Berta Sándor

2 millió dollárt kapott a Google-tól a Wikimedia

Nem várt helyről, az egyik partnerének számító óriáscégtől jutott plusz bevételhez a Wikipediát kiadó szervezet. A Wikimedia Alapítvány számára 2 millió dolláros támogatást utalt át a webes óriáscég.

A lépés azért meglepő, mert a Google korábban nem támogatta ilyen módon az alapítványt, ráadásul ott van nekik a saját - habár nem túl sikeres - lexikonjuk, a 2008 közepén indult Knol. "A Wikipedia diadalmenete egyike az internet legnagyobb sikertörténeteinek. A Wikipedia egy szinte felmérhetetlen tudásforrás, amit közösen hozott létre egy nagy online közösség" - közölte a döntéssel kapcsolatban Sergey Brin, a Google társalapítója. A Google és a Wikimedia közös sajtóközleményt adott ki, amelyben Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója leszögezte: ezt az adományt úgy ünneplik, mint a Google-lal való hosszú távú barátságuk és együttműködésük emlékét. A szakember külön Twitter-bejegyzésben is beszámolt az eseményről.

A 2 millió dollárból a Wikimedia Alapítvány várhatóan a működési költségei egy részét fedezi majd. Ebből az összegből valósulhat meg a Wikipedia szervereinek szükséges karbantartása és bővítése, valamint más hasonlóan fontos infrastrukturális fejlesztések és beruházások. Ezenkívül a fejlesztők azt is szeretnék elérni, hogy az adományoknak köszönhetően a népszerű online lexikon egyszerűbben kezelhető és még könnyebben hozzáférhető legyen mindenki számára.

Az internet legnépszerűbb, mintegy 270 nyelven elérhető enciklopédiája már 14 millió címszó felett jár, amelyeket közel 100 ezer, fizetés nélküli közreműködő hozott létre. A jelenlegi üzleti évben több mint 240 ezer egyéni adományozó járult hozzá a Wikipédia működéséhez, jórészt kisebb összegekkel. Az anyagi támogatásokkal az enciklopédiának sikerült úgy fejlődnie, hogy továbbra is ingyenes maradhatott az olvasók számára. A Google-tól befolyt összeggel a Wikipédia túl is szárnyalja a júniusig tartó üzleti évére kitűzött 10,6 millió dollárnyi bevételt, amely korábban kissé ambiciózusnak is tűnhetett, mert több mint 20 százalékkal haladta meg az előző évi 8,7 millió dolláros költségvetést.

A Google más módon már támogatta korábban is a szervezetet. Legutóbb például segített számos arab, hindu, szuahéli Wikipedia-cikk lefordításában és szintén közös kezdeményezés a Summer of Code projekt. Nem ez volt egyébként a legnagyobb összegű támogatás, hiszen 2008-ban a Sloan Alapítvány utalt át a Wikimediának 3 millió dollárt, hat hónapja az eBay alapítója, Pierre Omidyar ugyancsak kétmillió dollárt, míg Vinod és Neeru Khosla közösen félmillió dollárt adományozott a szervezetnek.

A Google december végén elért 24 milliárd dolláros bevétele mellett a Wikipédiának szánt támogatás csak alamizsnának tűnhet. Azonban a keresőmotorjáról híressé vált informatikai vállalat bevételeinek jelentős része a keresési eredmények mellett megjelenő hirdetésekből folyik be, a keresések között pedig gyakoriak azok a találatok, amelyek a Wikipédiára irányítják felhasználókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    A google nagyon sokszor hozza ki talalatnak a wikipedia-t. Gyakorlatilag mindenki aki a wikipedian keres az nem a sajat keresojuket hasznalja, hanem a google-t. Ez eleg sok bevetelt hoz a google-nek, amit azzal honoralnak, hogy segitik a wikipedia-t. Es meg reklamnak sem utolso, mert vegul is jot tesznek mindenkivel.
  • sathinel #2
    Ez is reklám csak nem böki ki a szemed naponta. De ezentúl mindíg emlékezni fogsz kik támogatják. Google reklám ha úgy tetszik meg Ebay, stb. Csak pár név és szinte mindenki használja a Wikimedia-t.

    A másik része hogy inkább képek, térképek, stb legyen fenn mint reklámok. És kultúráltabb a reklám.
  • krajcsovszkig #1
    Szerintem senki nem bánná, ha a wikipedián lenne 1-2 diszkréten elhelyezett (normális) reklám, vagy google hirdetés, és akkor nem kéne állandóan tarhálniuk...