Berta Sándor

A Wikipedia a Google-t támogatja a Kína elleni vitában

Jimmy Wales alapító szerint amennyiben a Google elleni hackertámadásokat valóban kínai állami hivatalokból indították, akkor egy olyan folyamatról van szó, amit nagyon komolyan kell venni.

A Wikipedia alapítója egyértelműen a webes konszern pártját fogta a konfliktusban. "Hálás vagyok a Google-nak" - jelentette ki a szakember a müncheni Digital Life Design Konferencián. A népszerű lexikon alapítója ugyanakkor feltette azt a kérdést is, hogy egy a kínai kormánnyal való nyílt konfrontáció mennyiben segíti a probléma megoldását vagy inkább ellenkezőleg, súlyosbítja a helyzetet.

Walesnek és kollégáinak mindenesetre nincsenek túl jó tapasztalataik Kínáról, lévén az oldal helyi változata három éven át elérhetetlen volt. A kínai kormány csak az illetékes minisztériumokkal folytatott hosszú tárgyalások után, 2008-ban engedélyezte a Wikipedia újbóli megnyitását. Az időpont nem volt véletlen, hiszen a pekingi olimpia miatt Kína nem akart támadási felületet adni a jogvédőknek. A vezető közlése szerint a helyzet azóta sem változott: ugyan most a portálhoz való hozzáféréseket nem blokkolják a hatóságok, viszont rendszeresen ellenőrzik a feltöltött tartalmakat és időnként eltávolítanak egy-egy nekik nem tetsző bejegyzést vagy cikket.

"Amennyiben cenzúráról van szó, akkor nincsenek kompromisszumok. A szólásszabadság és a tudáshoz való szabad hozzáférés mellett állunk ki" - összegezte a Wikipedia álláspontját a kérdésben Jimmy Wales. Ennek ellenére a szakember közölte, hogy meg kell vizsgálni azt a kérdést is, hogy a problémák megoldása inkább tárgyalásos úton vagy konfliktusok árán érhető el. Az ő megállapítása az, hogy a kínai kormány próbál enyhíteni a helyzeten és erre lehetőségeket is keres.

A kínai Wikipédiában jelenleg 250 000 bejegyzés és cikk található. A felhasználók fele a kínai, míg a többiek tajvaniak, szingapúriak, malájok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!