Berta Sándor

Wikipedia - 15 millió cikk érhető el 260 nyelven

Közel tíz esztendővel ezelőtt hozta létre a világ legismertebb online lexikonját Jimmy Wales és Larry Sanger. Az oldal népszerűsége azóta is töretlen, a szakember pedig igyekszik világszerte népszerűsíteni a Wikipedia alapötletét.

"Hihetetlenek tűnik, hogy megváltoztathattam a világot. De nagyon sokan cselekedtek hasonlóképpen, én csak az egyikük vagyok. Szép dolog körbeutazni a Földet és látni, hogy a projekt folyamatosan növekszik. Nemrég a Dominikai Köztársaságban voltam és azt láttam, hogy abban a nyomornegyedben, ahol 3 éve még áram sem volt, ma már a gyerekek a YouTube-ot és a Wikipediát használják, s ezáltal hozzáférhetnek a globális tudáshoz."

"Sok oka van annak, hogy több ezer ember feláldozza a szabadidejét csak azért, hogy anyagokat állítson össze a Wikipedia számára. Az első, hogy részt akarnak venni egy jó dologban. Az oldal alapötlete, miszerint tegyük elérhetővé a tudást mindenki számára, nagyon inspirálóan hat sokakra. Mások egyszerűen örülnek, hogy részt vehetnek ebben a folyamatban, ráadásul okos emberekkel találkozhatnak, akiket hasonló témák érdekelnek" - nyilatkozta Jimmy Wales.


Az internetes lexikon társalapítója elmondta, hogy a kislánya most 9 éves és ő is rendszeresen használja a Wikipediát. Fiatalabb gyerekeknek ugyanakkor nem ajánlaná az online tudásbázis olvasását, mivel sok cikk nem nekik íródott. A neveléssel kapcsolatban egyébként Wales konzervatív álláspontot képvisel, de vannak olyan tradíciók is, amelyeket viszont már nem tud elfogadni. Nem ért egyet például azzal, hogy minden amerikai diáknak tudnia kell az Egyesült Államok összes szövetségi államának és azok fővárosainak pontos nevét. Egy ilyen tudásnak ugyanis szerinte ma már nincsen semmi értelme. Ehelyett sokkal fontosabb, hogy tudják, milyen országok vannak a Földön és ha például azt hallják a rádióban, hogy valami történt Örményországban, akkor nagyjából tudják, hogy ez az állam hol van.

"Természetesen vásárolok még könyveket, mivel úgy vélem, a könyvek jó dolgok. Az elektronikus művek pedig azért hasznosak, mert olcsók; egy könyvolvasó eszköz üzemideje szinte végtelen és akár a strandon is használható, nem kell tartanunk attól, ha egy kis víz éri" - jegyezte meg a szakember. Wales hozzátette: amikor 2001-ben Larry Singerrel közösen megalapították a Wikipediát, egyrészt számított arra, hogy az internetes lexikon ilyen fejlődésen megy keresztül és a portál mai kinézete nagyjából olyan, mint amilyennek akkor elképzelte. Ugyanakkor az oldal sokkal nagyobb és népszerűbb lett a vártnál.

Eredetileg azt remélték, hogy a Wikipedia bekerül a világ 100 leggyakrabban használt honlapja közé, ma viszont már az ötödik helyen található. Arra sem gondoltak soha, hogy a Wikipedia világszerte ennyire népszerű lesz valaha. Jelenleg egyébként az online lexikon rendszerében 260 nyelven kereken 15 millió cikk érhető el, míg a magyar változatnak 175 121 szócikke van. Jimmy Wales az elért sikerek ellenére nem látja úgy, hogy a Wikipedia megváltoztatta a világot, őt pedig gazdag emberré tette. "Azt remélem, hogy a világ egy kicsit jobb lett általa. A portált havonta több mint 400 millióan látogatják, reklámmentes és ez a jövőben is így lesz. De emellett még ott a Wikia is, amely szépen fejlődik és nyereséges is. Talán majd az tesz gazdaggá".

"A fejlődő országok tekintetében egy óriási növekedés előtt állunk. Többek között jelentősen nőtt az afrikai nyelveken és Indiában elérhető cikkek száma. Kínában is egyre többen használják a szolgáltatást annak ellenére, hogy 3 éven keresztül cenzúráztak bennünket. Eddig az Egyesült Államokban, Európában és Japánban voltunk erősek, de a jövőben a Wikipedia globálisan is erős lesz" - szögezte le végül az alapító.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #19
    Nebaz!!!!
    És az UFÓk mikor igázzák le a Földet?
  • Tetsuo #18
    Nem a levegobe beszelek. ;) A magyar wikin is eleg eros "tisztitas" van, az angolon is durvan egyoldaluak a politikai es tortenelmi cikkek, mindegyik.
    Sok cikket lattam megvaltozni es ugy torolni, hogy az "edit"-ben nincs nyoma.
    Pl. kerdezd meg Kara Kant a magyar wiki-cernzurarol..
    Nekem teljesen mindegy minek hivod, zsido-, liberalis-, "demokrata-"cenzuranak, attol meg letezik es egyre melyebb es kifinomultabb.
  • kissssss #17
    én már csak jót nevetek az ilyen cionrászistákomcsi összeesküvés elméleteken.
  • Julius Caesar #16
    lassan kötelező SG-nél is minden hír alá beírni valami zsidózos HSZ-t.

    Na látjátok ezért minősítik magukat a nácik.
  • Ferrer #15
    Ritka nagy droid vagy, már bocs ;)
  • fergusonpapa #14
    :D csak az üzleti része érdekel ennyi.énis ezzel fogalkozom és érdekel.

    beteges nem hiszem.
  • hdo #13
    fergusonpapa eddig is bizonyította már, hogy a webes reklámfelület témában nagyon el van borulva! :D
  • Tetsuo #12
    Ez mar regota nem kerdes.. marmint a cionista velemenyvonal kepviselete alap a wikinel is.
  • who am I 7 #11
    reklámokat hiányolni?ez már beteges....
  • nthgr #10
    Adakozásból (eddig simán) megél, szerencsére. Nem kell reklám! Én is küldtem nekik kb 2500 Ft-ot...
    Aki önzetlenül adja bele a tudását, az valszeg adakozik is....