Berta Sándor

Robusztus algoritmusokkal a hatékonyabb térfigyelő rendszerekért

Az európai szakemberek olyan rendszereket akarnak létrehozni, amelyek bizonyos előre meghatározott események esetén automatikusan riasztják a megfelelő rendőrségi, mentési vagy egyéb hálózatokat.

Az INDECT európai uniós projekt nem pusztán internetellenőrzési, hanem intelligens videotechnológiák kifejlesztéséről szól. "A mi feladatunk az, hogy olyan technikai megoldást találjunk, amelynek köszönhetően a különböző tárgyak és objektumok a felvételeken mindenféle fényviszonyok mellett jól felismerhetők és azonosíthatók legyenek" - jelentette ki Christian Kollmitzer, a Bécsi Szakfőiskola Technikumának professzora, aki egyben a főiskola rektorhelyettese. Az INDECT projektben a bécsi mellett további kilenc európai főiskola és egyetem intézetei vesznek részt.

A programot számos oldalról támadás érte, mondván, a célja: internetellenőrzési technológiák kifejlesztése. A helyzet azonban jóval összetettebb. Az egyik alprogramban például olyan térfigyelő kamerarendszereket akarnak létrehozni, amelyeket mesterséges intelligencia programokkal egészítenének ki. Ezek bizonyos események (autólopás, rablás stb.) esetén automatikusan riasztanák a megfelelő szerveket. Kollmitzer elmondta, hogy a legfontosabb ebben az esetben az objektumok pontos felismerése a felvételeken különböző időjárási és fényviszonyok mellett is.

A második csoportba a robusztus algoritmusok tartoznak, amelyek lehetővé teszik, hogy felismerhető legyen egy különböző csomagokat lerakó, majd a helyszínről távozó személy. Emellett fontos szempont, hogy egy tanulásra képes CCTV-hálózatot kell kialakítaniuk, amely képes folyamatosan bővíteni, frissíteni az ismereteit. Az egyik legfontosabb elemet az úgynevezett sztereókamerák jelentik, amelyek képesek jelezni a különböző objektumok helyzetét, illetve távolságát a kamerától,.

A riasztást különböző események válthatják ki: valaki elesik vagy leesik, egy nagyobb tömeg kezd el menekülni vagy robbanás történik. A történésekről a kezelőszemélyzet valós időben értesülne. Minden riasztás ugyanakkor szabadon definiálható. Be lehet állítani mondjuk, hogy hány személy minősül egy nagyobb tömegnek vagy mi számít vészhelyzetnek, így különbséget lehet tenni egy meggyulladó falevél és egy égő irodaház között. A riasztott tűzoltók pontosan tudják, hogy mekkora erőkkel kell kivonulniuk, ezáltal sokkal hatékonyabb és gyorsabb lehet a mentési folyamat.

"Azonban senki ne higgye azt, hogy a maffiának dolgozunk, betartjuk az európai adatvédelmi előírásokat. A programban nem került szóba arcfelismerés, a használt kamerák erre nem is lennének alkalmasak. A rendszer eseményeket és nem embereket rögzít" - reagált az INDECT-et ért kritikákra a szakember. Christian Kollmitzer leszögezte, hogy egy úgynevezett etikai tanács állandó ellenőrzi a projektet és fokozottan ügyel arra, hogy minden esetben tiszteletben, illetve betartják-e az adatvédelmi és a személyiségi jogokat.

Az Európai Unió hetedik keretprogramjához tartozó, 14,8 millió euróba kerülő és az EU által 11 millió euróval támogatott INDECT projektnek egyébként magyar részről részt vesz az APERTUS Távoktatás-fejlesztési Módszertani Központ Tanácsadó és Szolgáltató Közhasznú Társaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!