Berta Sándor

A szabadságjogokat erősítené az új brit kormánykoalíció

Könnyen előfordulhat, hogy rövid időn belül 180 fokos fordulatot hajt végre az új szigetországi kabinet és nem Nagy-Britannia lesz a világ legjobban ellenőrzött állama.

Nagy-Britanniát előszeretettel nevezik Big Brother-országnak és ez mindent elmond arról, hogy mennyire szigorúak a helyi hatóságok a szerzői jogsértőkkel szemben. David Cameron, a brit Konzervatív Párt vezetője és egyben az új kormányfő, valamint Nick Clegg, a Liberális Demokraták első embere, egyben miniszterelnök-helyettes teljesen új úton akarnak elindulni és ezt alátámasztja a nyilvánosságra hozott koalíciós szerződés is. Túlzás nélkül állítható, hogy ha csak a tervek fele megvalósul, akkor Nagy-Britanniában gyökeres változások következnek be.

Sehol sincs annyi videokamera, mint Nagy-Britanniában, bevezetik a testszkennereket a repülőtereken, összekapcsolták a különböző adatbázisokat és persze nem feledkezhetünk meg a nemrég elfogadott Digital Economy Billről sem. A Privacy International nem véletlenül bírálta az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, s nevezte mind a két országot megfigyelési államnak. A szigetország a világ egyetlen helye, ahol a legkisebb bűncselekmények esetén is DNS-mintát vesznek a gyanúsítottaktól és a helyi DNS-adatbázis is évtizedes múltra tekinthet vissza. Az indoklás szerint minden adatot össze kell gyűjteni az emberekről, hátha egyszer valaki közülük bűncselekményt követ el.

David Cameron és Nick Clegg ezen akarnak változtatni és a következő dolgokat vállalták: nem vezetik be a tervezett nemzeti azonosítókártyát; a National Identy Register és a minden 18 évesnél fiatalabb személy adatait tartalmazó ContactPoint adatbázisokat megszüntetik; nem vezetik be a következő generációs biometrikus igazolványokat; a jövőben sokkal szigorúbban felügyelik a nemzeti DNS-adatbázist és annak működését; megtiltják, hogy az iskolákban a gyerekektől szülői engedély nélkül ujjlenyomatot vegyenek; szigorúbban szabályozzák a közterületeken elhelyezett kamerák üzembe helyezését és üzemeltetését; beszüntetik az internetes és e-mailes információkkal kapcsolatos távközlési adattárolást; a véleményszabadságra való tekintettel megvizsgálják az úgynevezett rágalmazási jogot és végül támogatják a szélessávú fejlesztéseket, valamint a nyílt forráskódú programok és szolgáltatások használatát.

A további pontok között szerepel egy hivatali tájékoztatási jog bevezetése, amelynek alapján az állampolgárok bármilyen ügyben információkat kaphatnak és azokat fel is használhatják. A liberálisok emellett azt szeretnék, hogy a Digital Economy Billt vagy vonják vissza vagy módosítsák, de a honlapblokádokra és a hozzáférés-blokkolásokra vonatkozó részek mindenképpen tűnjenek el a dokumentumból. "A kormánynak meggyőződése, hogy a brit állam túlzottan tekintélyelvű lett és hogy az elmúlt évtizedben visszaélt az alapvető emberi szabadságjogokkal és a történelmi civil jogokkal és leépítette őket" - írta a koalíciós szerződésben David Cameron. Ez a mondat is jelzi, hogy a ködös Albionban új szelek fújnak. **** Az új koalíció hivatalba lépése kihatással lehet Gary McKinnon NASA-hacker sorsára is, aki így lehet, hogy megmenekül az Egyesült Államoknak való kiadatástól és a tengerentúlon letöltendő akár 70 év börtöntől. Az ügy kampánytéma volt a választásokon és a kiadatást egyelőre elhalasztották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #6
    Azért idekinn kicsit más a helyzet. Nem kéne az otthoni gyükér politikával összehasonlítani. Valahogy itt külföldiként is jobban bánnak velem mint otthon. És az angolok nagyrészének ha nem is kedvel valamit nem hangoztatja egyfolytában, nem akar ellene tenni mindenáron. A lényeg hogy ők jól éljenek.

    Van ahol nem az életszinvonal a lényeges hanem kinek van nagyobb hangja, ki az igazi hazafi, stb..... Ha valakinek ez jobban kell mint egy normális élet akkor csinálják tovább a cirkuszt. Mert amit a politika csinál azt a köznép adja elő, asszisztál nekik.

    Én inkább élni szeretnék mint siránkozni, vagy épp 4-8 évig örülni annak hogy mi nyertünk, és az ország másik fele hülye, és tudatlan. Ezért jöttem ki de ahogy látom nem hiába. Minimálbéren élek és az új pc-m után most egy Sri Lankai utazáson gondolkozom 2 hétre, meg 1 heti munkámból megéltem és vettem haza most egy repülőjegyet.

  • galocza #5
    ez valóban elég éles kanyar volt...
    nekem úgy tűnik, sajátos módon mindkét országban a balos kormányzás alatt sikerült 1984esedni.
  • Eleskanyar #4
    Ezek igazi liberálisok, és igazi konzervatívok... igy igaz, de hogy osszehasonlitod a fidesz kdnp/vel oket, az bizar... tudod ok angliaban eppen a szabadsagjogokat akarjak novelni a tekintejelv elleneben, mig a fidesz itthon pont forditva lasd: melegek elettarsi jogainak visszavonasa, nagyobb rendorseg stb. fidesz itthon inkabb az angol munkaspart megfeleloje...
  • bvalek2 #3
    Ezek igazi liberálisok, és igazi konzervatívok, támogatják az állami egészségügyet, és őrzik állampolgári jogokat, csupa csúnya csúnya fideszes meg kádéempés rettenetet. Remélem az ügyeletes ballib rettegőink betojnak most, hogy terjed Britanniában a fasizmus.
  • Oláh Herkules #2
    liberálisok mint szabadságjogokat TÉNYLEGESEN (nem csak látszatként) erősítő emberek? Nehezen hihető... Vagy ezek igazi liberálisok lennének, nem csak akik egy menő nevet használnak?
  • googlekereso #1
    Na már megegyeztek a konzervatívok meg a liberálisok a közös kormányalakításhoz?
    (mert a konzervatívok nincsenek abszolút többségben ami ahhoz kell, hogy kormányalakításra kérje fel őket a királynő)