Berta Sándor

Először fogtak el robotrepülőgép segítségével egy bűnözőt

Az EADS konszern vezetésével az európai hadiipar azért lobbizik, hogy a közeljövőben a katonai robotrepülőgépek a polgári légtérben is repülhessenek.

Egy közeljövőbeli futball Európa-bajnokságon a biztonsági erők nagy erőkkel felvonultak a nyitómérkőzés helyszínén. A légteret a polgári légi járművek előtt lezárták és a rendet vadászrepülőgépek biztosítják. A stadion és a neuralgikus pontok felett rendőrségi robotrepülőgépek járőröznek. Az operátorok ezeket műholdas navigációs rendszerek segítségével vezérlik, a gépek a fedélzeti kameráik és szenzoraik felvételeit videostreamek formájában közvetlenül a rendőrségi központba továbbítják. Ott szoftverek automatikusan elemzik a videókat.

Különleges események bekövetkezésekor (több ember futni kezd, elesik, sikoltozik, amikor egy kisebb csoportnyi huligán lökdösődik keresztül a tömegen) a rendszer azonnal riasztja a személyzetet és magától átjátssza a felvételeket a helyszínhez legközelebbi járőrautónak. Pillanatokon belül rendőrök veszik körbe a csoportot és a tagjait az ügyet gyorsított eljárásban tárgyaló bíró elé vezetik. A bizonyíték, a robotrepülőgépek fedélzeti rendszereinek felvétele, adott. Nos, mindez jelenleg csak utópia, de akár hónapokon belül valósággá válhat.


Az Európai Védelmi Ügynökség egy olyan tanulmány elkészítésére adott megbízást, amelynek célja annak kiderítése, hogy miként lehet lehetővé tenni a robotrepülőgépek alkalmazását és a műholdas navigációjukat a polgári légtérben. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a polgári légi közlekedésben a kommunikáció kizárólag analóg módon zajlik. Mindenesetre az EADS és más óriáscégek már készülnek a feladatra. Az EADS hat eszközt fejlesztett ki, valamint elkészítette további három UAV prototípusát, az egyik közülük lopakodó módban dolgozik.

Kifejezetten polgári feladatokra készült a Drone de Renseignement Au Contact (DRAC) és az Israel Aeronautic Industries (IAI) céggel közösen kifejlesztett Harfang. Utóbbit 2008 óta alkalmazza a francia hadsereg felderítő repülések végrehajtására. Műholdas kommunikációs kapcsolattal, fedélzeti optikai szenzorokkal és radarral is rendelkezik. A Harfang további előnye, hogy a rögzített adatokat valós időben megoszthatja akár a nemzetközi szervezetekkel vagy más államokkal is.

A DRAC alapvetően egy kis méretű, frontvonalak mentén való bevetésre tervezett eszköz, a teljes földi irányítóegység elfér két hátizsákban. Mivel lassan repül, így tökéletesen alkalmas a városok feletti járőrözésre. Miközben Európában mindez akár 6 hónapon belül megvalósulhat, az Egyesült Államokban a Federal Aviation Administration honlapján ez a megoldás még csak a víziók között szerepel. S hogy mindez nem csak utópia, arra bizonyíték, hogy a múlt hét végén a merseyside-i rendőrség egy robot quadrokopter segítségével elfogott egy feltételezett autótolvajt. Ez volt a világ történetének első robotrepülgőép (UAV) segítségével történő gyanúsított-elfogása.


A rendőrök a sűrű ködben elveszítették a 16 éves fiatalembert, de az UAV a segítségükre sietett. A robotrepülőgép számos kamerát hordoz, rendkívül csöndesen repül, így gyakorlatilag nem lehet meghallani. A fiatalt azzal gyanúsítják, hogy a társaival közösen ellopott egy Reanult Clio típusú gépkocsit. Mivel a rendőrök gyorsan a nyomukra akadtak, így gyalog próbáltak menekülni. Az egyiküket, egy 20 éves férfit szinte azonnal el tudták fogni, de a 16 éves társa lefüleléséhez már szükség volt az UAV-re. Nick Gunatilleke, a merseyside-i rendőrség főnyomozója szerint ez az ügy bemutatta a robotrepülőgépek valódi erejét.

A rendőrök a járművet még 2007-ben szerezték be, de két és fél évet kellett várni arra, hogy "elfogja" az első bűnözőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ventura01 #12
    Hallottatok már a T-Home otthon őrzőről? Ott 1 hacker látja is, hogy mit csinálsz otthon.
  • TamasKA #11
    Jó ötlet, amik a cikkben vannak csak előtte azért jóval biztonságosabbra kellene tervezni a robotrepülőgépek megfigyelő rendszereit. Mivel nehogy olyanok maradjanak, mint az afgánokat (ha jól tudom) megfigyelő UAV, ami rendszerét "feltörték".
    Mert én azért némi feszültséggel nézném, ha az utasszállító gép, amin ülők mellett egy ilyen gép repülne ill. látnék egyet.
  • Gipsz75 #10
    Ha jól emlékszem a Sci-Fi mesterei sorozatban, volt egy rész az Örmadár...pont erről szólt...remélem megnézik az illetékesek, hogy mi lehet belőle, ha nem figyelnek oda...
  • buggyant #9
    portás Józsi bácsi több bűnözőt derít fel, mint ez a drága szar. és az ő fogyasztása csak 2 feles/nap
  • amitriptilin #8
    amúgy meg klassz kütyü, én is szeretnék játszani ilyennel...
  • amitriptilin #7
    meg raknak rá tényleg egy hellfiret, mint valamelyik nap írta valaki, és a bíró amint gyorsítottan meghozza az ítéletet, a hóhér meg megnyomja a gombot... aztán nesze neked ártatlanság vélelme... és senki ne merjen a busz után futni
  • Locutos #6
    A kovetkezo nagy otlet erre, hogy felszerelik nemtommarmilyen hullamhosszon/frekvencian mukodo radarral, ami atlat a falon, bele a testedbe, jobb mint az infrakamera, es kevesebbet fogyaszt mint egy Rontgen.
  • halgatyó #5
    A földi telepítésű kamerák már kevesek?
    Vajon mit fognak még kitalálni? Mi lesz a következő "naagy ötlet"?
    Amelyik jó nagy pénzt jelent majd valamelyik hitech x-nautics cégnek

    Előbb a már elfogott bűnözőket kellene normálisan lekapcsolni (és nem felfüggesztett ejnyebejnyére itélni egy gyilkos söpredékrongyot)

    Az az eset nagyon jól megmutatta, hogy mit várhatunk mi, kisemberek a hatalomtól.
  • Pares #4
    Tudod hogy van ez: A hatalom korruptál, az abszolút hatalom meg abszolút korruptál...
  • Epikurosz #3
    A technológia nagyon jó, de csak két célra szabad használni:
    - köztörvényes bűncselekmények felderítése
    - honvédelem
    Sajnos, az eredeti hírben benne van az is, hogy "szélsőségesnek" kikiáltott politikai szervezetek gyűléseinek megfigyelésére is használják. Ez nem jó.