Berta Sándor

A Microsoft a világ legetikusabb cégei között van

A New York-i Ethisphere Institute által kiadott etikus vállalati listára a redmondi óriáscéggel együtt összesen 110 társaság neve került fel. A Google és a Facebook még a kanyarban sincs.

A világ legetikusabb vállalatainak listáját minden esztendőben kiadja a New York-i intézet, amely kizárólag azt vizsgálja, hogy milyen szinten állnak az etikát tekintve az egyes társaságok. Az idén a 110 helyre összesen 3000 céget jelöltek és az összesítésre végül 35 új cég neve került fel. Az egyes jelöltek értékét az úgynevezett etikai hányados alapján számítják ki. Ezt az eljárást az amerikai intézet munkatársai dolgozták ki. Az értékelési faktorok közé tartozik, hogy az adott piaci szereplő nevéhez mennyire köthetők tartós, hosszú távú beruházások, milyen üzleti gyakorlatot alkalmaz, milyen kezdeményezéseket indít a munkahelyi környezet javítására, valamint, hogy miként viselkedik üzleti partnereivel és ügyfeleivel.

A kiértékeléshez felhasznált információk egy része bárki számára szabadon hozzáférhető, ugyanakkor vannak olyan adatok is, amiket a jelölteknek kell elérhetővé tenniük. Ezek közé tartoznak azok a belső céges dokumentumok, amik azt mutatják be, hogy az adott vállalat miként jár el a panaszokkal kapcsolatban. Emellett a szakemberek vizsgálják a társaságok belső kommunikációját is.

Az IT-szektorban a legetikusabb piaci szereplők közé tartozik az aukciók kategóriában az eBay; a hardvergyártóknál a Hitachi Data Systems; a szoftverfejlesztőknél az Adobe Systems, a Microsoft, a Salesforce.com, a Symantec és a Teradata; a fogyasztói elektronikai eszközök gyártói közül az Electrolux, a Ricoh és a Xerox; az internetes vállalkozásoknál a Zappos; a távközlési szolgáltatások kategóriában a Singapore Telecom, a Swisscom és a T-Mobile USA; a távközlési hardvergyártók táborából az Avaya Inc., a Cisco Systems és a Juniper Networks; továbbá az elektronikai megoldások és a félvezetők kategóriában a Freescale Semiconductor, a Premier Farnell és a Texas Instruments.

Tavaly a legetikusabb cégek között volt a HP is és Mark Hurd, a Hewlett-Packard első embere lett a világ legetikusabb vezérigazgatója. A gyártó azonban idén már nem szerepel az összeállításban, ahogy a Google és a Vodafone sem. A Ethisphere szakértői összesen hét kategória (társadalmi felelősségvállalás, általános cégvezetés, a közjó érdekében végzett innováció, piacvezetőként elért teljesítmény, a cégvezetők magatartása és a vállalati kultúra, a cégtörténet a jogi viták, visszaélések tükrében, illetve belső rendszerek és etikai kódex) alapján döntenek a végső sorrendről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #8
    Nos, a megoldás az etikusság "mérésében" van. A fenti linken ugyanis leírják, hogyan működik: összeállítanak egy rövid listát különféle emberek ajánlásai alapján, majd a listán szereplő cégeknek kiküldenek egy kérdőívet azzal hogy töltsék ki. :)
  • Macc #7
    Az Adobe is nagyon etikus, a fel millios bugos szoftvercsomagjaval, amit evente frissithetek 250e forintert, persze a regi hibakat nem javitjak, helyettuk vannak ujabbak is. Tenyleg etikusak. Az MS-t szerencsere 8 eve nem ismerem, de azelott sem az etikussagarol volt hires.
  • Rotyoka #6
    Bizyonos ertelemben azok, mivel a sajat bekejuket akartak :)
  • EroSennin #5
    Ez a Ethisphere Institute olyan mint a penzugyi minosito cegek? :D
    2 nappal a nagy amcsi bankok csodje elott meg AAA kategoriasak voltak mind :)
  • sanyicks #4
    Még jó hogy egyáltalán nem feltűnő hogy vásároltak a helyezések :D
    kb obama béke nobel díj szint...
    microsoft, meg cickó mint etikus aha... mint ahogy hitler és sztálin a béke harcosai :DD
  • Amergin #3
    Persze-persze. A világ legetikusabb hadserege pedig az izraeli.
    A világ legetikusabb pártvezére pedig Kim-Dzsong-Il.
    Kasztró pedig a kanyarban sincs mögötte...
  • okosan gyerekek #2
    Ugyan már? A Cisco, aki kijelentette, hogy tartalomfüggővé kell tenni az internetet, mintha az cégek tulajdonát képezné?
  • Stryker #1
    Na persze arról ismeretes,hogy a Microsoft olyan etikusan tud lopni ,hogy azt díjazni kell.Mégis hogy lehetne egy olyan cég etikus ,ami például totális monopoliumát olyan szépen kihasználja ,hogy az vicc.A New York-i Ethisphere Institute-nál is látszik ,hogy hülyék dolgoznak.Gondoljunk arra amikor a java-t akarta platform függővé tenni ,na az nagyon etikus volt.Kezdenek az IT oldalak átmenni Microsoft reklámba ,szánalmas.