Berta Sándor

Piaci reakciók a Microsoft - Nokia szövetségre

A HTC, az LG és az Asus képviselői egyaránt véleményt nyilvánítottak a két vállalat stratégiai szövetségéről, míg a Skype a finn mobiltelefon-gyártótól a közeljövőben elbocsátandó szakembereket szeretné magához csábítani.

A tajvani HTC és a dél-koreai LG egyaránt a Microsoft hardverpartnerei, s mind a két cég Windows Phone 7 operációs rendszerrel ellátott készülékeket kínál a felhasználóknak. Ezt figyelembe véve a Nokia egyértelműen a két vállalat közvetlen konkurensévé válik azáltal, hogy a mobiltelefonjaira szintén a Windows Phone 7-et fogja telepíteni. Ennek ellenére Peter Chou, a HTC elnök-vezérigazgatója Barcelonában azt mondta, hogy a Microsoft és a Nokia helyes döntést hozott. Ez közel sem volt egyszerű, de végeredményben egy szükséges lépés volt.

A HTC ugyanakkor továbbra is tartja magát a saját stratégiájához és a redmondi konszern egyik legfontosabb hardverpartnere lesz. Chou hozzátette, hogy pozitívan állnak a Microsoft és a Nokia stratégiai együttműködéséhez, mivel úgy vélik, hogy ez a Windows Phone 7 körüli ökorendszer erősödéséhez vezet majd, s ebből a folyamatból ők is profitálhatnak.


Az LG részéről Yong-seok Jang stratégiai kérdésekért felelős vezető ezzel szemben jóval visszafogottabban nyilatkozott. Szerinte minden bizonnyal stratégiai okai voltak a Microsoft és a Nokia együttműködésének, a részletek megismerésére azonban érdemes várni. Kiemelte: a dél-koreai társaság a jövőben is együtt fog dolgozni az amerikai óriáscéggel.

Az Asus illetékesei ugyanakkor azt közölték, hogy a tajvani gyártó egyelőre elhalasztja a Windows Phone 7-essel ellátott okostelefonja piacra dobását. Ugyan a termék már készen van, de az értékesítését még nem kezdték el. Benson Lin, az Asus menedzsere kijelentette: már korábban észlelték, hogy hiányoznak a partnercégek közül a mobil szolgáltatók, ez pedig szükséges lett volna az új operációs rendszer támogatásához. Az Asus ennek ellenére minden bizonnyal piacra dob majd Windows Phone 7-essel ellátott készülékeket, de csak akkor, ha a megfelelő időpont elérkezik.

Eközben a Skype már felkészült arra, hogy munkát kínál a Nokiától elbocsátandó fejlesztőknek. "Nagyon tehetséges embereket rúgnak ki" - hangsúlyozta Tony Bates, a Skype első embere. A cégvezető szerint a VoIP-szolgáltató a szoftverfejlesztés területén már korábban is felfedezte Skandináviát és e kedvező alkalom kihasználásával növelné a munkatársai számát. A Skype számára különösen azért lehetnek érdekesek a Nokia fejlesztői, mert már jól ismerik a mobil platformokat és a szolgáltató a mobil területen akar terjeszkedni.

A Microsoft és a Nokia néhány napja jelentette be, hogy stratégiai szövetséget köt egymással. A Symbian fejlesztőinek egy része már spontán munkabeszüntetést tartott, mert attól félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket. Az Ammattiliitto Promi elnevezésű szakszervezet elnöke úgy látta, hogy - a Microsofttal tervezett együttműködés miatt - a Nokiánál, illetve a beszállítóknál ötezer munkahely forog veszélyben. Az elbocsátások ugyanakkor sokba kerülhetnek a finn cégnek, egy helyi szakszervezet ugyanis azt követelte, hogy az elbocsátandó dolgozók a végkielégítés mellett még további 100 000 eurót is kapjanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)