24
  • ZilogR
    #24
    Jah, keresem egy ideje a "nélkülözhetetlen szócikkek listáját", de sehol nincs!
    Másrészt: Szinte semmilyen természettudományos szócikk nincs meg magyarul, olyan, ami túlmutatna a középiskolás anyagon. Ami meg megvan, a színvonala alatta van a középiskolainak. Sajnos ez a tapasztalat... :(
  • sh4d0w808
    #23
    Semmi meglepő nincs a haldoklásban. Ahogy a régi "adminok" viselkednek az újakkal szemben, nem csoda, hogy újonnan nincs kedve senkinek belevágni. Szépen seggbe kell rúgni a basáskodókat, hátha visszacsalogathatók azok, akik korábban már elkezdték volna, de elment tőle a kedvük.
  • wikipedellus
    #22
    Világökörség?

    Tegnap hajnalban regeltem újként, mert szétvigyorogtam magam a cikk utolsó mondatán, mely akkor még így jelent meg, egészen koradélutánig, amíg át nem javították :

    "Az oldalt egyébként az UNESCO-világökörség részévé tennék, de kérdéses, hogy ez sikerül-e."

    Gondoltam, ezt az elütést nem lehet nem leütni, gyorsan regisztráltam, de arra nem számítottam, hogy csak 24 óra múlva lehet kommentet írni.:) Reméltem, sokaknak kijut a vigyorból, de meghiúsult.
    Napközben többször ránéztem a cikkre, még mindig változatlan volt... láttam, egyetlen kommentelő sem tette szóvá, ergo : nem vették észre.
    Írtam volna :
    Nem is csodálkozom, hogy egyre kevesebb a Wikipedia önkéntes segítője. Ki ír szívesen tudományos igényű örökérvényűeket a későbbiekben az "UNESCO-világökörség" részévé teendő on-line enciklopédiába.:)
    Ha valaki nem hiszi, megnyomtam a Print Screen gombot.:)
  • tgr
    #21
    Az angol Wikipédia aktív szerkesztőinek száma az utolsó egy évben (havi bontásban, 2010 júliustól 2011 júniusig):
    35907, 36472, 34932, 35505, 34836, 34185, 37665, 36704, 38667, 37407, 37013, 35844

    Ugyanez a magyar Wikipédiában:
    636, 671, 605, 641, 592, 619, 685, 631, 640, 612, 659, 607

    Inkább stagnálás, mint apadás.
  • Inquisitor
    #20
    Emlékeim szerint a Wikileaksen volt régen állandó infó arról ki kit írt át a Wiki-n és honnan. Voltak vicces dolgok, amikor pl. a Fehérházból vagy X minisztériumból bejelentkező "önkéntes" javítgatta a "rossz" politikusi életrajzokat, esetleg történelmi eseményeket. Ehhh.
  • Inquisitor
    #19
    És mi van azzal, hogy egyre több önkéntes hülye "segíti" a Wiki-t amikor többször javított hibás infókat vissza vissza tesznek? Vagy simán eleve hülyeséget írnak be?
  • fergusonpapa
    #18
    1.Reklám felület kiadása,egy is elég,mindenkategoriában más hirdethetne.
    2.Embereket felvenni akkik gyüjtik az infokat és foltoznak és fejlesztenek hogy az önkéteseken kivül azért legyen alap mozgató rugója
    3.Barátságossabb design
    4.jobban támogass a mobilokat


    ez olyan nehéz feladat lenne?? Szerintem nem
  • gombost
    #17
    Jaja, emlékszem és erre kaptak annyi pénzt, ami tíz évre elegendő.
  • Rotyoka
    #16
    Iszonyat támogatásról annyit, hogy az el is megy szépen a szerverekre, meg a moderátorokra.

    Nem véletlen volt tavaly kinn a reklám, hogy aki tud adományozzon mert a megszűnés határán állnak
  • gombost
    #15
    Ok, így már más. Viszont a wiki nem egy open source projekt, ennek ellenére innen, ahol én ülök elég nagy biznisznek tűnik. Ingyen munkaerő és iszonyat sok támogatás. Ráadásul pont a szerkeszthetőség miatt annyira azért nem megbízható.
  • RoyalPredator
    #14
    Ha már majdnem mindent beletoltak, ne csodálkozzanak, ha csak a naponta érkező új információkból lehet szerkeszteni cenzúrák előtt és után.

    Nem mellesleg felhasználóbarátabbnak kéne lennie az oldalnak, és elég interaktívnak is, hogy okostelefonról gyorsan használhassuk.

    Gyűjtsék össze a hiányos címkéket, tegyék közzé, és arra majd rámennek az unatkozó aktivistáik.
  • Sir Ny
    #13
    a wiki? nem hinném.
  • torreadorz
    #12
    Ettől még egy csomó ilyen van.
  • torreadorz
    #11
    Némi szövegértési problémát vélek felfedezni. Nem állítottam hogy az opensource = önkéntes,hanem azt állítottam hogy sok opensource projektet önkéntesek visznek.

    Lásd pl. wikipédia és a fenti cikk.
  • Komolytalan
    #10
    Azok az opensource projectek, ahol nincsenek fizetett, profi fejlesztők, pontosan 1 kalapnyi sz.rt érnek.
  • gombost
    #9
    "az önkéntes munka addig müködik, amig az embernek van mellette egy rendes jól fizető állása és marad ideje önkénteskedni."

    Az önkéntes igen. Azonban fogalomzavarban szenvedsz. Open source != önkéntes. Persze vannak sokan, akik csak úgy hobbiból írogatnak programokat és pakolják fel pl. sourceforge-ra, de nagyon sok open source cuccos k*rv* nagy üzlet (pl. az említett Ubuntu is) és ezek nem a kivételek, nem 5%. Plusz rengeteg fejlesztő kap (anyagi) támogatást a felhasználóktól (PayPal és tsai).
  • daninet
    #8
    Amilyen undorító mód játsszák a kiskirályt egyes szerkesztők nem is csoda
  • torreadorz
    #7
    Szerintem félreértitek. Hamlet nem azokról a cégekről beszél, ahol az opensource program fizetett fejlesztők által kiszül (ilyen a mozilla, ubuntu stb), hanem azokról a projektekről ahol az oo termék önkéntes munkával készül ellentételezés nélkül. Az oo projektek 95%-a ilyen, ti meg felhoztátok a maradék 5%-ot példának...

    És egyébként teljesen igaza is van, az önkéntes munka addig müködik, amig az embernek van mellette egy rendes jól fizető állása és marad ideje önkénteskedni.
  • Rotyoka
    #6
    Ha 1 hónapig keresnél te annyit, mint pl az Ubuntu fejlesztői, akkor mo-on 5 évet nem kéne dolgoznod.
  • sly007
    #5
    És 5 óra se elég mér ahhoz hogy olyan wiki szócikket csinálj ami kicsit is tetszik a szerkesztőknek. Meg ugye szócikkről beszélünk, de mégis vannak inkább adatbázisba illő dolgok. A wiki is még így s túl van bonyolítva, nem interaktív. Lásd a kezdőoldalak. ha török ha szakad nekik wiki kódban kell megírniuk. Wagy egy másik wikiben pl, cseszett nagy táblázatot hoztak össze sablonokból mert megtehetik. Ugyan itt szavazás,dokumentáció készítés folyik, de errel fényévekkel jobb lenne a drupal. mind1
  • Komolytalan
    #4
    Szeretnél te annyit keresni, mint amennyit az open source fejlesztők. Az open source nem azt jelenti, hogy akik dolgoznak benne, azok nem kapnak érte pénzt. Pl PostgreSQL fejlesztőit támogatja egy tucat cég, ilyen Google, Yahoo kaliberűek.

    Egyébként ha a wiki becsukná a kapuit, 2 hónapon belül lenne másik enciklopédia, mondjuk 2 db szöveges reklámmal a tetején (amit ha zavar, kiszűrsz ad-blockkal).
  • Hamlet
    #3
    Ha a gazdaság hanyatlik akkor az open source (és tsai) kihal. Amíg mindenkinek jól megy addig van idő és (pozitív) energia az "ingyen munkára" / kihívásokra.
  • alien47
    #2
    Lehet ez is közrejátszik az aktivisták eltűnésében. Amennyiben van valakinek 3 óra szabadideje azt a családdal, barátokkal tölti és nem Jimmy Wales -t gazdagítja. Mert a támogatók pénzéből, azért biztos futja egy- két Ferrarira...
  • alien47
    #1
    Ingyen munka? Miért? A boltba nem lehet fizetni azzal: -Kérem én 5 órát dolgoztam a wikipedia szerkesztésével. - Rendben akkor 3 Kg kenyér, 5 l tej ingyen a kedves vevőnek.