Berta Sándor

Az Adobe hibái miatt nem jelennek meg a Flash-videók az iPaden

Az Apple iPad bemutatójának egyik érdekes pillanata volt, amikor Steve Jobs nem tudta lejátszani az új készüléken a Flash-videókat. Mint most kiderült, a közjáték nem véletlenül történhetett meg.

Bár hivatalosan ilyen információ nem hangzott el, Steve Jobs a bemutató után a közvetlen munkatársainak később elárulta, hogy az iPad nem fogja támogatni a Flash-videók lejátszását. Az ok egyszerű: az Adobe által kifejlesztett kiegészítő "hajlamos a hibákra". A Wired Magazine által megszellőztetett információt megerősítették a Macrumors nevű portálnak névtelenül nyilatkozó Apple-dolgozók is.

A cég vezetője azután jutott erre a döntésre, hogy azt tapasztalta: a Mac OS X operációs rendszerhez kifejlesztett Flash-plugin tele van hibákkal. A szakember azt a következtetést vonta le, hogy a Flash-videoformátumnak nincs jövője és a webes világ a HTML5 felé mozdul el. Az Apple később megváltoztatta az iPad marketinganyagát is.


Az Adobe mindenesetre nem fogadta túl nagy örömmel a bejelentést és Adrian Ludwig blogbejegyzésében támadta Jobs döntését és érveit. Az Adobe munkatársa leírta, hogy amennyiben az Applenek gondja van a Flash-lejátszóval, akkor megépítheti a saját szoftverét, lévén a program forráskódja szabadon elérhető. Ráadásul a konszernnek fizetnie sem kell az alkalmazásért, miután ingyenesen hozzáférhető mindenki számára.

Ludwig kitért Jobs azon megjegyzésére is, miszerint a Flash nem futna jól az iPaden. Nos, az Adobe alkalmazottja szerint a Flash Player 10.1-es bétaverziója érdekes módon gyönyörűen elfut többek között a Palm Pre, a Google Nexus One, a Motorola Droid és más készülékeken. Vagyis ez elég furcsa indok, különösen az 1 GHz órajelű Apple A4 processzor erejét figyelembe véve. Ludwig szerint az innováció engedélyezéséhez nincs szükség varázslatokra, csupán nyílt platformokra.

Az Apple egyébként a Blu-ray szabványt sem akarja támogatja a jövőben. Az indoklás az volt, hogy túl kaotikus a helyzet a Blu-ray szoftverek piacán és a vállalat csak akkor fogja támogatni a Blu-ray videók megjelenítését, hogy ha az eladási számok kellően magasak lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Komolytalan #48
  Firefoxban csak ez az 1 tab volt nyitva, taskmanager szerint 100% procifogyasztás úgy, hogy nem is mozogtam (háttér se, semmi se mozgott, 1 pixel se animálódott). Amikor elkezdtem mozogni ránézésre 5-7 FPS lehetett az animáció sebessége. Hát igen, ennyit tud a html5, meg a JS.
 • balee66 #47
  HTML5 játék.
 • Justil #46
  2 apró kiegészítés:

  1. "a flash (IDE) egészen a legújabb időszakig egy designer-programozó hibrid környezet volt" -> a flash IDE most is az, csak van mellé egy programozós flex builderünk, megy egy Flash Builderünk is.

  2. akit érdekel a unity3d, ezt a demót lesse meg!
 • Justil #45
  Bár nagyrészt egyetértek veled, és én is flash-párti vagyok, a stílus amiben írsz nem fogja elősegíteni azt, hogy elfogadják amit mondasz. Nem hiszem, hogy a Silverlight fos lenne, ahogy azt sem, hogy a windows 7 userek habzószájúak lennének (köszi, én is azt használom 1 ideje). Ha egy kicsit visszavennél a hangnemből, lehet h mindjárt más fény vetülne a mondanivalódra is.

  3D-s böngészős játékokra egyébként igen jó alternativa a Unity3D, gyakorlatilag a Flash-nál jóval hatékonyabb 3D-ben, elég megnézni a demókat a weboldalukon (napersze ehhez fel kell tenni a unity playert a böngésző alá). Nem emlékszem már pontosan, de gyakorlatilag kb ilyen Tomb Raider 3 szintű grafikát tolnak, a Flash még messze jár attól, hogy ezt egy átlagos gépen ekkora hatásfokkal megtegye.

  De persze ez csak játékok terén jelenthet alternatívát/riválist, mert multimédiás szempontból a flash verhetetlen, illetve a flex és az air segítségével elég rendesen betört a felhasználói programok világába is.

  Amiben viszont maximálisan igazat adok az az, hogy rohadtul unalmas már, hogy a flash-t folyamatosan szarul megírt flash programok miatt szapulják. Sajnos az a helyzet, hogy rengeteg olyan szarul megcsinált flash van a neten, mint ami itt az sg-n is van (ez a sárga, legalábbis ha jól emlékszem a színére, mert az adblock rég kinyírta), de ez nagyrészt abból is fakad, hogy:

  1) a flash (IDE) egészen a legújabb időszakig egy designer-programozó hibrid környezet volt, tehát elég sok designer programozgatott benne, akiknek persze halvány gőzük sincs a programozásról vagy az optimalizálásról, viszont általában - designerek lévén - bivaly géppel nyomulnak, és sokszor észre sem veszik, hogy a banner/intro/menü/akármi, amit elkészítettek, bizony rohadtul erőforrásigényes lett. lehet egyébként javascriptben is olyan fosul megírni 1-1 oldalt, hogy ugyanúgy kiakasztja a böngészőt mint 1 fosul megírt flash, csak hát általában aki javascriptet ír, az ha nem is profi, de valamennyire azért csak tudja mit csinál.

  2) flash filmeket - ne felejtsük el - nem csak kézzel lehet programozni. van rengeteg 3rd party program, amivel mindenféle előre gyártott presetek segítségével lehet a sárga sg reklámhoz hasonló dolgokat csinálni (pörgő, repkedő betűk, stb.)...namost ezek megint csak nyilván messziről sem ismerik az optimalizáltság fogalmát

  Amit még útálok, az az, hogy vki jön egy "félmagos" cerka géppel, 512 rammal winxp-vel, addonokkal agyonpakolt firefoxxal, és sír, hogy a flash player 10 kinyírja a gépét. könyörgöm, értsük már meg, a flash egy multimédiás technológia, és mint ilyen, nem várható el a fejlesztőitől, hogy szem előtt tartsák a 4-5 éves konfigokat is. ez ugyanaz, mint amikor az emberek, akik nem engedhetik meg maguknak - vagy megengedhetnék, de nem hajlandóak költeni új gépre, fikázzák a win7-et azért, mert hogy így csicsa, úgy csicsa, azt közben meg az a legnagyobb baj vele, hogy nem fut el az ősrégi konfigjukon. waze, nekem is régi gépem volt pár hónappal ezelőttig, még sem oltogattam látatlanba se a win7-et, se a flash player új verzióit, mert tisztában voltam vele, hogy olyan gépet használok ami kb 3-4 éve is csak a középkategória felső határát súrolta.

  és végül még 1 gondolat: az is rohadtul idegesítő ám, amit sokan csinálnak, hogy a flasht szembeállítják a javascripttel+html5-el, és akkor máris megvan a flém melegágya, lehet osztani az észt. teljesen nyilvánvaló, hogy vannak átfedések ezekben a technológiákban, de vannak jócskán különbségek is, területek, amelyeken a flash a jobb, vagy éppenséggel a javascript+html, de biztos megvan az a része is a dolgoknak, ahol a silverlight teljesít a legjobban. szerintem addig kellene örülni, amíg van miből válogatni, persze nem ártana ha a web minél inkább szabványosodna, de ennek nem a flash szab gátat, hiszen az szabványos és platformfüggetlen már nagyon régóta.

  száz szónak is egy a vége...idővel úgyis elválik, hogy mi az életképes, és mi nem. talán a web az utolsó olyan hely a mai világban, ahol a pénz MELLETT a tényleges "tudás" is számít, lásd IE6 még mindig velünk van, de már egyre jobban tért nyernek a fejlettebb, jobb böngészők. Így nem kell félni, mert ha valamelyik használt technológia teljesen elavulna/rossz irányba menne el az idők folyamán, akkor ha nem is azonnal, de idővel mindenképpen eltűnik a süllyesztőben. Legalábbis merem remélni!
 • Sanyix #42
  Igen keresni kell, mert nem csak a documentben lehet... hanem máshol is. Egyébként ez amit írtál nem új. Illeszkedik az eddigi programozásához, eddig is ugyanígy kellett. Ha nem tetszik említve voltak már a segéd libraryk.
 • passatgt #41
  erre vannak a js keretrendszerek...
  pl amit te írtál, az jquery-ben $('#result').text();
 • johnsmitheger #40
  Csak egy apróság a HTML5 vs. Flash bemutatóról:
  JS: document.getElementById('result').textContent = event.data
  (mégha van is azonosítója egy szövegdoboznak, bazzeg keresnem kell??? ez [email protected], erre nincs pozitív érv)
  Adobe: result.text = event.data stb. Fura, ha van valaminek neve, lehet rá hivatkozni.

  Megnéztem a HTML5 demo alkalmazásokat: ezek rámentek a nosztalgia progrmozásra, végig ZX 81 érzésem volt :DDDD

  Csak úgy ránézésre melyik tűnik sokkal [email protected] egy programozó szemével? :DDDDDD
 • Sanyix #39
  ezek zsírosak böngészőtesztre. Tényleg igazat mondtak az operánál, brutálisat gyorsult a 10.5-ös js motorja, nagyon durván látszik az fps-ben.
 • Garfield #38
  Aha, az Adobe hibája.

  Gondolkodjunk már el azon, hogy az AppStore-ban található alkalmazások mekkora részét lehetne minden további nélkül Flashben megvalósítani? Jaaa, hogy akkor nem lehetne pénzt szedni értük?...
 • Justil #37
  fail.

  korábbi beírásodra visszautalva, nálam nem halt meg még semelyik böngésző sem flash miatt. najó, talán évente 1x megtörténik, akkor is vmi rém gyengén megírt szar alkalmazás miatt, arról meg nem az adobe tehet, hogy televan a világ lámákkal.