Napi Online

20 százalék lesz az online szerencsejáték adója

Benyújtotta Rogán Antal az online szerencsejátékok szabályozásáról szóló törvénytervezetet. E szerint a játékszervezőknek nem kell magyarországi székhely, de engedélyeztetniük kell a működést. A javaslat viszont a játékszervezésbe csak a kártyát és a lóversenyt emeli be, a sportfogadáshoz és a kaszinójátékhoz nem nyúl.

A kormány szerencsejátékokkal kapcsolatos stratégiája továbbra sem ismert, bár az online kártyatermekre vonatkozó szabályozást Rogán Antal benyújtotta az Országgyűlésnek - az adótörvényekhez csatolt zárószavazás előtti módosítókkal. A javaslat viszonylag közel áll ahhoz, amit az online játékszervezők szerettek volna elérni - s viszonylag távol attól, amit a Magyar Szerencsejáték Szövetség javasolt.

Míg a szövetség ragaszkodott volna ahhoz, hogy a szolgáltatók magyarországi székhellyel rendelkezzenek, a tervezet ezt nem írja elő. Pusztán azt követeli meg, hogy EGT-tagállamban legyen bejegyezve, s ha fióktelepet sem hoz létre, akkor egy magyarországi székhellyel vagy lakóhellyel rendelkező pénzügyi képviselőt kell megbíznia. Ez a modell egyébként teljesen bevett a határon átnyúló szolgáltatások nyújtásakor. A szervezőnek minden játékra és játékosra vonatkozó adatot át kell tudni adnia a hatóságoknak. Az adatokat a székhelyen kell tárolnia, de Magyarországon is hozzáférhetővé kell tennie egy úgynevezett tükörszervert, ahol minden követhető.


A társaságoknak működésük előtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál regisztráltatniuk kell magukat − ennek átfutása három hónap −, ezt követően kapnak engedélyt a működésre. Ha engedély hiányában szerveznek játékot, akkor első körben a weboldalt tiltják le, majd a számlát üzemeltető bank köteles akár 90 napra zárolni a számlát. Játékszervezésnek az minősül, ha a játékosok Magyarországon veszik igénybe a szolgáltatást, illetve ha az egyértelműen Magyarország területén lévők felé irányul − azaz magyar nyelven hozzáférhető vagy itthon reklámozzák.

Az adó mértéke a tiszta játékbevétel húsz százaléka. Az adóból − kiindulva abból, hogy a szövetség szerint 100 milliárd forint értékű piacról van szó − néhány milliárd forint bevétel származhat csupán. Valójában nem a szervezők által fizetett játékadó az, ami érdemi költségvetési bevételt generálhat ebben a szektorban − vagyis nem ömlenek ki tízmilliárdok az országból (a közhiedelemmel ellentétben).

A kiesés valóban tízmilliárdos, ám azt nem a szervezők produkálják, hanem a játékosok. Míg ugyanis a Szerencsejáték Zrt. által szervezett játékoknál a nyertes az adózott nyereményt kapja meg − a vállalat forrásadóként levonja az szja-t és a járulékokat −, addig az online játéktermek a bruttó nyereményt adják ki, az adózást pedig a játékosokra bízzák. Akik az adót általában nem fizetik be. A már említett forgalom alapján csak szja-ból 13-15 milliárd forint nem folyik be. A játékosok adóztatásával kapcsolatban nem tartalmaz előírásokat a javaslat. Ebből adódóan nem oldja meg az eddig kiesett adó beszedését. A jelenlegi gyakorlatban nehéz elhinni, hogy egy nem szabályozott piacról szerzett jövedelmet valaki feltüntessen a bevallásában. Akkor is, ha 120 ezren játszanak rendszeresen, és sokan ebből is élnek.

Az új szabályok tükrében más lesz a helyzet annyiban, hogy a jövedelem forrása legális, szabályos lesz, vagyis az után adózni kell. Az technikai kérdés, hogy a szervező cég a hatóságok által elismert igazolást kell kiadjon a jövedelem forrásáról − ilyet minden kaszinó kibocsát nagyobb nyereménynél. Mivel a szerver adataihoz az adóhatóság is hozzáfér, nem lesz nehéz szúrópróbaszerűen ellenőrizni a játékosok adófizetési hajlandóságát sem.

A tervezetből érdekes módon teljes mértékben kimaradt a sportfogadás és a kaszinójáték, a szervezők csak kártyajátékot és lóversenyfogadást kínálhatnak. Ez nagyon furcsa, hiszen mennyivel lehet a lovi biztonságosabb, mint egy kézilabdameccs eredményének megtippelése − tette fel a kérdést egyik érintett forrásunk. Az unió várhatóan nem fog támogatni ilyen különbségtételt, vagyis akár hónapok alatt bekerülhet a sportfogadás és a kaszinó is a körbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #20
    Europa kinaja leszunk vagy mi....ott meg szoktak letiltani ezt-azt....
  • aaaaa #19
    Ez pont arról szól, mint a kereskedelem. Ha egy autókereskedő vásárol 9,9 millióért a gyártól egy autót és eladja 10 millióért csak 100 ezer Ft nyeresége keletkezett nem 10 millió. Ha valakinek kifizetnek 1 millió nyereményt, lehet hogy már több mint 1 milliót is befektetett a játékba, tehát nem is keresett az egészen. A különbség az, hogy itt a befizetéseknek nem igazán van nyoma, legalább is szinte lehetetlen visszakövetni. Másrészt azért próbálják a szerencsétlen játékosokat fenyegetni, mert a szerencsejáték cégek nem hülyék, olyan országba teszik a telephelyüket, ahol a legkedvezőbb adózási lehetőségeik vannak, és nagy ívben kiröhögik a magyar adóhivatal követeléseit.
    Azt meg megnézném, hogy a magyar hatóságok hogy fognak amerikai weboldalakat letiltogatni, meg külföldi számlákat zárolni. Aki ilyen üzletbe vág, elég tőkéje van ahhoz, hogy a világ bármely országába el tudja vinni a vállalkozását.
    Elég nevetséges lenne, ha egy több milliárd dolláros vagyonú amerikai székhelyű, több száz országban szolgáltató céget, csak azért bezárnának, mert a magyaroknak valami nem tetszik. :)
  • nextman #18
    Kezdetnek nem rossz, de nevetseges, hogy a jatekos adozzon utana. Ezt mindenkepp a szerencsejatekszervezonek kell vallalnia, es az adoval levont osszeget kifizetnie. Teszem azt pokerezgetek, egy evben van mondjuk 5000 Ft kifizetesem, nem gondoljak, hogy en ezzel fogok szamolgatni adobevallasnal. Vagy ha a ceg megcsinalja szolok nekik, hogy bocs irjatok mar meg be 5000 Ft szerencsejatekot.
    Arrol nem is beszelve, ha tobb kifizetes is van, meg ossze is kene adogatni, konyvelest vezetni rola...Ez igy nem mukodokepes.
  • plu604 #17
    Nem fogják tudni megkerülni. Ahhoz hogy hozzájuss a pénzhez nem elég a pókerteremből paypalra (btw paypal nem támogatja a szerencsejátékokat, akkor már inkább moneybookers) kifizetni. Persze abból vehetsz ezt-azt de ha kp-ként kellene akkor ki kell utalni egy bankszámlára, ami meg már könnyen ellenőrihető...
    Kamu adatok? Ez nem így megy. Hitelesíteni kell magad. Moneybookers-nél megnézik hogy a megadott adataid megegyeznek-e a hozzájuk bekötött bankszámla adatokkal (amit meg ugye személyivel lehet csak nyitni), a pókerterem meg megnézi hogy a moneybookers-nél hitelesítve vagy-e. Nem lehet kamu adatokkal ki- vagy befizetést intézni.
  • viasz #16
    Te sem gondolhatod komolyan, hogy leosztásonként számolják az adót...
    Feleslegesen ne keltsd a hangulatot!
  • DjDano #15
    Mi a jó fracnak zsidózol? Ez nem egy náci fórum!
  • Rotyoka #14
    kamu adatok
  • Dömsödi #13
    Nem értem.
    Akkor csak a kifizetést adóztatják meg, vagy minden leosztás utáni esetleges nyereményt.

    Pl: Ahhoz hogy nyerjek 50 dolcsit lehet kell 200 leosztás. Amiből 70 et bukok, de 130 at nyerek.

    Mert ezzel a szemlélettel a 200 partiban nyerek mondjuk 1000 dollárt, de bukok 950 et. Igy jön ki az 50 dollár plusz.
    Namármost az 1000 dollár után befizetni 200 dollár adót... Nos az elég durva lenne.
    A kifizetésnél levont 20% adó rendben van. (Bár ez akkor is magasabb mint a 16% os jövedelemadó...) Viszont ebben az esetben a pokeroldalra befizetett pénz legyen leírható az adóalapból!!!!!!

    Ti nem így látjátok?
  • Laza #12
    Lécci, ne üldözzék hanem adóztassák már meg az uzsora kamatot is :D
  • Laza #11
    Nekem az a gondom ezzel, hogy ha 10k-t beteszek és 5k-t kiveszek, akkor kvázi nem nyertem egy forintot sem, de még meg is adóztatnak. Ezek a pénzek körbe-körbe járnak, tehát ugyanarra a pénzre több és több adórész fog rákerülni. Miért nem csak a 'profitot' adóztatják meg. Tehát csak azokat, akik keveset tesznek be de sokat (értelemszerűen mások pénzét) veszik ki. Na, az már 'jövedelem'. Addig az Én összesített 5k bukásom nem az :)