Berta Sándor

Nem felelős egy ausztrál internetszolgáltató ügyfelei szerzői jogsértéseiért

Az ausztrál legfelsőbb bíróság megállapította: az internetszolgáltató cég nem tehető felelőssé azokért a szerzői jogsértésekért, amiket az előfizetői követnek el. Mindez azt jelenti, hogy a filmipar jogerősen is vereséget szenvedett.

A testület egyúttal elutasította a filmipar érdekeit képviselő Australian Federation Against Copyright Theft (AFACT) szervezetnek azt a beadványát, hogy tűzzenek ki az ügyben új tárgyalást. A döntés egyben azt is jelenti, hogy a legfelsőbb bíróság helybenhagyta a tavaly februári első fokú határozatot és az így jogerőre emelkedett. A 2010-ben kihirdetett döntés leszögezte, hogy az iiNET nem tehető felelőssé ügyfelei által elkövetett szerzői jogsértésekért. Emellett a testület kimondta, hogy az internetszolgáltatónak nem kötelessége a fájlcserélő platformokon keresztüli adatcsere megakadályozása vagy blokkolása sem.

Az AFACT egyébként több helyi filmkészítő és számos nagy hollywoodi filmstúdió érdekeit képviselte és azt akarta elérni, hogy a bíróság mondja ki: az ötödik kontinens második legnagyobb internetszolgáltatója a magatartása miatt elveszítette az úgynevezett Safe Harbour-cikkely kapcsán kapott védettségét. Ez a dokumentum ugyanis meggátolja, hogy az ügyfeleik jogsértései miatt az internetszolgáltatókat is felelősségre lehessen vonni.

Az ügyben eljáró bíró kijelentette: az iiNET semmilyen formában sem bátorította az előfizetőit a jogsértések elkövetésére. Sőt, a cég általános szerződési feltételei között még szerepel is egy olyan kitétel, amely szerint minden szerződő személy vállalja, hogy semmilyen illegális tevékenységet nem folytat a hozzáférésén keresztül. Az ISP ugyanakkor nem köteles annak ellenőrzésére, hogy az ügyfelei betartják-e az előírásokat. A bíróság elutasította azt a filmipar által felvetett elképzelést is, hogy egy szerzői jogsértés bizonyítása esetén a felhasználók veszítsék el az internethozzáférésüket.

Michael Melone, az iiNET vezérigazgatója az ítélethirdetés után közölte: az internetszolgáltatók soha nem támogatták az illegális fájlcserét vagy letöltéseket és a mostani döntés bebizonyította, hogy az ellenük felhozott vádak alaptalanok voltak. "Szorgalmazzuk, hogy az ausztrál filmipar a növekvő kereslet miatt tegye időben és olcsóbban hozzáférhetővé a tartalmakat. Mi továbbra is készek vagyunk együttműködni abban, hogy ezek az anyagok legálisan elérhetők legyenek" - tette hozzá a vezető.

Az iiNET-et több, mint 34 (!) filmstúdió perelte be, köztük volt a Village Roadshow, a Universal Pictures, a Warner Bros., a Paramount Pictures, a Sony, a Fox és a Disney. Az AFACT eredetileg azt követelte az ISP-től, hogy blokkolja a jogsértéseket elkövető ügyfelei előfizetéseit. De mivel az iiNET nem reagált a felszólításra, így a szervezet végül bírósághoz fordult. Az elsőfokú határozat ellen az AFACT tavaly márciusban fellebbezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Retechegér #8
  Szopacs :D
  A szolgáltatónak egyébként nem érdeke maga alá szarni, hogy lekapcsolják a netet, azt utána meg szépen a lekapcsolt ügyfelek perelnek, oda vissza, plusz negatív az egész, mert ki akarna olyan szolgáltatóhoz menni ahol egyik napról a másikra nincs neted mert valaki azt mondta letöltöttél valamit ami jelenleg illegális. :D
  Röhejesek ezek a majom jogvédők. Ők biztosan megvesznek mindent, vagy könyv, zene és film nélkül élnek?
 • keysersoze #7
  Sajnos várható hogy újabb muytizással majd megvesznek egy másik bírót aki kimondja ennek az ellenkezőjét. De azért ez is valami, csak megjött az ausztrálok esze (ott asszem már van internetlekapcsolás).
 • Szerinted ki #6
  Nagyon remélem, hogy a fajvédők most forgolódnak a saját zSírjukban.
 • immovable #5
 • Charybdis #4
  Tényleg bekaphatja a sok irattologató "jogvédő". Menjenek inkább a bányába követ fejteni, hogy hasznuk legyen. Még szép, hogy az internetszolgáltató nem felelős az ügyfél tevékenysége miatt. Egyébként a hosting cégek sem felelősek akkor ez alapján az ügyfeleik honlapjai tartalmáért.

  Azt nem értem, hogy miért vannak olyan zenei oldalak, amik csak egyes országokban érhetők el? Milyen baromság ez? A zenét mindenhonnan le lehet tölteni.

  Meg amikor kiírja a Youtube, hogy adott videó nem érhető el Magyarországról. De közben ugyanaz a videó, ugyanolyan minőségben fent van még 3 másik példányban, korlátozás nélkül elérhető formában.
 • vato loco #3
  Az AFACT megszopta AFASZT. ^^
 • miszterjoe #2
  "Szorgalmazzuk, hogy az ausztrál filmipar a növekvő kereslet miatt tegye időben és olcsóbban hozzáférhetővé a tartalmakat." - Ez itt a kulcs. És ezt nem csak Ausztráliában, hanem az egész világon szorgalmazni kellene.
  Ja igen, ha az AFACT nyerne, lehetőség szerint mindenkit lekapcsolna a világhálóról. Szóval, bekaphatják!
 • Rotyoka #1
  Még jóhogy nem