Berta Sándor

Belgiumban a kamionsofőröknek is jogdíjat kellene fizetniük

A Belga Írók, Zeneszerzők és Kiadók Szövetsége (SABAM) egy olyan ötlettel állt elő, amely komoly vitát váltott ki Belgiumban. A szerzői jogi szervezet azt szeretné, ha a kamionsofőrök jogdíjat fizetnének az általuk vezetés közben hallgatott dalok után.

A felvetés meglehetősen abszurdnak tűnik és bizonyítja, hogy a szerzői jogvédő csoportok egyáltalán nem fogynak ki a bevételüket növelő ötletekből. A SABAM sietett leszögezni, hogy a személyautók vezetőitől semmilyen jogdíjat nem követel, ellenben a teherautók vezetőinek fizetniük kellene. A szövetség azzal érvel, hogy a kamionsofőrök munkahelye a teherautóik kabinjában található, tehát a munkahelyükön hallgatják a különböző számokat. Emiatt pedig ugyanolyan besorolás alá esnek, mint a fodrászüzletek, a fogorvosi rendelők vagy az éttermek, tehát ők is kötelesek jogdíjat fizetni a meghallgatott dalok után.

Bár az elképzelés nevetségesnek tűnik, a SABAM komolyan gondolja a dolgot és a szervezet képviselői már több politikust is próbáltak meggyőzni arról, hogy támogassák az ötletet. A döntéshozók azonban - e tekintetben szokatlan módon - nemet mondtak a felvetésre, ezért a szövetség vezetői bekeményítettek és kijelentették: minden olyan Belgiumban dolgozótól követelhetik a szerzői jogdíj befizetését, aki 9 főnél kevesebb embert foglalkoztató munkáltatójánál zenét hallgat, függetlenül attól, hogy az illető egy irodában dolgozik vagy egy kamion volánja mögött.

Ez viszont már a belga politikusoknak, köztük Vincent Van Quickenborne miniszternek is sok volt. Maggie De Block parlamenti képviselő pedig egyenesen úgy reagált, hogy "ez az elképzelés egyszerűen nonszensz". Szerinte a kamionsofőrök sokkal inkább a rádiókban közölt közlekedési információkra kíváncsiak, mint a zenékre. A SABAM jogászait ez az érv nem győzte meg és a szervezet állítja: a teherautók vezetői "profitálnak" az ingyenes zenehallgatásból. Bármilyen abszurd és nevetséges is a dolog, egyelőre nem lehet tudni, hogy a szerzői jogvédők meddig mennek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • labzo #22
    "A SABAM sietett leszögezni, hogy a személyautók vezetőitől semmilyen jogdíjat nem követel, ellenben a teherautók vezetőinek fizetniük kellene."
    Nem adok ötleteket, de a TAXI és az ételfutárok egy része minek számít, ahol a személygépkocsi tényleges munkaeszköz?
    Attól függetlenül, ez tényleg úgy hülyeség, ahogy van.
    Az irodákban mellesleg mi a helyzet?
    A biztonsági őr bódé mellett elsétálnak és ott hallják a zenét, akkor az őrrel is fizetettnek?
    Más: aki meg a TB-vel pedálozik, annak azt üzenem, hogy arról is voltak viták, hogy minek kell TB-t fizetni, ha valamilyen ellátás kikerül a TB támogatottsága alól.
  • didgeridoo #21
    Itt Magyarországon például nem jut egy fillér sem a szerzőknek, mert az Artisjus ilyen esetekben csak átalánydíjat szed. Amikor pedig átalánydíjat szed, cseszheti a szerző a jogdíját, mert nincs tételesen lejelentve a jogvédő felé minden produkció.

  • tacsaby #20
    A jogvédő szervezetek és kiadók kapzsisága, pénzéhsége még a politikusokon is bőven túltesz. És még az sem látható át, hogy a beszedett pénzből jut-e egy vas is a szerzőknek. mind!
  • Tetsuo #19
    Joreggelt! Ezek ugyanugy a multik erdekeit vedik mint a politikusok. Szarhazi csicska mind. Europai Unio.. egy nagy maffia a kivaltsagosoknak.
    Sok tv-zombi idiota meg azt hiszi, hogy szabadsag, egyenloseg..
  • phoenix1 #18
    Azta de durva! Szerintem ez a SABAM szervezet egyszerűen túl van fizetve/támgatva. Nem nyekeregnének ha 70ezer vagy kevesebb ftből kellene megélniük!
  • stain #17
    Mi lenne, ha alakítanánk csak úgy egy szövetséget, és mindenkitől jogdíjat követelnénk, aki _nem_ hallgat egész nap justin biebert?
  • menpe #16
    Remélem a kedves jogvédő élharcosok is fizetnek minden kiqrt dalért, amit a munkahelyükként szolgáló irodában meghallgatnak. Ja, hogy csak a 9 főnél kevesebb embert foglalkoztató cégeknél kell? Akkor nem szóltam -.-
  • torzsvendeg #15
    Egy apró hiba történt. A cikk 2 nappal hamarabb jelent meg.
  • keysersoze #14
    Jogvédett faszt a jogvédett seggükbe!
  • FoodLFG #13
    Áh... XD