Berta Sándor

Könnyen feltörhetők a biztonsági kamerák

Mind a cégek által, mind pedig a magáncélokra alkalmazott vezeték nélküli térfigyelő kameráknak komoly biztonsági hiányosságaik vannak. Az NDR és az ARD szerkesztői szerint a helyzet meglehetősen elszomorító és komoly aggályokat vet fel.

A riporterek azt vizsgálták, hogy a külső beavatkozások ellen mennyire védettek ezek a készülékek. Nos, az eredmény lesújtó: gyakorlatilag több ezer ilyen kamera képét bármikor bárki megszerezheti és felhasználhatja a saját céljaira.

A szakemberek becslése szerint csak Hannoverben több száz térfigyelő kamerát működtetnek boltok, benzinkutak, szupermarketek, gyógyszertárak, üzemek és magánszemélyek. Az eszközök általában a rögzített képet vezeték nélküli technológiák segítségével továbbítják a központi számítógépnek. Ezek a felvételek azonban egy vevőegység segítségével bármikor megszerezhetők, rögzíthetők és később felhasználhatók. Ilyen vevőegységek már akár kevesebb, mint 100 euróért kaphatók, ezáltal gyakorlatilag bárki számára beszerezhetők.


Egy aprócska eszköz venni tudja a biztonsági kamerák adását

A két műsor szerkesztői megpróbálták megszerezni egy benzinkút analóg térfigyelő videokamerájának felvételeit és ők maguk lepődtek meg a legjobban, amikor kiderült, hogy bármikor beleláthattak a képfolyamba. Ezáltal megtudhatták például, hogy az adott benzinkút mekkora bevételeket könyvelhetett el vagy hogy mikor és ki zárta a pénztárgépet. Ráadásul nemcsak a videót, hanem az ahhoz tartozó hangot is meg lehetett szerezni, így azonosítani lehetett az egyes személyeket, illetve meg lehetett tudni az emberek vásárlás során használt PIN-kódjait.

Emellett érdekes volt egy hasonló kísérlet is, amelynek során gond nélkül nyomon lehetett követni ki a gyógyszerész és a vásárlói közötti beszélgetéseket. Az egyik teszt során pedig a vevőegység és a kamera közötti távolság fél kilométer volt. A magazinok szerkesztői úgy vélték, hogy a legnagyobb problémát az analóg kamerák által használt frekvencia jelenti, mivel az szabadon hozzáférhető és nem lehet titkosítani. Külön problémát jelent, hogy ezekre a kockázatokra a különböző boltokban vagy üzemekben csak alig hívják a figyelmet.

Hans-Joachim Wahlbrink alsó-szászországi adatvédelmi biztost sokkolták a nyilvánosságra hozott felvételek. A szakember botrányosnak nevezte az ügyet és egyúttal arra hívta fel az ilyen kamerákat használók figyelmét, hogy készüljenek fel a jövőbeli esetleges kártérítési ügyekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • neoG #13
    Alap, hogy a sorral szemben állva,kicsit hátradőlve, a billentyűt 20 centire az arcunktól tartva,és a bevitelhez használt ujjakat a másik kézfejjel takarva adjuk meg a pint.
  • CollerbladE #12
    "amúgy meg télleg nem vicces, ha belegondolok, hogy így bárki hozzájuthat pin kódokhoz, meg hasonló privát dolgokhoz."

    Elég ha mögéállsz a sorban a tecsóban, amikor bankártyával fizet.
  • suminona #11
    van egy olyan kamerám ami a felvételen látszik, nem feltörni kell hanem kell egy 2,4Ghz-es vevő és kész...megtévesztő a cikk címe...azért vettem , hogy addig is legyen valami amíg behúzzuk a kábeleket....az első félórában már láttam mit csinál a szomszéd....megdöbbentő, hogy milyen felelőtlenek az emberek...
  • Utokverek #10
    Azért is írtam, hogy bocsi, nem wifi, a képen is rf vevő/átalakító van, meg 500méteres hatótávja az a-nak sincs, nemhogy b/g/n-nek. De akkor is, hogy lehet valaki annyira barom (bármilyen security IT cég), hogy bizalmas képeket kicsap a levegőbe? bármilyen megfigyelésre, maximum cctv, simán össze lehet rakni POE-s rendszert egy jó routerrel, meg 3-4 ip kamerával, max még mellétesznek egy sms gateway-t, és egyből megvan a komplett rendszer.
  • item #9
    Hát az meg is érdemli,aki ilyen RF kamerákkal akarja megfigyelni saját otthonát vagy üzletét. Ezek nem WIFI kamerák! Titkosítatlan analóg RF jelről van szó,olyan mint a tv adás. Az IP kamerák által használt WEP-et vagy WPA-t használók is veszélyben vannak,jelenleg a legjobb a WPA2 és persze a mac szűrés is megnöveli a biztonságot.

    Ezek nem IP kamerák, hanem sima RF kamerák,nem összekeverendő a két dolog!
  • Garrett27 #8
    A vicc, ha megnézitek a videót, a végén elmennek egy bordélyház mellett, és voila, máris látni, ki megy be egy "szobába" .. amúgy meg télleg nem vicces, ha belegondolok, hogy így bárki hozzájuthat pin kódokhoz, meg hasonló privát dolgokhoz.
  • Csirke4 #7
    Coax kávelről is le lehet húzni az adatokat elméletileg.
    Persze ha a benzinkúton beleegyeznek. Mert azért enyhén feltűnő, hogy sanyibácsi odamegy a beninkúton egy alulétrával a kamerához, fölmászik és elkezd babrálni a kamerával.
    Aztán persze a coax helyett mehet UTP kábelen is a kamera után vagy akár már a kamerából (IP kamerák?). Azért egy Geovision IP kamerát megnézem mikor hallgatnak úgy le mint a tescoban vett vezetéknélküli szart. Ez arra jó, hogy a sok unatkozó faszkalap megint beleköthet másokba. Persze addig jók a kamerák amíg amiatt nem lopják el a dolgaikat...
  • Kukipapa #6
    syn7h37ic: amennyire én a cikkből kiszedtem, nem feltétlenül wifi-kamerákról szól, tehát nem azt írták, hogy wifi-vevővel fogják az analóg kamerák képeit.

    Ami a wifi kamerákat illeti, sajnos ma már a WPA is belátható időn belül törhető (Google a barátod), ráadásul alternatív módokon is hozzá lehet jutni a jelszóhoz, tehát elég veszélyes kizárólag titkosításban meg jelszóban bízni.
  • syn7h37ic #5
    Azért ez a cikk egy rettenetes erős sarkítás. Nem túl sok wifi kamera van telepítve, mivel a technika azért még elég drága.

    "A két műsor szerkesztői megpróbálták megszerezni egy benzinkút analóg térfigyelő videokamerájának felvételeit és ők maguk lepődtek meg a legjobban, amikor kiderült, hogy bármikor beleláthattak a képfolyamba."

    Na ez a kamu! . Ha analóg, akkor vagy koaxon, vagy csavart érpáron, megy a videójel, közvetlenül a rögzítőbe. ergo lehetetlen egy WIFI vevővel képet szerezni. Ha a rögzítő esetleg fenn van egy wifi rooteren, akkor is minimum felhasználó és jelszó kell hozzá, hogy bele lehessen csatlakozni. Csakis és kizárólag Ethernet kamerákat lehet úgy "lefigyelni", ha titkosítatlan wifi hálózatra van ültetve. De aki így szerel fel kamerát annak azonnal golyó a fejébe, hogy lusta egy rohadt titkosítást, és jelszót beállítani.
  • Utokverek #4
    bocs, nem wifi, de akkor is.