Berta Sándor

A HTML 5 nem játékokhoz készült

Újabb szakember szólalt meg a Flash kontra HTML5 vitában: Paul Bakaus, a Farmville-tulajdonos Zynga cég műszaki igazgatója. Bár a 25 éves szakember egyértelműen a HTML5 mellett állt ki, a Flash-alkalmazásokat sem temette.

"Az hogy egy böngészős játék a HTML5-re vagy a Flashre épüljön-e, több szemponttól is függ. Mind a két technológiának vannak előnyei és hátrányai. A Flash a legjobb fejlesztői környezetet kínálja akkor, ha gyorsan akarunk prototípusokat vagy más tartalmakat készíteni. A HTML5 előnye viszont a rugalmasságban rejlik, a segítségével minden platformra (táblagépek, okostelefonok stb.) egyaránt gyorsan tudunk elkészíteni különböző anyagokat. Számomra egyértelműen a HTML5 a nyertes, de csak akkor, ha azt akarom, hogy mindenki tudja használni a programomat."

"Mi, itt a Zyngánál azt szeretnénk, hogy mindenki minden platformon tudjon játszani a szoftvereinkkel. A Flash haláláról szóló hírek ugyanakkor erősen túlzóak. Sok pénzt fektetünk be a HTML5-be, de legalább ugyanilyen sok pénzt tolunk a Flash-játékokba is. A legnépszerűbb játékaink közül néhány a Flashre épül. A Flash folyamatosan kibővítette a webes határokat és számos innovációját átvették időközben a nyílt webes platformok is. Az új Flash Player 11-ben egyaránt kitűnő újdonságnak számít a Stage 3D és a Flash 3D" - ecsetelte a szakember.

Paul Bakaus hozzátette, hogy a HTML5-nek számos előnye van, melyek közül a legfontosabb, hogy lehetővé teszi a platformokra való portolás leválasztását a többi munkáról. Elegendő csak a kódot egyszer megírni és onnantól kezdve minden HTML5-kompatibilis eszközön futni fog. Ehhez jön még, hogy a HTML5 hosszú ideig létezni fog, hiszen nyílt szabvány és a W3C specifikációira épül. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a HTML5-nek is vannak hiányosságai; például hogy nem a játékokhoz készült. Éppen ezért nem igazán azokra a dolgokra összpontosítottak a fejlesztői, amiknek köszönhetően egy játék szép lehet.

A Zynga ugyanakkor már belépett a W3C-be, hogy segítsen pontosítani a specifikációkat. Szerintük javítani kell többek között az audiotámogatáson és a különböző eszközökön, mivel minden játékhoz szükség van jó hangokra és zenékre. Ezenkívül a fejlesztőknek szükségük van olyan eszközökre, amelyek segítségével létrehozhatják a szinteket a játékokban, illetve más tartalmakat. Ugyan sok jelentős dolog történt ezen a területen, de még csak az út elején járnak. E hiányosságok ellenére is már csodálatos HTML5-re épülő játékokat lehet készíteni.


A kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy a Modern Warfare 3 vagy a Battlefield 3 is megjelenjen böngészős verzióban, Bakaus a következőt válaszolta: "Vannak még hiányosságok az olyan egyébként nagyszerű szabványokban, mint a WebGL. A legnagyobb problémát a hatalmas háttéranyag jelenti. Most, mikor az első konzolos játékok WebGL- és Flash-változatai készülnek, az ágazat szereplői felismerték, hogy nem lehet több gigabájt adatot letölteni a böngészőkkel. Ehelyett jó specifikációkra van szükség ahhoz, hogy ezt az adatmennyiséget jól lehessen streamelni és tárolni. Olyan webes adatformátumokról van szó, amelyek segítségével több adatot lehet egyszerre használni. Ezenkívül pedig nagyobb és célzott programozást lehetővé tévő átmeneti tárolók is kellenek."

A Flash kontra HTML5 vita azóta tart, hogy Steve Jobs tavaly februárban az iPad bemutatóján nem tudta lejátszani a Flash-videókat. A vezető később nyílt levélben számolt le a Flash technikával, amely szerinte alapvetően nem való a hordozható eszközökre. Ezzel szemben életrajzi könyve szerint az egész egy kicsinyes bosszú azért, mert az Adobe tíz évvel korábban kérése ellenére sem írta meg iMacre a Premiere videoszerkesztő programot. Az Adobe termékmenedzsere nemrég úgy nyilatkozott, hogy az Apple a hibás a mobil Flash haláláért. A cég időközben megjelentetett egy Flash - HTML5 konvertálót is. Nem Bakaus egyébként az egyetlen olyan szakember, aki a HTML5 mellett állt ki. Idén júliusban Peter Kröner 26 éves webes fejlesztő is azt mondta, hogy a HTML5 jelenti a jövőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BrockSamson #62
    Hat akarmennyire igenytelenek eze a mobil eszkozok, azert jo tudni, hogy barhova megyek, van nalam GPS (nem vilagbajnok, de mukodik). Ha kell meg tudok barmit nezni a neten (es igen, ha kell hasznalom a nagyitast). Ha kell eljatszok nehany casual jatekkal (mondjuk pl.: elussem a varakozasi idot), es ha kell le is fenykepezhetek valamit (nem muveszi kepeket, nem orok csaladi emlekeket, hanem gyors hasznos kepeket).

    Persze a nagy igenyessegben lehet allandoan es mindenhova hordani fenykepezot, GPS-t, notit, de csak mert nincs mindenhol szuksegem mindenbol a maximalisan elreheto minosegre, azert meg nem vagyok igenytelen.
  • Madve #61
    Nekem meg a nokia maps a 3-as verziószám óta (évek óta) tökéletesen megfelel gps programnak telefonon (idén nyáron ha minden jól megy akkor kipróbálom anglia-magyaro. útvonalat is vele), de biztos vagyok benne hogy vannak más platformon is jól használható fizetős alkalmazások is (garmin, tomtom, stb.)
    A böngésző majdnem mindegyik okostelefonon megfelel a hétköznapi igényeknek, és az újabb böngészők elfogadhatóan tördelnek, persze mindig akad egy pár kivétel, na de a telefon nem is arra van, hogy teljes mértékben kiváltson egy normál gépet normál böngészővel.
    A játékoknál elég gyorsan megszokható az irányítás, de a játékok sem olyan bonyolultak, hogy olyan komoly kontroller kelljen hozzájuk, de ha mégis többre vágynál az SE már kiadta egy ideje erre a megfelelő telefont...
    Optikáról annyit, hogy nekem N8-am van, gyakorlatilag a hétköznapi fotózási/videózási igényeknek bőven megfelel az optikája, persze értelem szerűen nem teljesen ugyanaz, mintha egy különálló digitális kamerám lenne, de legaláább mindig nálam van, szóval akkor is tudok (jó minőségű) képeket készíteni, amikor egy síma géppel nem tudnék, mert egyszerűen nincs ott.

    Szerintem menj el egy boltba, és nézz körül rendesen, mert az alapján amit mondasz nem mostanában nézelődtél utoljára...
  • Doktor Kotász #60
    "Jaja, a kocsog fejlesztok meg penzt csinalnak belole, amibol hideg sorocsket vesznek es nyaron szopogatjak a majami bicsen:)
    Mert az emberek a budos, kapitalista vilagban penzbol elnek."

    Ez nem szoftverlopásról szól, hogy a szegény programozó nem kap pénzt a munkájáért, hanem arról, hogy valaki elkészíti, kirakja a netre, és az oldala reklámjaiból él meg, a program meg a látogatottságot növeli, de ez Jobsnak nem tetszett, mert így úgy is játszhat valaki, hogy közelébe sem ment az apple szoftverboltjához.

    És ez gusztustalan. Olyan, mintha a Tesco verőlegényeket küldene az Auchan elé, hogy minden teli szatíorral kilépőt szájba basszanak egy baseball ötővel.
  • Komolytalan #59
    Engem meg a szifon gps (nem enyém volt, ismerősé) vizuális érzékelés, és 2 körforgalom "egyenesen áthajtás" helyett fel akart küldeni az autópályára. A 25eFt-s kínai normális szoftverrel nem csinál ilyet (tudom, elvileg a szoftver is pénz, de akkor is csak 40 volna).
    A böngésző eleve nem lehet jó, mert 3 colon nem lehet 14+ colra optimalizált anyagot megjeleníteni rendesen (tudom, lehet zoomolni, meg valamennyire a html azért újratördelhető, de akkor is).
    A játékokhoz van némi GPU (mert az olcsó), de hiányzik a normális controller.
    A fényképezőgép is olyan amit a technika enged: gagyi optika (mert az nem fér/drága) + csillió pixeles CCD (mert az meg filléres tétel). A színeket úgy nagyjából el is találja - kék helyette elég ritkán rak zöldet.

    A JAVA meg amúgy az Oracle-é, és csak idő kérdése hogy lezárják, és olyan áron adják, ahogy a többi terméküket is. Az is elég kétséges, hogy a google írhat-e másik java vm-et, merthogy maga a nyelvi szintaktika amit használ, az konkrétan lopott (ha jól tudom még nem lefutott a per).
  • kvp #58
    "A valóság az, hogy amit a telefonba integráltak:
    - gagyi gps
    - gagyi böngésző
    - gagyi játékkonzol
    - gagyi fényképezőgép
    - gagyi videokamera"

    Nallam pl. a gps mukodik, a bongeszo chrome, a 3d-s gyorsitas hozza egy regebbi pc szinvonalat, a fenykepezogep kb. egy sony minoseg, a videokamera is (hd felbontasu). A kijelzo pedig valamivel szebb kepet ad mint ami az iphone-okban van (bravia). Egyszeruen csak jo minosegu keszuleket kell venni, nem a kinai allami telefongyar (zte) termekeit. Es persze megfelelo operacios rendszert kell valasztani, pl. egy linux disztribuciot. (nekem google linux-om van, nepszeru neven android)

    Egyebkent a mobil flash helyett a google java api-jahoz irt bongeszobe epulo kodok lennenek a jo megoldas, mivel ez lehetove tenne, hogy a mobil alkalmazasok minden gepen egysegesen fussanak es azt is, hogy bongeszobol elerhetoek legyenek desktopon is. Ez egy nyilt szabvanyra epulo rendszert eredmenyezne, ahol az api-k jo resze alatt a szabvany linux-ban is megtalalhato posix api van, ami szinte minden platformon elerheto. A chrome nativ kod tamogatasa is hasonlo, de az nem kezeli olyan jol az eltero platformokat mint egy java alapu megoldas.
  • Komolytalan #57
    html5 (meg 4 stb) előnye a flashhel szemben pl az, hogy folyó szöveget + beszurkált jól meg lehet benne jeleníteni. Mert alapvetően erre van, nem másra. A többi az mind csak hozzágányolás (canvas, JS, stb).
  • Komolytalan #56
    Valami érvet bele tudnál zsúfolni a következő 28 sorodba is? Nyilván mindenki abból indul ki, amit lát. Van aki abból amit a monitoron lát, van aki meg abból amit a környezetében lát. Az fáj, hogy én hangsúlyoztam hogy a környezetem nem fedi le a teljes világegyetemet? Vagy az hogy volt merszem következtetést levonnom a saját tapasztalataimból, ahelyett hogy a monitorból ömlő trendi f.szságokat ismételném, ahogy pl te teszed?
  • Komolytalan #55
    "Az okostelefon nem egy felturbózott telefon, hanem egy telefontba integrált zsebszámítógép: gps, netbrowser, játékkonzol, fényképezőgép, videokamera, _ÉS_ telefon egyben."
    Ez egy nagyon marketinges megközelítés. A valóság az, hogy amit a telefonba integráltak:
    - gagyi gps
    - gagyi böngésző
    - gagyi játékkonzol
    - gagyi fényképezőgép
    - gagyi videokamera
    És az integráció miatt maga a telefon is gagyi lett (pl üzemidő, méret, tömeg).

    Az okostelefon az igénytelenek mindenes eszköze. Nem maga a technológia igénytelen - ekkora méretben, a mai fejlettségi szinten nagyjából ezt lehet kihozni. A felhasználók, akik ezzel beérik, ők az igénytelenek.
  • Attila1234 #54
    Én mindent elhiszek, de azt nem értem, miért van az, hogy ugyanannak a YouTube videónak az 1080-as HD verziója Flash-ben 10-35%-ra, míg HTML5-ben 30-45%-ra terheli le a gépem processzorát. :)
  • Madve #53
    A mondat rendben lett volna mint poén, de a rossz helyesírás miatt más értelmet kapott, csak erre próbáltam rámutatni, így poén helyett értelmetlen lett...