Napi Online

Három milliárd forintért vett Oracle licenceket a kormány

A múlt év utolsó előtti napján állapodott meg a fejlesztési tárca az Oracle-lel, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkársága hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében állapodott meg az Oracle Hungary Kft.-vel Oracle-licencek és támogatói szolgáltatás nyújtására vonatkozóan a tárca által meghatározott intézmények számára. Az erről szóló döntést 2010. december 30-án hozta meg a minisztérium. Csak ezzel a céggel tárgyalva - az előzetesen becsült összeggel megegyező értékben - áfa nélkül 2,37 milliárd forintért kötöttek 12 hónapra vonatkozóan megállapodást - derül ki a tárca közbeszerzési tájékoztatójából. A hirdetmény közzététele nélküli eljárás alkalmazását "előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősséggel" indokolta a minisztérium.

Az NFM - a kormányzati informatika konszolidációjához szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározatban előírt kötelezettséget megelőzően - felmérést végzett a közigazgatási szervek és az állami tulajdonú nagyvállalatok körében az Oracle-licencekre és support-szolgáltatásokra vonatkozóan - közölte a minisztérium kommunikációs főosztálya. A választást megelőzően, illetve az átadás-átvételi anyagban nem álltak rendelkezésre kormányzati szintű adatok a közigazgatási szervek és az állami tulajdonú nagyvállalatok körét jellemző licenchelyzetről. Az átvilágítás jelentős hiányt állapított meg.

Kiemelt fontosságú és országos hatáskörű intézmények által használt szoftverek zavartalan és jogszerű működtetésének érdekében vált szükségessé a licencek és a support-szolgáltatások mielőbbi rendezése, a jogszerűtlen használat megszüntetésére, a korlátozott ideig fennálló kedvezmény és a 2010-es forrás rendelkezésére állásának időkorlátjára tekintettel - indokolták lapunknak a beszerzés "előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősségét". A minisztérium a hirdetmény nélküli eljárás megindításakor értesítette a Közbeszerzési Döntőbizottságot, a jogorvoslati eljárás kezdeményezésére nyitva álló határidőig a testület nem emelt kifogást az eljárás ellen.

Az Oracle Hungary kommunikációs szabályzatára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni a közbeszerzési eljárásról mondván, a cég üzleti ügyeiről nem ad tájékoztatást.

Az állam működését érintő infokommunikációs rendszerek konszolidálásával, illetve a működtetési szerződések újratárgyalásával több mint 15 milliárd forintot takarít meg a kormány - jelentette be januárban Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár. Ebből 5 milliárd az agrártámogatási rendszert és a költségvetési gazdálkodást segítő rendszerek áttekintéséből, több mint 10 milliárd pedig a szolgáltatási díjak újratárgyalásából származik. Az NFM a napokban nyílt közbeszerzési eljárást írt ki az Elektronikus fizetési és elszámolási rendszer (EFER) projekt keretében a központi rendszer bővítésére, három részteljesítésben: szerverek és kapcsolódó elemek (24 darab), hálózati és szoftvereszközök (45, illetve 46 darab) szállítására. Az ajánlattételi határidő március 4-én jár le, az eredményhirdetést 11-ére tervezik - áll a tárca ajánlati felhívásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #1
    A kurva büdös anyjukat. Le kéne ültetni az egész bagázst, nem kevés időre.