Berta Sándor

Adobe: nem lesz Flash Player okostelefonokra és táblagépekre

Az Adobe Steve Jobs emlékezetes kijelentése óta gondban van, mely szerint az Apple iPhone és az iPad készülékein soha nem lesz elérhető a Flash technika. A cég változtat stratégiáján.

Az Adobe leállítja a Flash Player mobil platformokra szánt verzióinak fejlesztését, és a vállalat ehelyett a HTML5-tel és az Adobe Integrated Runtime (AIR) alkalmazásokkal kapcsolatos fejlesztésekre fog összpontosítani. A ZDNet írása szerint Flash technikáról ugyanakkor nem mondanak le és szeretnék video- és számítógépes játékplatformként megtartani. "Amennyiben azt nézzük, hogy milyen lehetőségek vannak a játékpiacban, akkor nem juthatunk arra a következtetésre, hogy ez a döntés a Flash végét jelenti" - szögezte le a cég szóvivője.

A döntés elsősorban az Androidot és a Research In Motion Playbook OS-t érinti. Az Adobe ugyanakkor hangsúlyozta: a jövőben is kijavítja a kritikus hibákat, és biztonsági javításokat is közzé fog tenni. Sőt, a cég ahhoz is hozzájárul, hogy a szoftvert licencelő gyártók saját Flash Player-verziót készíthessenek el, igaz, az utóbbiakhoz nem jár majd az Adobe hivatalos támogatása. Az asztali számítógépeken használható Flash Playert, illetve a PC-k böngészőihez letölthető Flash-kiegészítőket nem érinti a döntés. Az Adobe emellett bejelentette, hogy 750 észak-amerikai és európai munkahelyet megszüntet.

A Flash továbbra is az Adobe Systems stratégiájának fő eleme marad, ráadásul az AIR technika alapját képezi, így érthető, hogy nem mondanak le róla. A Reuters gazdasági hírügynökség arról írt, hogy a bejelentések után az Adobe részvényeinek ára 9 százalékkal esett. Az Adobe azután került komoly bajba, hogy Steve Jobs még tavaly februárban az iPad bemutatóján nem tudta lejátszani a Flash-videókat. A vezető később nyílt levélben számolt le a Flash technikával, amely szerinte alapvetően nem való a hordozható eszközökre. Az Adobe márciusban a kialakult helyzetből igyekezett előre menekülni és egy Flash - HTML5 konvertálót jelentetett meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #36
    Most ugy gondolja mindenki, hogy az AIR-es appok gyorsabbak lesznek a bongeszos flash-nel? Hat hacsak nem optimalizaljak szet, nem lesz itt semmi gyorsulas. Itt van egy video, androidon es iOS-en futtatott AIR app (Flash), es coronaval keszitett nativ app osszehasonlitasarol: http://www.youtube.com/watch?v=g66-GsiCplc
    Sajnos nevetseges a Flash teljesitmenye, pedig nekem nagyon-nagyon megkonnyitette volna a dolgomat, ha nem kellene atironom az AS3 kodot.
  • Omega #35
    A flash processzor terheléséhez: mostanában érezhetően lassítja az én laptopomat is, ha flashelt oldalakat nyitok meg és nem HD videokat, ez azért van, mert Adobe termék, náluk sok minden gépigényes, kár hogy nincs alternatíva (mint pl. Adobe Reader helyett Foxit Reader).
  • 5c0rp330n #34
    silverlight nem is volt soha telefonra. ha meg teljesen megszunik, az se nagy hir, halva szuletett alapbol, kb senki nem is hallott rola.
  • Komolytalan #33
    Hát igen, csináltak egy flash szerű felületet a html5/JS-jez, ami mammut kódot gyárt, és a végeredmény lassabb mint a flash. Szóval 2 év múlva mindenki a html5-öt fogja szidni, hogy az mekkora egy lassú f.s, pláne a bannerek, amik abban készülnek, és amiket már az adblock se fog meg...
  • Komolytalan #32
    Ez nem, de az eredeti igen.
  • Komolytalan #31
    ""Mobilon amit rendszeresen használsz - és ez az a kategória, amiért pénzt lehet elkérni - annak van saját alkalmazása"
    Mivel androidos keszulekeket hasznalok (ceges/sajat), ezert nincs ra szuksegem."
    Nem szükséged nincs rá, hanem igényed. Gondolom te is azok közé tartozol, akik mobiltelefonon olvasnak e-bookot.
  • Bagoly81 #30
    apple érdek vagy tényleg nemkell a flash?
  • Sir Ny #29
    „Félreértés elkerülése végett: a cikk arról szól, hogy böngészőben nem lesz futtatható a Flash tartalom mobilokon,”

    A félreértés elkerülése végett, a cikk még csak hasonlót sem említ.
  • passatgt #28
    remélem nem lesz egy újabb frontpage korszak...
  • Attila1234 #27
    Tessék megnézni ezt, ha valakit érdekel, hogy az Adobe mit gondol a HTML5-ről. :)

    Adobe Muse