MTI

Csökken a zenék jogdíja

A kazettán, lemezen megjelenő zeneművek jogdíja csökkent, míg a filmeké változatlan maradt - ismerteti az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda közleményében, amely a legutóbbi Hivatalos Értesítőben jelent meg.

Az Artisjus minden évben közleményben tudatja, hogy a különféle művek után mennyi jogdíjat kell fizetni. Az idei közlemények szerint változatlan maradt az irodalmi és zenedrámai művek földfelszíni és műholdas sugárzása után fizetendő jogdíj. A költségvetési támogatás 1, az előfizetői díj 2, míg a reklám- és szponzorációs bevétel 4 százalékát kell megfizetni az Artisjus részére. Ugyancsak változatlan maradt a kábel és internetes műsortovábbítás szerzői díja, amely 1-5 csatornáig 8 ezer, 6-12 csatornáig 10 ezer, 13-25 csatornáig 12 ezer forint, afelett pedig csatornánként további 500 forint havonta.

A zenei műsoridő arányában továbbra is a költségvetési támogatás 1 százalékát kell megfizetni minden kategóriában, az előfizetői díj, továbbá a reklámbevétel utáni díjak változatlanok maradtak. Ha a zenei műsoridő nem éri el a 15 százalékot, akkor az előfizetői díj 1,5, míg a reklámbevétel 2 százaléka a jogdíj. Ha a zenei műsoridő 15 és 50 százalék közé esik, akkor 2, illetve 4 százalék a jogdíj. Az 50-75 százalék közti zenei műsoridőnél 3, illetve 6 százalék, míg 75 százalék felett 4, illetve 8 százalék a jogdíj.

Új elem a jogdíjak területén a simulcasting, amikor a rádió és tévé a sugárzással egy időben interneten is közvetíti a műsort. Ilyenkor az előbbiek szerint meghatározott jogdíj további 5 százalékát is be kell fizetni. Az elszámolás negyedévente történik úgy, hogy a jogdíjnak a negyedévet követő hónap utolsó napján kell megérkeznie az Artisjushoz. Az Artisjus ismertette a hagyományos hanglemezen, kazettán, továbbá CD-n, DVD-n kiadott zeneművek illetve filmalkotások jogdíját is. Ebben a körben a jogdíj a nettó fogyasztói ár 8 százaléka, illetve a kiadó nettó átadási árának a 11 százaléka - de mindig a magasabb összeg.

Az iroda minimális szerzői díjat is megállapít, ezek többsége csökkent a tavalyihoz képest. Például a hagyományos 60 perces LP minimális jogdíja 180 forint helyett 160 forint lett. A CD LP jogdíja pedig 200-ról csökkent 180 forintra. A 120 perces kazettánál 225 forintról 200 forintra mérséklődött a jogdíj. A játékfilmek minimális jogdíja változatlan maradt, például 90 és 120 perc között továbbra is 80 forint, akár VHS kazettán, akár CD-n jelent meg. A DVD-n megjelent ilyen hosszú film jogdíja pedig 120 forint maradt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Soto #11
    Honnan tudják, hogy az üres CD-re milyen zenét vesz fel a polgár? Kinek fizetik ki a szerzői jogdíjat, ha a gyerekem énekét veszem rá?
  • nextman #10
    Égő lenne náluk dolgozni...
  • chuky123 #9
    Artijus monnyon le
  • buggyant #8
    bazz, kazettán adják ki a zenét, azt csodálkoznak, hogy nem veszem meg.
    ezek olyasmi szinten ragadhattak meg, mint a főnökeim.
  • grizzly21 #7
    hihetetlen hogy hogy letezhet az artisjus...
  • goregrind #6


  • morden #5
    Létezik még kazetta ?
  • Hungarikum #4
    Arti mi?
  • miszterjoe #3
    Simulcasting... klassz. Húzzunk le mindenkit mindenhol.

    /off/: World of Faggots unite!
  • logs #2
    FLAME ON!!!
    U. i.: csak nehogy a ...