Berta Sándor

Nagy-Britanniában üzletet építettek a kukkolás köré

Egy szigetországi cég egy játék segítségével bővítené a brit térfigyelő kamera-hálózatot és annak kezelőszemélyzetét.

A Stratford-upon-Avonban található Internet Eyes azt szeretné, hogy a játékra jelentkező felhasználók kezeljék a szigetországban felszerelt 4 millió biztonsági kamera egy részét és jelentsék, ha bűnözői magatartást tapasztalnak.

A Tony Morgan üzletember által kidolgozott rendszer a következőképpen működik: bolttulajdonosok vagy magánemberek havonta 20 fontot fizethetnek azért, hogy csatlakoztassák a saját térfigyelő kameráikat az Internet Eyes rendszeréhez. A cég ezekhez állandó kezelőszemélyzetet toboroz szélessávú internethozzáféréssel és sok szabadidővel rendelkező emberekből. A programhoz csatlakozó felhasználók pontokat és pénzt kapnak, ha sikerül felderíteniük vagy megakadályozniuk egy bűncselekményt, illetve ha jelentik az eseteket e-mailben vagy SMS-ben a kamera tulajdonosának.

Minden beigazolódó gyanú esetén az azt jelentő személy egy pontot kap. Amennyiben sikerül lebuktatniuk egy bűnözőt, akkor viszont 3 pontot kapnak. A téves riasztásokért ugyanakkor pontlevonás jár. Az eredmények alapján készített és frissített ranglista első helyeit elfoglalók havonta akár 1000 fontos jutalmat is kaphatnak. Minden a programban részt vevő internetező havonta 3 SMS-t küldhet ingyen.

Morgan azzal érvelt, hogy az Internet Eyes megoldása segítségével jóval könnyebben közbeavatkozhatnak, mint ahogy a rendőrség a helyszínre érkezne. A kezdeményezéshez csatlakozó lakásokat és boltokat külön logóval látnák el és így a kamerák valóban visszatartó erőt jelenthetnének. Az új rendszert novembertől kezdik el tesztelni, egyelőre csak Stratford-upon-Avonban.

Morgan azzal indokolta a program meghirdetését, hogy korábban a Scotland Yard illetékesei azt állították, nincs elegendő és megfelelően képzett személyzet a kamerák kezeléséhez. Charles Farrier, a No-CCTV nevű szervezet szóvivője ugyanakkor attól tart, hogy a bűnözők a leendő célpontjaik megfigyelésére használhatják fel a kamerákat és így tarthatnak valós idejű online terepszemlét. Ráadásul Farrier úgy vélte, hogy egy ilyen rendszer súlyosan sérti az embereknek a magánéletükhöz fűződő jogát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sanyix #11
  Ezekszerint 2010-től ha azt mondom hogy a szomszédom boszorkány... őőő terrorista, akkor a szent antiterrorista szervezet elé viszik, majd mágián elégetik?
 • Utokverek #10
  Ez egy kicsit durva....
  Bár, olcsóbb megoldás a szomszédokkal kukkoltatni egymást és teljes bizalmatlanságban tartani a lakosságot, mint amennyire tudom nálunk is csinálták anno, mint megfizetni, fenntartani, képezni erre egy külön hivatalt..

  Csak kicsit durvábbnak hangzik 2010 körül, mint 1960-ban... :S
 • Sanyix #9
  Ja a mi hibánk, mert rááááászistáááá kirekesztők vagyunk.
 • readswift #8
  tréfa? A hajlam?
  Ezeknek maximum akkor nem lennének ilyen hajlamaik ha kambodzsában nevelkednének a naccsalád helyett.
 • Vorpal #7
  Mákföldön sok a mákvirág;) Félre a tréfát ez a mi hibánk.
 • readswift #6
  azé az se semmi hogy 5ből 5 "ember" büntetett előélettel bir rendelkezni :DD
 • Sanyix #5
  besúgóhálózat b+
 • Tetsuo #4
  Angliaban tobb a buncselekmeny mint Magyarorszagon..
  Egy Liverpool sokkal durvabb varos mint mondjuk egy Budapest.
 • Tetsuo #3
  Szanalmas. KB mint a 3/3-as ugyosztaly, v mint 1984? :S
 • Narxis #2
  Jaja, itt pl. a kamerák segítettek beazonosítani a verőembereket:

  http://index.hu/bulvar/2009/10/07/megvertek_egy_foiskolast_mert_a_romak_utcajaba_ment/