Berta Sándor

Új-Zéland - jöhet a három csapás

Illegálissá vált a fájlcsere Új-Zélandon. Aki jogvédett filmet vagy zenét tölt le az internetről akár 15 000 dolláros pénzbüntetést is kaphat. A jogszabályt villámgyorsan verték keresztül a parlamenten.

Tegnap azonnali hatállyal napirendjére tűzte a szerzői jogsértések szankcionálásáról szóló törvénytervezet vitáját és elfogadását az új-zélandi kormány. A döntés azért is meglepő, mert a szigetországban tavaly ősz óta nem került szóba ez a kérdés, éppen ezért volt meghökkentő, hogy most hirtelen a helyi kabinet tárgyalni akar a három csapás módszert a középpontba állító törvénytervezetről. A jogszabály órákon belül az új-zélandi parlament elé került és ezen leginkább a képviselők lepődtek meg a legjobban. Jellemző a kapkodásra, hogy amikor az újságírók álláspontjukról kérdezték a helyi honatyákat, akkor Gareth Hudges, az új-zélandi Zöldek parlamenti képviselője azt sem tudta, hogy a kormány és a parlament újra napirendjére tűzte a kérdést.

Az új szabályozás értelmében a jövőben a szerzői jogokat sorozatosan megsértő felhasználókat először három hónapon belül három alkalommal figyelmeztetnék, majd ezután már akár fél évre korlátozhatnák vagy lekapcsolhatnák az internethozzáférésüket. Emellett az illetőnek 15 000 dolláros pénzbüntetést is kellene fizetnie. A figyelmeztetéseket az internetszolgáltatók lennének kötelesek kiküldeni a jogsértő előfizetőiknek, a büntetés elrendeléséről a Copyright Tribunal nevű háromtagú testület dönt.

A Copyright (Infringing File Sharing) Amendment Bill nevű jogszabály tervezetét először tavaly áprilisban olvasták fel az új-zélandi parlamentben. Az elképzelés már akkor komoly vitát és heves ellenállást váltott ki, így úgy tűnt, hogy az előterjesztést nem fogják egyhamar elfogadni. Ezután 2010 novemberében merült fel újra az ötlet.

A honatyák végül 111 igen szavazattal, 11 nem voks ellenében elfogadták a tervezetet. A törvény ellen csak a Zöldek és két független képviselő szavazott. A jogszabály szeptember elsejétől lép hatályba. A helyi felhasználók - többek között a Twitteren - azonnal támadták a döntést, s értetlenségüknek, illetve felháborodásuknak adtak hangot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #122
    Az ilyen embereknek szólnak a júpíszí reklámok a gyorsabb földimalaccal, és stabil távkapcsolathoz a 120Megás nettel... :P Szégyen...
  • Rotyoka #121
    A sávszélességnek NINCS köze a pingedhez. Egy netes játék (pl css vagy cod) használ durca 5-10kb feltöltést meg 20-50kb letöltést.
  • gforce9 #120
    Egyszerűség kedvéért számolj egy Magyarország-Japán távolságot, nézd meg mennyi idő fénysebességgel a táv, szorozd meg kettővel az eltelt időt. Japánokhoz jó pinged sosem lesz.
  • shownomarcy #119
    Korábban diákként csak pár cd-t vettem, de ez most sem változott. Viszont csomó előadót megismertem és sok koncertre elmentem. De tömérdek cd-re egyszerűen nincs kerete az embernek.
    Régen is másoltak és most is, csak egyszerűen a formátum változott. Régen vhs-re, kazettára ment, most cd-re vagy egyszerűen vinyóra.
    (Volt egy e-könyves cikk is, a könyveket jegyzeteket is fénymásolták egyetemen.. ha olcsóbb volt, mint megvenni, vagy ha csak részek kellettek belőle...és ennek eredménye bizonyos szempontból ugyanaz, mintha kölcsön kérték volna egy felsőbb évestől, viszont kölcsön adni meg legális, ugye?)
    Különbség például, hogy ha kazettára másoltak, azt nem tudták ellenőrizni, míg most a neten elméletileg erre lehetőséget ad a technika és ezt ki is akarják használni...
    Persze ez nem jó, de egyszerűen túl drágák a cd-k (a magyar még ok, de usa import ~5000), és amit lehet azt mindenki megpróbálja megszerezni...

    Fura dolgok ezek, mint például az is, hogy elméletileg egy koncertet nem lehet felvenni (bár a normálisabb előadók általában engedik, csak a szervezők nem, de van pozitív kivétel, ha jól hallottam a Kiss koncert ilyen volt...) de az "audience bootlegeket" már lehet cserélni, feltölteni, ez még ott is maradhat, ahol a legális cuccokat nem oszthatják meg. Tehát sok területen érdekesen alakulnak a szabályozások...

    Egyébként lehet pontosabb lenne nem kárról, hanem valamiféle elmaradt haszonról beszélni.
  • tcpip2 #118
    A netes játékoknál a ping számít, nem a sávszélesség. Az alap sebesség szinte egyáltalán nem (kivéve pl. az új pályák letöltését, patch-eket.), a játékok alapvetően nagyon keskeny sávszélességet igényelnek.
  • jézusom #117
    Nem igaz, próbálj meg netes játékot egy külföldi szerveren, pl 64 játékossal! Sokszor a 8mega is kevés, de egyébként minél kisebb a ping annál élvezhetőbb a játék.Ha meg lesz mondjuk 120megás netem, lehet hogy japókkal is tudok játszani :) nem hinném, hogy van felső határ, de nem a 4 mega az tuti. A másik meg, hogy youtubon is van pár fullhd anyag...
  • jézusom #116
    Nem az a baj, hogy drága az eredeti film/játék/zene, hanem kapják be! Ki a tököm tárolja sz@ros dévédéken a cuccait? Nem veszik észre, hogy feltalálták a hálózatos lejátszókat? Nem beszélve arról, hogy egy torrentoldalról 1000x kényelmesebb letölteni, ott van egy filmnél minden infó, imdb link, találok lossless zenét, ilyet legálisan miért nem tudnak? Talán hasonlót kéne szolgáltatni a kedves kiadóknak, nem 128Kb/s fos WMA-kat DRM-el... Erre van igény, nem a karcos korongokra, ezt kell szeretni, ezt kell szolgáltatni!
    Ennyi.
  • torzsvendeg #115
    Nem sok értelme lesz ennek az új-zélandi törvénynek. Visszaállnak a DVD másolásra.
    Vagy valamit kitalálnak. Hogy a fenébe lesz kapacitása az internetszolgáltatóknak figyelni ki mit tölt le?
    Majd úgy nevezik el a feltöltött állományokat hogy:
    SuseLinux.rar
    SuseLinux.r00
    stb.
    vagy MyFamilyPhotos.rar ...

    Talán mégis többet el lehetne érni ha nem lennének olyan drágák az alkotások.
  • Molnibalage #114
    Egyikre sem vágyom a felsoroltak közül...
  • aaaaa #113
    Ez nem érv, hogy romlik aminőség. Az emberek nagy része igénytelen, ahogy mások is leírták már. Kit érdekel a veszteség ? A lekamerázott mozis felvételekbe is belepofáznak, mégis már szinte kommandósokkal üldözik, ha valami agyament szerencsétlen megpróbál a mobiljával rögzíteni akár egy percet is az előadás alatt, csapnivaló, nulla minőségben. Mindezek ellenére nézik ezeket a szemét minőségű felvételeket is rengetegen. És miért ? Mert beleverték az agyukba , hogy te csak akkor vagy menő, ha már premier napján láttad a legújabb Hollywood-i borzalmat.
    Mint a legújabb UPC-s reklámban, ahol az egyik anyuka azzal dicsekszik a másiknak , hogy nekik digitális TV-jük van műsorrögzítővel. A másik meg ott szégyenkezik, hogy neki még nincs. Mintha attól rosszabb ember lenne. Ez a is a gusztustalan agymosás része. Ennek is az a lényege, hogy beleverjék az emberek fejébe, ha nem veszik meg a legújabb cuccokat, (jelen esetben persze csak bérlik, rendszeres plusz havi kiadást generálva ezzel), akkor senki szar emberek , akik nem haladnak a korral.