Berta Sándor

Flash kontra HTML5

Az iPad januári megjelenése óta komoly vita kezd kialakulni az online közösségben. A fejlesztőket és a felhasználókat az a kérdés foglalkoztatja, hogy vajon a Flash vagy a HTML 5 mellett tegyék le a voksukat?

A Flash az Adobe programjaként régóta jelen van a webes piacon. Legnagyobb előnye pont az, hogy elterjedt és gyakorlatilag platformfüggetlen, ami azt jelenti, hogy bármely operációs rendszer és böngésző képes az ilyen formátumú videók megjelenítésére. A gyakori lefagyások és a túlzott erőforrás-igény miatt viszont gyakran kritika éri a Flash-technológiát és az Adobe-ot. Úgy tűnik, hogy ezen a fejlesztők egyelőre nem tudnak vagy talán nem is akarnak változtatni. Jól példázta ezt az iPad bemutatója, ahol Steve Jobs nem játszott le egyetlen flashvideót sem az új készüléken. Ezt később az Adobe hibáival indokolta az Apple.

Az Adobe számára a reményt a 10.1-es verzió jelentheti, amely már tartalmazni fogja a hardvergyorsításos videolejátszási funkciót. Kérdés azonban, hogy a fagyások számát mennyire tudják a fejlesztők lecsökkenteni. Az újonc HTML5 számos támogatót maga mögött tudhat. Közéjük tartozik a Firefox, az Opera, a Safari és a Chrome. E böngészőknek azonban csak a legfrissebb verziói támogatják a szabványt. Az Internet Explorer egyelőre nem tud mit kezdeni a HTML5-tel.

Bár nem mondható elterjedtnek, a HTML5-nek számos előnye van. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a videók közvetlenül a honlapokba integrálhatók és a lejátszásukhoz nincs szükség kiegészítőkre. A HTML5-nek vannak ugyanakkor komoly hátrányai is. A legsúlyosabb az, hogy jelenleg nincsenek olyan egységes kodekek hozzá, amelyeket minden böngésző támogatna. Vagyis, aki a szabványt támogatja, annak a videót számos formátumban kell elérhetővé tennie. Ez pedig dupla, sőt tripla munkát jelent. Ezenkívül szintén komoly gond, hogy nincs megfelelően szabályozva a HTML5 jogi környezete, hiányzik az eltérő bitrátájú streamingek létrehozásának lehetősége, valamint helyi tárolás nélkül nem lehet lejátszani a videókat.

A Flash az elterjedtségén kívül egy szempontból mindenképpen megelőzi a HTML5-öt. Kialakult infrastruktúrája van, amely lehetővé teszi, hogy bárki reklámokkal finanszírozott tartalmakat jelenítsen meg. Vagyis hiába választaná valaki a HTML5-öt, nem tudná megfelelő módon finanszírozni a szolgáltatását.

Jan Ozer egy érdekes tanulmányt készített. Megvizsgálta a Flash és a HTML5 erőforrás-igényét különböző operációs rendszerek és böngészők alatt. A szakember kiderítette, hogy a hatékony videolejátszás elsősorban attól függ, hogy az adott technológia és szoftver kihasználja-e a hardvergyorsításos videolejátszásban rejlő lehetőségeket. Nos, a Mac OS X alatt a HTML5-ös videók kiválóan megjeleníthetők a Safarival. Ezzel szemben a Flash Player ugyanezen a platformon nem fogja tudni kiaknázni ezeket az előnyöket. A Chrome használatakor mind a két formátumú videók megjelenítése nagyjából ugyanannyi erőforrást emésztett fel.

Ozer arra a következtetésre jutott, hogy egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy a Flash rosszabbul használni ki a CPU-k erőforrásait, mint a HTML5. Mindenesetre bármely formátum mellett is teszi le a voksát egy fejlesztő vagy felhasználó, az biztosan kijelenthető, hogy ezen a területen a közeljövőben komoly verseny fog kibontakozni.

A két fő szabvány mellett zajlanak kisebb, de ugyanolyan fontos viták is. Ez év elején a YouTube, a Vimeo, illetve a Mozilla Alapítvány, a Google, a Dailymotion és az Opera keveredtek összetűzésbe amiatt, hogy milyen kodekeket használjon a népszerű videomegosztó. A YouTube és a Vimeo egyértelműen a licencköteles és szabadalmaztatott H.264, míg a Mozilla és a Google a nyílt forráskódú megoldások (Theora, Ogg) mellett tette le a voksát. Ezt követően pedig a Free Software Foundation követelte a Googletől, hogy távolítsa el a YouTube-ról és a webről a flashvideókat, illetve a H.264-es kodeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vasedeny2 #96
    "1. nem igaz, nem hozza ugyanazt, tavolrol sem. Semmi olyat nem tudott felmutatni a html5 canvas + js kombo, amit a flash ne tudott volna evekkel ezelott"

    viszik a keresők a tartalmát, 20kb-ból bejön, és 10-ed annyi cpu-t eszik.
    (mondjuk nem egy ie-ben)
    egyébként konkrétan mit tud a flash, amit így nem lehet kihozni?

    "2. szabvany ide v oda, meg mindig nem talaltak ki melyik legyen a tamogatott kodek. majd talan x ev mulva amikor mar reeg nem lesz aktualis"

    egyébként részben igazad van, ha megnézed a css3 specifikációt, minden áldott böngészőben más minden, az aztán a szabvány

    ezt a kodekes dolgot nem értem.... adott mpeg formátumban van egy videó, a fejlécében a tömörítés ugye, amit a böngésző úgy játszik, mint egy lejátszó program, csak javascriptből vezérled. (ahogy én tudom...)
    az, hogy milyen kodeket használ, annak mi a köze a szabványhoz?
  • sathinel #95
    Linux-ot csak azért írtam mert ha az alatt megy akkor mennie kell win alatt is. Lehet win7-et ki kéne próbálnod. Új driverek, stb és lehet jobban megy.

    A netet azért írtam mert pl wow alatt lehetett hallani hogy pár ember netje sokszor lagzott. Videóknál nem nagyon veszed észre mert sokszor előrre tölt, de játéknál lagol kapásból.
  • szabolcskaaa #94
    hu linuxom volt egyszerűen nem bírtam megszokni és 2 fajta xp volt a gépen. azt a speedtestest cuccot nemtudom mire irtad tényleg 5 megás a net nem kamuzok hisz csak magamat szivatnám, az a baj, hogy ha a videot nézem a cpu kihasználtság felurik 100%-ra szerintem ez lesz a bibi vagy már magam sem tudom, de akkor is valami beállítás probléma lehet mert az 1.8as procival rendelkező gépek és az enyémnél régebbi laptopok hd off-on viszik rendesen a vidiket.

    Köszike a segítséget azért ha tudtok valamit vagy valakinek volt ilyen írjon.

    üdv
  • sathinel #93
    ja és speedtest.net néha és lehet rendesen ingadozik a neted sebessége
  • sathinel #92
    Hm ha leszedtél mindent, újraraktad, és ugyanaz, akkor nem tudom mi lehet a gond. Valami nem nagyon stimmel ha egyébként mennie kéne. Linux live CD-t ajánlanék ubuntutól, és megnézni azon is szaggat vagy nem mert ha azon nem akkor talán új win kéne vagy valami driver hiányzik. Linux úgyis anyázik és kiírja a képernyőre hogy mit nem talál ha gondja van. Ha tört win akkor lehet meg kéne próbálni egy másikat leszedni.
  • szabolcskaaa #91
    Szóval ezért tippelek olyanra, hogy máshogy lettek kódolva videók, vagy más fájltípus ilyesmi, de már annyi mindent megpróbáltam és semmi.

    Üdv.
  • szabolcskaaa #90
    Szia!

    Szívesen a linket. Az a baj a netem 5 megás :). A suliba hiába volt millió megás volt rá milló gép sokkal lassabb volt minden és mégse szaggat. A hd-t meg ki be lehet kapcsolni. Várom továbbra is a válaszokat.


    Üdv: szabolcs
  • Epikurosz #89
    Basszus, Szabi!
    Nagy köszi a linkért. Regeltem én is, és elképesztő a videjók minősége a vimeon. A Youtube-hoz képest nagy a különbség!
  • Epikurosz #88
    "b egy éve lassan a vimeo az összes video szaggat, ami egy évnél idősebb azokat szépen viszi "

    Szabikám!
    A régiek nem HD-k, valszeg, hanem kisebb felbontásúak, azért mennek nálad simán, az újak meg HD-sek, DE MIVEL SZŰK SÁVSZÉLESSÉGED VAN OTTHON, valszeg, emiatt szakadozik a felvétel.
    Tipp: Rendelj meg egy jobb internetet. 4 Mbps már tutira jó lesz, szerintem.
  • szabolcskaaa #87
    sziasztok! nekem egy olyan problémám lenne, hogy kb egy éve lassan a vimeo az összes video szaggat, ami egy évnél idősebb azokat szépen viszi meg minden, nekem nem kell hd meg semmi csak a videokat akarom ugy nézni hogy ne kelljen külön leszedni minden egyes videot amit szeretnék megnézni (naponta 20-30db) mert nagyon unalmas meg a helet is feleslegesen foglalják. a gépem 2.4 celeron 1gb ram 128mb geforce fx5200. igazábol az idegesitő az, hogy a suliba az enyémnél rosszabb gépek viszik a videot. én már probáltam mindent ami eszembe jutott meg más forumokon láttam. uj xp felrakása sp2 sp3 nvidia driver adobe flash playerek mozilla ie opera chrome mozillába még a configot is irtam át, de semmi. nagyon szépen megkérlek Titeket ha tudtok segítsetek.

    Megértéseteket és válaszotokat előre is köszönöm.

    Üdv: szabolcs