézkesnek érzik a készülék kezelését.

    És akkor mégegyszer: addig, míg sokan megveszik a tableteket, aztán nem tudják használni alkalmazások hiányában vagy a nehézkes kezelése miatt, addig én bizony ezt divatterméknek nevezem, hiszen bár megveszik, csak arra jó sokaknak, hogy elmondhatják, hogy lám, nekem ilyenem is van...
  • speed2006
    #118
    Bocsi, elírtam dual nem quad.
  • speed2006
    #117
    A Samsung Tab 11.6 napokon belül kijön, 2560x1600 felbontás, 2 gigás quad proci,(Exynos 5250 chipset/2GHz dual-core CPU) stb. Ha kint van mindkettő, akkor lehet tesztelgetni és véleményt írni róla. Addig kár vitatkozni gyerekek.
  • Inquisitor
    #116
    Kíváncsi leszek az üzemidőre. Mivel a bejelentés egyben le is fikázza a Tegra 3-at, ezért elvárható, hogy minimum annak az energiatakarékos szintjét hozza is, ha a proci nincs kihasználva.

    Amire még kíváncsi vagyok, hogy a többi gyártó mikor ad ki ilyen vagy nagyobb felbontású táblát a "konkurensek" közül, akár Android akár W8 alá? Mert pl. Samsung is bemutatott 2011 májusban 2560-as 10.1"-os kijelzőt ...
  • narumon
    #115
    "De visszafele is mukodik, mert a fotos hasznalhatja tethering-re, a CAD mernok az epitesi teruleten visszajelolheti a modositasokat."

    Agreed, nekem barátomnak építési cége van, egy ipaddal mászkál jelenleg a területre ellenőrizni a melósokat mert ott helyszínen egyszerre eléri az összes tervrajzot a megrendelővel folytatott levelezést, mindent amit ott a helyszínen tudni kell. Eddig egy notebookot használt a célra, de az lényegesen nehezebben hordozható és nap közepén már mindig a töltőt kereste. Saját szavait idézve, neki ez a tablet egy megváltás!
  • gforce9
    #114
    Már amelyik elérhető. Kiegészítésnek vannak ott a tabletek, nem pedig kiváltásnak, mivel arra nem képesek. Én csak erre próbáltam célozni.
  • narumon
    #113
    "Ez az autószerelő, ha nem amerikában él, akkor 99%, hogy használ olyan win alkalmazást, aminek nincs ios megfelelője. Egy katalógusszámot, vagy egy rövid emailt is gyorsabb bepötyögni billentyűzeten. Az autószerelőnek, mint mindenkinek, az idő pénz. Az lehet, hogy egy Apple reklámban ez így van, még az is lehet, hogy ezt az Apple komolyan is gondolja, csak épp ha tényleges problémákkal szembesül az ember, amik közül csak néhányat soroltam fel, akkor jobb választás egy a műhely sarkában egy kis asztalon álló notebook. Amin akár több oprendszer is fut. Sok esetben nagy segítség, mert sokszor a régebbi, de jól használható programoknak nincs mostani megfelelőjük."

    Akkor gyors szaladj el pár autószerelőhöz Magyarországon és meg fogsz lepődni. Rohadt sok műhelyben ott van a tablet. Konkrétan diagnosztikai kiolvasásra is használják, androidra elérhetőek ezek a szoftverek.
  • narumon
    #112
    Egyetértek, nézzük reálisan az új ipad3 500USD. Ez mennyi is 4 napi átlagbér USA-ban? Akkor meg miért ne vennék? Most aki itt jön az árával tegye a szívére a kezét ha 4-5 napi fizetésből meg tudná venni akkor is így fikázna?
  • gforce9
    #111
    "Programozni, CAD-ezni, komolyan fotot es videot szerkeszteni vele nem lehet, de ezen felul? Tudsz tablazatot kezelni, konyvet irni, prezentaciot kesziteni. De visszafele is mukodik, mert a fotos hasznalhatja tethering-re, a CAD mernok az epitesi teruleten visszajelolheti a modositasokat."

    Ezen felül az a kedves autószerelő, egyátalán nem biztos, hogy tudja futtatni azokat a diagnosztikai programokat, katalógusokat, amiket nem ios-re írtak. W8 még nincs és ha lesz is arra idő kell, hogy fusson is minden rajta. Ez az autószerelő, ha nem amerikában él, akkor 99%, hogy használ olyan win alkalmazást, aminek nincs ios megfelelője. Egy katalógusszámot, vagy egy rövid emailt is gyorsabb bepötyögni billentyűzeten. Az autószerelőnek, mint mindenkinek, az idő pénz. Az lehet, hogy egy Apple reklámban ez így van, még az is lehet, hogy ezt az Apple komolyan is gondolja, csak épp ha tényleges problémákkal szembesül az ember, amik közül csak néhányat soroltam fel, akkor jobb választás egy a műhely sarkában egy kis asztalon álló notebook. Amin akár több oprendszer is fut. Sok esetben nagy segítség, mert sokszor a régebbi, de jól használható programoknak nincs mostani megfelelőjük.
  • narumon
    #110
    Pedig hidd el, hogy pikkpakk, én éjszaka szoktam ipadról kommentelni ide.
  • narumon
    #109
    "Mert azt mondhatod, hogy hagyjuk a "felesleges" dumát, de én mint gyakorló informatikus nem igazán tudok olyan felhasználási környezetet mondani, ahol ne lehetne egy netbook-kal vagy egy laptop-pal megcsinálni azokat a feladatokat, amikre ma egy tablet-et használnak."

    De te kevered a szezont a fazonnal. Soha senki nem állította, hogy a notebookkal nem tudod ugyanazt megcsinálni. Viszont képzeld el, hogy léteznek a földön olyan emberek akiknek nincs notebookjuk és mivel hordozható szinten tartalom fogyasztók ezért a notebook helyett a tabletet veszik meg érthető okokból. Ha egy ipadból indulok ki akkor könnyebb, hordozhatóbb, sokkal tovább bírja az akksi, egyszerű a kezelése és mellesleg mindent tud amire szüksége van. Nekem van asztali gépem és volt mellé notebookom is, mégis vettem egy tabletet mert rögtön átláttam az előnyét (figyelem, ipad1 akkor vettem amikor még az sem volt tuti, hogy menni fognak ezek a tabletek). Mivel nekem a hordozható eszköz leginkább tartalom fogyasztó eszköz ezért a nyilvánvaló előnyei a notebookal/netbookkal (netbook is van itthon) szemben rögtön kijöttek, ezért a notebook az ipad vásárlása után gyakorlatilag a sarokban pihent, mert nem volt olyan feladat ami miatt előnyt tudott volna felmutatni az ipaddal szemben. Ami olyan feladat arra ott az asztali, minden másra ott a tablet. Ezért el is adtam a notit, pedig egy Dell XPS noti volt 300-ért vitték el használtan. A netbookot még megtartottam, mert üzleti útra azt még el szoktam vinni a tablettel együtt.

    No a lényeg, próbálj meg gyakorló informatikusként egy kicsit kívül emelkedni a dolgokon, és nézd meg, hogy az átlag embernek mire kell egy HORDOZHATÓ eszköz. A legritkább esetben munkára, és a potenciális vevők 80-90%-nak ez mellé van egy asztali gépe.

    "Nem elmaradott vagyok, de valljuk be, a tablet egyfajta divattermék, még nincs olyan alkalmazási környezete, amiben egyedi dolgokra képes."

    Ezt a divattermék szót kéne elfelejteni. Mit jelent a divattermék? Minden termék aminek nincs egyedi alkalmazási környezete az divattermék? Divattermék egy motor? Divattermék egy LCD tévé? Divattermék egy jó hifi? Mitől lesz szerinted egy termék divattermék és mitől nem az?

    "Ugyanakkor az egyedi kialakítása (vagy ha úgy tetszik, a hatalmas érintőképernyője) akadályozza rengeteg területen a felhasználását."

    Nem! Ez éppen a legnagyobb előnye bármilyen más eszközzel szemben. Ez a különbség közted és azok között akik ezt egy igen jól használható eszköznek tartják, hogy látszik, hogy teljesen más oldalról közelíted meg.

    "Nem azt mondom, hogy egyszer nem lesz vitathatatlanul helyettesíthetetlen a tablet, de ma még nem ezek az idők járnak, még nincs olyan környezet, ahol a tablett kiválthatatlan, sőt, tovább megyek, korlátok nélkül felhasználható eszköz lenne."

    Ezt meg nem állította itt senki. Tehát ami nem kiválthatatlan az szerinted divattermék. Akkor a lakásodban a termékek 90%-a divattermék.

    "De ha te tudsz olyan felhasználási környezetet, aminél nem lehet kiváltani, illetve ahol minden feltételnek megfelel és problémamentesen lehet használni, akkor kíváncsian várom, hogy mi is lenne az."

    Ne ülj már fordítva a lovon. Nem arról van szó, hogy nem lehet kiváltani, hanem arról van szó, hogy mire lehet jól használni. Számtalanszor leírtuk már átlagember erre használja a notebookját/tabletjét: facebook, internetezés, emailezés, skypeolás, regény/újság olvasás, játék, film és zenehallgatás. Ezeket tökéletesen biztosítja a tablet ráadásul sokkal felhasználó barátabb módon mint egy noti, és fent már leírtuk az előnyeit. Ha ugyanarra használja de mellette a tablet nem akar állandóan lemerülni, könnyebb, hordozhatóbb, kezelhetőbb, akkor miért lenne gond, hogy a tablet mellett dönt?
  • G_ArchAngel #108
    "Nem elmaradott vagyok, de valljuk be, a tablet egyfajta divattermék, még nincs olyan alkalmazási környezete, amiben egyedi dolgokra képes. Ugyanakkor az egyedi kialakítása (vagy ha úgy tetszik, a hatalmas érintőképernyője) akadályozza rengeteg területen a felhasználását."

    Pont a nagy kijelzojenek koszonheto, hogy sok foglalkoztatasi teruleten sokkal jobban meg lehet vele oldani dolgokat, mint billentyuzettel ellatott eszkozokkel. Eleg megnezni az Apple reklamjat, ahol egy autoszerelo hasznalja. (termeszetesen erre mas tablet is alkalmazhato) En ezt el tudom kepzelni egy foliaval burkolt laptop eseteben, de az nem csak nevetseges, egyben kenyelmetlen es serulekeny lenne.
    Igy a hetkoznapokban egy tablet sokkal tobb rutinfeldatra (nem osszetett alkotasra) alkalmas, mint a laptopok. Raadasul a laptopok nem valaszthatoak szet, ezert az eroforrast igenylo alkotomunkatol eltekintve a tablet billentyuzettel kiegeszitve (Asus megoldasa vagy egyeb tablet wifi billentyuzettel) a mindennapokban klasszisokkal hasznalhatobb.

    Programozni, CAD-ezni, komolyan fotot es videot szerkeszteni vele nem lehet, de ezen felul? Tudsz tablazatot kezelni, konyvet irni, prezentaciot kesziteni. De visszafele is mukodik, mert a fotos hasznalhatja tethering-re, a CAD mernok az epitesi teruleten visszajelolheti a modositasokat.

    Szoval nem arrol van szo, hogy nem lehet megoldani valamit laptoppal, csak most mar kenyelmesebb tablet-tel. Nemhiaba probaljak a laptopgyartok lenyomni az arakat $500 kornyekere.
  • Lacika 79
    #107
    Én nem akarok senkit megbántani, sem a hatereket, sem az almásokat. (én is az vagyok telefon és pad téren is)
    Szerintetek a mi kis országunkra, az otthoni fizetésekre gyártják ezek a kütyüket? El kell, hogy szomorítsalak benneteket.....nem!
    Otthon lehet "menő" a 4S, vagy az iPad, vagy akármi, de pl. itt Londonban minden harmadik ember ezzel szaladgál. A kutya f.sza sem kérdezi meg, hogy ugyan miért adtok ki évente egy újabb verziót? Ami pénzt egy péntek-szombat este (2 estéről beszélek 1 év alatt) elbulizna egy normálisabb helyen, annak az árából megveszi akár a telefont, akár a Pad-et....Ha igénye van rá, le akarja cserélni a régit, vagy még nem volt neki, és most venni akar, nem fog gondolkozni, megy és megveszi.
    Aki meg sír, hogy milyen szemetek, hogy így csinálják, azok még biztosan a mai napig is trabanttal, vagy kis polskival nyomatják. Az is elvisz A-ból B-be, mi a picsának vegyük jobbat?
    (no offense)
  • gforce9
    #106
    Tetszett a komment.+1 Csak annyit fűznék hozzá, hogy sokszor mondják, a könnyű netezést akár az ágyban fekve is. Hát én tuti megőrülnék a touchscreenen gépelni egy kommentet az sg-re. és ha ez már macerás egy tableten, nekem innetől az internetes felhasználhatósága kifújt.
  • lordsithlord
    #105
    Nos, szerintem elsőnek szögezzük le: milyen speciális alkalmazási körhöz akarsz tablet-et használni?

    Mert azt mondhatod, hogy hagyjuk a "felesleges" dumát, de én mint gyakorló informatikus nem igazán tudok olyan felhasználási környezetet mondani, ahol ne lehetne egy netbook-kal vagy egy laptop-pal megcsinálni azokat a feladatokat, amikre ma egy tablet-et használnak.

    Nem elmaradott vagyok, de valljuk be, a tablet egyfajta divattermék, még nincs olyan alkalmazási környezete, amiben egyedi dolgokra képes. Ugyanakkor az egyedi kialakítása (vagy ha úgy tetszik, a hatalmas érintőképernyője) akadályozza rengeteg területen a felhasználását.

    Nem azt mondom, hogy egyszer nem lesz vitathatatlanul helyettesíthetetlen a tablet, de ma még nem ezek az idők járnak, még nincs olyan környezet, ahol a tablett kiválthatatlan, sőt, tovább megyek, korlátok nélkül felhasználható eszköz lenne.

    De ha te tudsz olyan felhasználási környezetet, aminél nem lehet kiváltani, illetve ahol minden feltételnek megfelel és problémamentesen lehet használni, akkor kíváncsian várom, hogy mi is lenne az.
  • hurkaur
    #104
    willcox hulye vagy bazmeg
  • Elisium
    #103
    Ne mas tollaval ékeskedj! Itt most arrol volt suo,hogy en irtam 2 regenyt a tenyekrol a cikkel kapcsolatban, te pedig mint egy random veletlenszamgenerator szemelyeskedtel keszekusza modon mindenki felé!
    erre en ezt prezentalom neked egy peldaval, amit csinalsz, erre ahelyett, hogy megertened, trollkodsz tovabb!
    igen szemelyeskedem: legy oly kedves pont te reagalj (ne kerdezd mit , olvasd vissza leirtuk,leirtam) ertelmesen a cikkel kapcsolatban. eddig ha jol szamolom 6 azaz hat ember mondta azt amit en, hogy vedd a faradtsagot es ne az erzelmi vilagodbol merits, hane a valos adatokbol.
    es megint ahelyett,hogy indokolnad a zoldsegeidet, az az érved, hogy gyerekes vagyok, meg a temaval kapcsolatban irjak.

    te, nekem!

    :)

    ez olyan mintha uvoltve mondanad,hogy te nem vagy ideges!
    orok vesztes vagy baratom, es ez most tenyleg szemelyeskedes, de egy rakas szerencsetlenseg vagy!
    es az is maradsz.
  • G_ArchAngel #102
    iPad demo, ezzel promotaltak a tulajdonsagait a bemutaton.
  • KopaszIsten
    #101
    Hát ez a játék videó hogy a francba jön ide? :D
  • willcox
    #100
    Nézegesd az állítólagos barátnődet. Bár meglepne, ha 10 évesen is már lenne barátnőd. Legalábbis a szinted nem több, mint egy 10 évesé.
    Próbálj meg a cikk témájához hozzászólni, nem pedig személyeskedni.
  • Elisium
    #99
    willcox termeszetesen. kozben talalkoztam egy baratnommel, es te baz azota itt tolod.... es persze akarmelyik kommentedre nezek szidsz valakit!
  • Elisium
    #98
    konyorgom,kerve kerlek rakj fel egy kepet magadrol.
    lehetseges? barhova LATNOM KELL! ez mar nem lehet valos amit produkalsz, mar sajat magaddal is vitatkozol en meg ilyet nem lattam. te ember vagy?!:o
  • gforce9
    #97
    tablet helyett iphone-t akartam írni, sry
  • gforce9
    #96
    "Tamagochiból kevesebbet adtak el 15 év alatt mint iphone-ból 5 év alatt" Persze, mert a tamagochival csak a gyerekeket lehetett meghülyíteni a tablettel meg mindenkit. Ettől függetlenül meindkettő csak játékszer, csak a tabletnek több a funkciója és néhány ember ki tudja használni, de ez a kisebbség.
  • gforce9
    #95
    Arra is csak akkor van szükség, ha a játékok a hobbid. Egyébként értelmetlen. Az meg, hogy ki mennyire bizonygatja, hogy milyen kafa a tablet, engem nem igazán hat meg. Magánembereknél, kisebb cégeknél szervizelek, volt már kezemben gagyi tablet is meg drága cucc is. Egyrészt engem valahogy egyik sem tudott felvillanyozni, másrészt meg, akiknek van, azok 90%-a se használták semmi értelmesre, csak azért vették meg, mert egyrész kényelmes erre arra, másrészt most ez a divat, harmadrészt mert a szomszéd mondta, hogy milyen jó. Persze ő sem használja semmire. Nyilván van olyan ember aki ki is használja, de ezek vannak kevesebben, a többiek divatból vásárolják. Fogy, mint annó a tamagochi. MIért is ne fogyna? Vegyen tabletet az akinek nagyon kell, nem fáj ez nekem, de amikor jönnek ezekkel a barominagy előnyökkel, de én ezt a környezetemben nem látom, pedig ebben a témában dolgozom, akkor néha felmegy az agyvizem :) A tablet szórakozásra való, egy játékszer. Munkára, csak bizonyos célfeladatoknál tud versenyre kelni a régebbi megoldásokkal.
  • willcox
    #94
    Biztos, hogy neked azon kell elmélkedni, hogy ki milyen szavakat használ?
    Fogd meg a "gi joe babádat" és játsszál vele alvás előtt és után.
  • atomkrumpli
    #93
    "ifos" - "ifing " - "winfos"

    biztos hogy nektek ezekről kell elmélkedni, nem inkább arról hogy holnap ki játszik a gi joe babával alvás után ?