HENT hírlevél

Felülvizsgálják a brit szerzői jogszabályokat

A brit miniszterelnök bejelentése szerint a kormány felülvizsgálja a jelenleg hatályos szellemitulajdon-védelmi jogszabályokat annak érdekében, hogy azok jobban megfeleljenek az internetkorszak igényeinek. David Cameron szerint olyan jogszabályi környezet kialakítása a cél, amely innovációra és befektetésre ösztönzi a cégeket.

David Cameron brit miniszterelnök egy londoni IT rendezvényen jelentette be, hogy a kormány a következő hat hónapban felülvizsgálja a szellemi tulajdonjogokra vonatkozó hatályos jogszabályokat, amelynek eredményéről jövő áprilisban számolnak majd be. Az a tervük, hogy a felülvizsgálat eredményeként számos ponton javasolnak majd változtatást a szabályozásban.

A miniszterelnök kijelentette, hogy a hatályos jogszabályok alkotta jogi környezet nem innovációbarát, így például egy olyan kaliberű cég, mint a Google nem tudna a szigetországból elindulni. Mint mondta, példát kell venni az amerikai szabályozási rendszerről, amely a tisztességes felhasználás (fair use) elvének alkalmazásával nagyobb mozgásteret biztosít a cégeknek az új termékek és szolgáltatások kidolgozása terén. Cameron szerint bővítenék a szerzői jog által védett tartalmak külön jogtulajdonosi engedély nélkül történő felhasználhatóságának körét, egyúttal áttekintik, mit tehetnek annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások hatékonyabban tudjanak élni szellemi tulajdonukkal.

A brit miniszterelnök bejelentését pozitívan fogadták az internet szabadságáért kampányoló szervezetek, akik szerint a tavasz végén leköszönő előző kormány által a ciklus végén elfogadott új szerzői jogi szabályozás jelentős aránytalanságot teremtett a jogtulajdonosok és az állampolgárok jogai között. A Digital Economy Act ugyanis lehetővé teszi a jogtulajdonosok számára, hogy az általuk illegálisnak minősített tartalmakhoz hozzáférést nyújtó weboldalak blokkolását kérjék; ugyanakkor hiányosan rendezi a magánszemélyek felhasználói jogait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #1
    Remek. Olyan 10 éves késéssel reagálnak a törvényhozók...