Berta Sándor

Külön múzeumi tárlatvezetés Wikipedia-szerzőknek

Britain Loves Wikipedia mottó alatt közel 20 szigetországi múzeum és galéria nyitja meg kapuit a népszerű online lexikon munkatársai előtt.

A kezdeményezésnek köszönhetően a Wikipedia szerzői februárban különleges tárlatvezetéseken vehetnek részt, amelyeken részletesen dokumentálhatják és fotózhatják a művészeti alkotásokat és a természeti kincseket. A felajánlásoknak köszönhetően olyan alkotások is láthatóvá válnak, amelyeket a Manchesteri Múzeum vitrinjeiben és archívumaiban őriznek. Az együttműködés mindkét félnek jó, hiszen a Wikipedián exkluzív anyagok jelenhetnek meg, a Wikimedia Commons 6 milliós multimédiás cikkgyűjteménye művészeti alkotásokról és természeti kincsekről szóló részletes beszámolókkal bővülhet, míg a múzeumok és galériák így ingyen reklámhoz juthatnak.

A felajánlás azért érdekes, mert tavaly augusztusban a londoni National Portrait Gallery (NPG) még jogi lépésekkel fenyegette meg a brit Wikipediát, amiért egyik olvasója engedélyek nélkül fényképeket mentett le az NPG honlapjáról, majd azokat feltöltötte a Wikimedia Commons gyűjteményébe. Azóta viszont sokat változott a helyzet. Az NPG szóvivője most kijelentette: "Tavaly decemberben egy konstruktív beszélgetést folytattunk és most azonban azon gondolkozunk, hogy miként jöhetne létre a kérdésben egyezség."


A legnagyobb problémát ezen a területen is az jelenti, hogy nemzetközi viszonylatban rendkívül eltérően van szabályozva a történeti művészeti alkotásokkal kapcsolatos szerzői jog. A jelenleg hatályos brit törvények szerint egy műről készült bármilyen felvétel esetén is a múzeumok maradnak a szerzői jogok tulajdonosai.

Az intézmények között 6 észak- és 8 dél-angliai, 1 walesi és három skóciai múzeum, illetve galéria található. A programban részt vesz többek között az essexi The British Postal Museum & Archive’s Museum Store, a Museum of Army Flying, a londoni és crosfordi Royal Air Force Museum, a szintén londoni Victoria and Albert Museum, a Manchester Museum, a prestoni National Football Museum, a Nottingham Natural History Museum, valamint a Segedunum Roman Fort - Baths and Museum.

A Wikimedia Alapítvány eközben együttműködési megállapodást írt alá a Telefónica spanyol távközlési konszernnel. A cég Wikimedia-tartalmakat venne át a kínálatába és amerikai alapítványokkal közösen azokat elérhetővé tenné többek között mobiltelefonokra is. A Telefónica hozzáférhet a szervezet szerverein tárolt anyagokhoz és használhatja a Wikimedia jelölését, de nem szólhat bele a cikkek tartalmába. A Wikimediához az ehhez hasonló programoknak köszönhetően évente 1,3 millió dollár folyik be. Az alapítvány tavaly hasonló megállapodást kötött az Orange francia mobil szolgáltatóval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!