Berta Sándor

10 éves a Big Brother-díj

Pénteken osztják ki Németországban az idei első Big Brother-díjakat, amiket immár egy évtizede az adatvédelem ellenségeinek ítélnek oda.

Rena Tangens művész a párjával együtt 1987-ben alapította meg a bielefeldi FoeBuD egyesületet, amely immár tíz éve "tünteti ki" ezzel az elismeréssel az arra rászolgáló cégeket és intézményeket. Az elképzelésből azóta valóságos mozgalom lett, Európa számos országában, például Svájcban és Ausztriában is tartanak minden évben hasonló rendezvényeket.

"A FoeBuD a kezdetektől kreatívan, de ugyanakkor kritikus szemmel viszonyult a technikához. Egy újságíró, Christiane Schulzki-Haddouti 1999-ben cikket írt az osztrák Big Brother-díjról, felhívott és azt kérdezte: hogy hogy még nálunk nincs ilyen? Akkor volt egy megbeszélésünk az egyesületben és azt mondtuk, ez egy szuper ötlet. Eldöntöttük, hogy mi is csinálunk egy ilyen díjátadást és ez bele is került a cikkbe. Az alapelvünk az volt, hogy civil szakértőkkel dolgozzunk együtt.

A szervezetek között volt és van azóta is a Chaos Computer Club, az Informatikusok Fóruma a Békéért, a Humán Unió és a Nemzetközi Emberi Jogi Liga. A segítőink között akadnak adatvédelmi szakemberek, technikusok, jogászok, újságírók. Mindannyian különböző álláspontokat, illetve véleményeket képviselnek és nagy a háttértudásuk. A díjat odaítélő zsűrinek nyolc tagja van" - jelentette ki Rena Tangens.

"A kezdetekkor még teljesen más kérdések foglalkoztatták az embereket. A legtöbben az 1984-es népszámlálás ellen tiltakoztak, de mi a Payback rendszert vettük górcső alá és bebizonyítottuk, hogy néha a gazdaság még nagyobb adatfelhalmozó, mint az állam. 2001. szeptember 11. azonban teljesen más helyzetet idézett elő. Nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy egyes politikusok mindent el fognak követni azért, hogy számos biztonsági törvényt hozzanak. A sort Otto Schily akkori belügyminiszter kezdte. Számos jogszabályt a Német Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek talált. Ez már elővetítette a jogállamiság megrendülését, hiszen már eleve a törvények kidolgozásakor ügyelni kellene arra, hogy egy jogszabály ne legyen alkotmányellenes és ne avatkozzon be az emberek magánéletébe, illetve alapvető jogaiba. Ezt az alapelvet azonban már régóta nem veszik figyelembe a döntéshozók" - tette hozzá a művész.

A FoeBuD nem csak a díjat ítéli oda, a szervezet nevéhez fűződik a távközlési adattárolás elleni alkotmánybírósági beadvány részbeni elkészítése. A dokumentumot összesen 34 000-en írták alá, ami rekord a német történelemben. A Félelem helyett szabadság nevű rendezvényt összesen 160 civil szervezet támogatta. Köztük volt a ver.di szakszervezeti szövetség, a Német Szakszervezeti Szövetség, de a Zöldek, az FDP, a Német Kalózpárt és a Die Linke is. Tangens elmondta, hogy a díj megítélése sokat változott az elmúlt évtizedben. Eleinte a díjazott politikusok, cégek és intézmények nem igazán vették komolyan az egész dolgot. Napjainkban viszont a többség már próbál magyarázkodni, változtatni. Két konszern, a Microsoft és a Deutsche Telekom pedig a saját adatvédelmi biztosát küldte el a díjátadóra.

A szakemberek az idei megmérettetésre 500 ügyet dolgoztak fel. Mindegyiket részletesen megvizsgálják és igyekeznek azokat kiválasztani,amelyek valóban sok ember adatait érintették. A FoeBud kapcsolatban áll a Big Brother-díj ötletgazdájával, a Privacy International szervezettel. Közös levelezőlistájuk van és megosztják egymással a tudomásukra jutott információkat. Vannak közös akcióik és elérték, hogy ma már az adatvédelem egyre fontosabb nem csak az állami intézményekben, de a vállalatoknál is. Igaz, bőven akad még tennivaló, hiszen a Nagy Testvér egyre jobban figyel.

Magyarországon a 2001. esztendőben volt az első szavazás a díjra, 2001 és 2005 között minden évben átadták, utána két év szünet következett, de 2008-ban ismét kiosztották olyan kiválóságok között, mint az ASVA, a BRFK vagy a BSA. Jelenleg a www.bigbrotherawards.hu nem működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laurion #4
    Én konzervatív globalista vagyok, de neem is :P
  • Tetsuo #3
    A liberalis globalistak szerint: neem is. :P
    :D
  • teddybear #2
    Ha jól emlékszem, pár éve feltörték a magyar oldalt. Akkor a Tesco is rajta volt a listán pár másik céggel.
    Kapásból tudnék jópár jelölést.
  • Pares #1
    Sajnos minden egyes évvel egyre több a potenciális jelölt a díjra...