Berta Sándor

Egyre kevesebb az önkéntes segítő a Wikipédián

Egyre nagyobb problémákkal kénytelen szembenézni az idén tizedik születésnapját ünneplő online lexikon. A támogatások elmaradása mellett az újonnan jelentkező segítők száma is apad.

Jimmy Wales Wikipedia-alapító és a lexikont fenntartó közösség gondjai az elmúlt hónapokban egyre sokasodnak. Korábban a megfelelő összegű támogatás összegyűjtése jelentett problémát, most azonban inkább az a gond, hogy a projektet hosszú éven át ingyenes munkával támogató önkéntesek és szerkesztők idővel kilépnek, és helyettük viszont alig akadnak új segítők. Wales az AP hírügynökségnek elmondta: úgy érzi, hogy két komoly problémával kell szembenézniük. Az egyik, hogy az elmúlt években csak korlátozott mértékben sikerült fenntartani a Wikipedia mögötti közösség lelkesedését. Néhány aktivista ezért elveszítette a kedvét, ráadásul a helyzetet súlyosbította, hogy eddig még nem sikerült egyszerűbbé tenni a lexikonnal kapcsolatos munkákat.

Vannak olyan felhasználók, akik egész egyszerűen úgy gondolják, hogy nincs már lehetőség új szócikkek készítésére. Másoknak megváltoztak az életkörülményeik, megházasodtak, családot alapítottak, így nincs annyi idejük erre a munkára. Wales egyetért azzal, hogy ez szintén fontos dolog. Az internetes lexikont még mindig rengetegen olvassák, a platform a világ ötödik legolvasottabb oldala. Az anyagokat készítő és kijavító segítők száma azonban az elmúlt években stagnál, a legutóbbi adatok szerint 90 000 van belőlük. Wales azt a célt tűzte ki, hogy jövő júniusig 5000 új aktivistára kell szert tenni.

Az új önkéntesek csatlakozását azonban hátráltathatja, hogy a Wikipedia mögött álló közösség megosztott, a viták gyakran elfajulnak. Ez elijesztheti azokat, akik egyébként szívesen segítenének anyagok készítésében vagy javításában. Emellett megoldást kell találni arra is, hogy illetéktelen személyek ne módosíthassák olyan könnyen a cikkeket, ez ugyanis szintén frusztrálja az ingyenmunkásokat.

A Wikipedia januárban ünnepelte a tizedik születésnapját. Jimmy Wales akkor közölte, hogy tudományos forrássá tenné a népszerű online lexikont és az továbbra is reklámmentes marad. "Meggyőződésem, hogy az internet a következő évtizedben be fogja teljesíteni a benne rejlő globális lehetőségeket. 2020-ra már a következő egymilliárd ember is online lesz, de ők nem európaiak vagy észak-amerikaiak lesznek, hanem kínaiak, dél-amerikaiak és afrikaiak. Ez pedig sok kulturális lehetőséget nyit majd meg" - hangsúlyozta az üzletember. Az oldal egyébként az UNESCO-világörökség részévé válna, de kérdéses, hogy ez sikerül-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ZilogR #24
  Jah, keresem egy ideje a "nélkülözhetetlen szócikkek listáját", de sehol nincs!
  Másrészt: Szinte semmilyen természettudományos szócikk nincs meg magyarul, olyan, ami túlmutatna a középiskolás anyagon. Ami meg megvan, a színvonala alatta van a középiskolainak. Sajnos ez a tapasztalat... :(
 • sh4d0w808 #23
  Semmi meglepő nincs a haldoklásban. Ahogy a régi "adminok" viselkednek az újakkal szemben, nem csoda, hogy újonnan nincs kedve senkinek belevágni. Szépen seggbe kell rúgni a basáskodókat, hátha visszacsalogathatók azok, akik korábban már elkezdték volna, de elment tőle a kedvük.
 • wikipedellus #22
  Világökörség?

  Tegnap hajnalban regeltem újként, mert szétvigyorogtam magam a cikk utolsó mondatán, mely akkor még így jelent meg, egészen koradélutánig, amíg át nem javították :

  "Az oldalt egyébként az UNESCO-világökörség részévé tennék, de kérdéses, hogy ez sikerül-e."

  Gondoltam, ezt az elütést nem lehet nem leütni, gyorsan regisztráltam, de arra nem számítottam, hogy csak 24 óra múlva lehet kommentet írni.:) Reméltem, sokaknak kijut a vigyorból, de meghiúsult.
  Napközben többször ránéztem a cikkre, még mindig változatlan volt... láttam, egyetlen kommentelő sem tette szóvá, ergo : nem vették észre.
  Írtam volna :
  Nem is csodálkozom, hogy egyre kevesebb a Wikipedia önkéntes segítője. Ki ír szívesen tudományos igényű örökérvényűeket a későbbiekben az "UNESCO-világökörség" részévé teendő on-line enciklopédiába.:)
  Ha valaki nem hiszi, megnyomtam a Print Screen gombot.:)
 • tgr #21
  Az angol Wikipédia aktív szerkesztőinek száma az utolsó egy évben (havi bontásban, 2010 júliustól 2011 júniusig):
  35907, 36472, 34932, 35505, 34836, 34185, 37665, 36704, 38667, 37407, 37013, 35844

  Ugyanez a magyar Wikipédiában:
  636, 671, 605, 641, 592, 619, 685, 631, 640, 612, 659, 607

  Inkább stagnálás, mint apadás.
 • Inquisitor #20
  Emlékeim szerint a Wikileaksen volt régen állandó infó arról ki kit írt át a Wiki-n és honnan. Voltak vicces dolgok, amikor pl. a Fehérházból vagy X minisztériumból bejelentkező "önkéntes" javítgatta a "rossz" politikusi életrajzokat, esetleg történelmi eseményeket. Ehhh.
 • Inquisitor #19
  És mi van azzal, hogy egyre több önkéntes hülye "segíti" a Wiki-t amikor többször javított hibás infókat vissza vissza tesznek? Vagy simán eleve hülyeséget írnak be?
 • fergusonpapa #18
  1.Reklám felület kiadása,egy is elég,mindenkategoriában más hirdethetne.
  2.Embereket felvenni akkik gyüjtik az infokat és foltoznak és fejlesztenek hogy az önkéteseken kivül azért legyen alap mozgató rugója
  3.Barátságossabb design
  4.jobban támogass a mobilokat


  ez olyan nehéz feladat lenne?? Szerintem nem
 • gombost #17
  Jaja, emlékszem és erre kaptak annyi pénzt, ami tíz évre elegendő.
 • Rotyoka #16
  Iszonyat támogatásról annyit, hogy az el is megy szépen a szerverekre, meg a moderátorokra.

  Nem véletlen volt tavaly kinn a reklám, hogy aki tud adományozzon mert a megszűnés határán állnak
 • gombost #15
  Ok, így már más. Viszont a wiki nem egy open source projekt, ennek ellenére innen, ahol én ülök elég nagy biznisznek tűnik. Ingyen munkaerő és iszonyat sok támogatás. Ráadásul pont a szerkeszthetőség miatt annyira azért nem megbízható.