Gyurkity Péter

Vezet a Nokia az okostelefonoknál

Az okostelefonok szegmensére további gyors növekedés vár, az erőviszonyokat illetően azonban egyelőre nincs nagy változás - vezet a Nokia, amelynek háza tájáról azonban erősödnek az aggodalmak.


Nokia Nuron
Az IDC globális viszonyokat összefoglaló elemzése rámutat arra, hogy a cég továbbra is magabiztosan vezeti a piacot, legalábbis ami az okostelefonok szegmensét illeti. A finn óriás a globális torta csaknem 40 százalékát tartja kezében (21,5 millió leszállított készülékkel), amely nem jelent változást a tavalyi év első negyedében mért adathoz képest, így a jelek szerint senki nem tudta kikezdeni ezt a tekintélyes erőfölényt. A vállalat negyedéves eredményeit ismertető találkozón elhangzó aggodalmak tehát egyelőre csak aggodalmak maradnak.

Alaposan eltérő helyzetben van a Research in Motion (RIM), a Blackberry készülékek fejlesztője, amely 20,9 százalékról 19,4 százalékra szorult vissza, ezen elvesztett pozíciókat pedig többnyire az Apple söpörte be, amely több mint megduplázta a leszállított iPhone telefonok számát, és az elkövetkező időszakban további erősödésre készül, elsősorban az iPhone OS 4.0, valamint a soron következő változat piacra dobásával. Amennyiben ez így folytatódik, belátható időn belül helycsere következhet be a képzeletbeli dobogó második és harmadik helyén, ami nem túl gyakran esik meg az okostelefonok területén.

A negyedik helyet a HTC kaparintotta meg jócskán leszakadva, 4,8 százalékkal, az ötödik helyen pedig a Motorola található 4,2 százalékkal. Mindkét cég elsősorban az Android mobil operációs rendszerre támaszkodó fejlesztéseivel erősített tavalyi eredményéhez képest, ez pedig várhatóan folytatódik, talán még gyorsabb ütemben, mint az Apple előretörése. A globális piac helyzetére jellemző, hogy az összes többi gyártó alig 16,3 százalékot tudott kicsikarni magának, így nem nagyon tudnak beleszólni az öt nagy versenyfutásába.

A piackutató cég megállapította, hogy az okostelefonok szegmense ismét gyors ütemben bővül, az idei első negyedéves forgalom több mint 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi teljesítményt, ez pedig 54,7 millió készülék leszállítását jelentette. A jövőt illetően leszögezték, hogy a vásárlók többsége nemcsak a vonzó külső és annak tetszetős megoldásai miatt, hanem a szoftveres háttér kínálta lehetőségeket is mérlegelve döntenek a beruházás mellett, erre pedig a Palm webOS és az Android újításait követve idén a Blackberry, a Symbian, valamint a Windows Phone frissítései is építeni fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #42
    A HTC nem sokáig marad 4-5%-on ha ilyen ütemben fejlődik és dobja ki sorban az okostelókat.
  • Madve #41
    Ha valóban elolvastad volna a hozzászólásomat akkor felét a szövegednek le sem írtad volna.

    Mint írtam: A különbségeket el kell ismerni, úgy mint a különböző igényeket, ízlést is. A tévedést meg kell cáfolni és itt a vége.

    Nekem nem is ezzel a részével van bajom. Hanem amikor mindenáron megmagyarázod, hogy mennyire felesleges minden funkció ami nincs az ájtermékekben. Pl. bluetooth, flash, stb. Te kijelentheted hogy nincs rá igényed, de minek folytatni? Ez mind csak flame-et szül. Én is összeakadtam veled annak idején pl a 3,5-ös jag kapcsán, pedig volt már Iphone a kezemben nem is egyszer, de mivel nem használom napi szinten, és vmiért emlékeimben csak az a négyzet dugó maradt meg amit napi szinten látok pl. edzőgépeken, különböző hifiken stb. és arra szolgálnak hogy csatlakoztasd az ájtermékedet belecsúsztam én is abba a tévedésbe, hogy kijelentettem, hogy nincs. Te megcáfoltad, én meg nem folytattam, mert innentől nincs miért, én tévedtem és pont. A blogot meg tényleg ajánlom, összegyűjthetnéd, vagy belinkelhetnéd az összes specifikációt, tévhitet, stb. aztán csak a linket dobálnád, "olvasd el mielőtt hülyeségeket hordasz össze" jelszóval. Avagy RTFM (readt the fuckin' manual). Ott lehetőséged lenne kifejteni a különböző hiányzó funkciók, vagy alkalmazásokról alkotott véleményed is, esetlegesen felvázolhatod azok alternatíváit is, szóval egyúttal help center is lehetnél. :)
    Ez csak egy ötlet, amivel időt is spórolhatsz, meg a felesleges flame-et is vissza lehetne fogni. Ha megfogadod megfogadod, ha nem nem, de szerintem több értelme lenne.
  • narumon #40
    Oké, hogy nem szükséges reagálni de engedd meg, hogy azért mégis megtegyem. (Látod valószínűleg túl sok időm van forumozgatni, egyelőre nincs időbeli megszorításom).
    Ha valóban elolvastad volna a hozzászólásaimat akkor felét a szövegednek le sem írtad volna.
    Egyébként meg csak annyit, hogy azt is kifejtettem egy hozzászólásban, hogy amíg baromságokat állítanak egy termékről (legyen az iphone, xbox vagy bármi) amiről első kézből van információm akkor be fogom írni, az ügyigyerekeknek (akik nyilvánvalóan úgy írnak a forumra, hogy nem is látták közelről még az adott terméket), hogy tévednek. Tudod ez nálam ilyen misszió, vagy ha úgy tetszik ez a passióm. Viszont érdemes megfigyelni, hogy amihez nincs közöm (vagy nem értek hozzá) azt a forumot nem szemetelem tele vélt problémákkal. Talán esetleg az iphone győlölőknek is annyit kéne csak tenniük, hogy nem írnak nyilván való hülyeségeket (ami rögtön kiderülne ha kézbe fogna egyet). Ennyi.
  • Madve #39
    "Mondjuk ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy a következő telefonos hírnél amiben akár csak egyszer előfordul az apple vagy iphone szó, a hozzászólások között"
    ott lesz a te hozzászólásod... :)
    Szerintem te nem is feltétlenül a cikkeket olvasod elsősorban, hanem az apple és iphone szavakra keresel a fórumokban és találat esetén a cikket is elolvasod...
    Na, nem mintha baj lenne, én meg az összes telefonos, vagy almás cikk végén már rutinszerűen keresem a te hozzászólásaidat, ahol mindenáron kereszteslovagként védelmezed az almás termékeket/céget/alkalmazottakat. Ezt ne vedd dícséretnek, inkább a szórakoztató kategóriába sorolnám, és szerintem néhány év(tized) múlva, ha még elérhetőek lesznek ezek a hozzászólások, és vmi ok folytán vissza is olvasod őket, és netalántán akkor már nem is almás terméked lesz, mert addigra már már pl. a körte lesz a menőbb, vagy egyszerűen csak összeolvadt pl. egy ázsiai céggel, és új néven fut, akkor szerintem te is elég furcsa arcot fogsz vágni hozzá, de legalábbis nem hinném, hogy még mindig elégedett lennél azzal amit most mondasz. Igazából nem értem, hogy miért kell mindenáron védelmezni/megmagyarázni. A különbségeket el kell ismerni, úgy mint a különböző igényeket, ízlést is. A tévedést meg kell cáfolni is itt a vége. Igazából nem értem, hogy miért kell mindenáron flame-et generálni abból, hogy szerinted miért jobb az ájakármi bármi másnál, és mennyire felesleges minden más ami az ájtermékek képességein kívül esik/esett. (Lásd pl. bluetooth amire rögtön ugrasz, és szerintem most is fogsz.) :)
    Én személy szerint egy adott készülékről szóló cikknél azért görgetek le a fórumra, hogy rövid véleményt olvassak róla, és olvassak az esetleges tapasztalatokról/hiányosságokról, vagy hasonlókról, és nem azért, hogy ezekhez úgy jussak hozzá, hogy közben átnézek 3 oldal flame-et arról, ahogy te vitatkozol másokkal, hogy bizonyítsd azt, hogy te mennyire mindenáron iphone elkötelezett vagy. Az ilyen véleményekre vannak a blogok, csinálj egyet, és ha mindenáron meg akarod osztani mindenkivel tedd be a linket aláírásnak, szerintem sokakat megtisztelnél vele. Hidd el, te is rengeteg időt megspórolnál és a billentyűzeted/touchscreened is kímélnéd vele, az ilyesmire elvesztegetett áramról nem is beszélve. Tudod manapság mindenütt ilyen típusú megszorítások vannak (idő, amortizáció, és energia), végy róluk példát. :)
    Még mielőtt belekötnél, én sem vagyok szent, nálam is előfordulnak elvakult megnyilvánulások, de ezek nem szoktak 2 max 3 hozzászólásnál több helyet foglalni, de semmi esetre sem jutnak el a második oldalig. Szerintem ha te is jobban átgondolod, beláthatod, hogy semmi értelme tovább folytatni, és minden hasonló cikkhez tartozó fórumban újra felhozni.
    Ha egyetértesz, ha nem, légyszíves ne pazarolj egy hózzászólásnál, és azon belül két sornál többet a véleményezésemre, és a szövegem idézgetésére se vesződj, pláne, hogy nem biztos, hogy vissza fogok pont erre a fórumra térni, hogy lássam mit válaszoltál rá. Ez egy egyszeri vélemény volt és nem kérdés, nem szükséges lereagálni.
  • paraszgyerek #38
    Szerintem fejezzétek be ezt a flémet mert értelmetlen.
    A bótban meg vegye mindenki azt a krumplit ami jobban tetszik neki...
  • narumon #37
    "sincs almán, és termékein. Akkor ti mondátok, hogy arra sincs szükség, meg arra se...én fel tudom fogni, hogy másnak van igénye többre, mint nekem."

    Ezt én is fel tudom fogni, sőt párszor már le is írtam, hogy xy embernek (mondjuk neked) nem is ajánlom az iphonet mert másra van szükséged. Viszont fordított értelemben meg útálom ha nekem akarják megmondani, hogy az MMS meg a fényképező az fontosabb feature mint mondjuk a tökéletes és átlátható emailkezelés.

    "Te összekeversz magaddal, aki a totál kontrollt szereti, és megmondják ki mit szeressen, a többi meg hülye, aki nem ezt választja."

    Tévedés, soha semmilyen körülmények között nem szeretem a kontrollt. A telefonom esetében csak egyszerűen nem érzem a kontrollt. Amíg minden feladatra van egy app addig szerintem ez nemigen nevezhető kontrollnak.

    "Én elfogadóm, hogy almás, vagy, te akarsz meggyőzni folyton, hogy nekem pedig el kell dobnom a pc-t, és Almás gépet kell vennem 2x annyiért..."

    Én ilyet SOHA nem mondtam, főleg mivel nekem is PC-m van, nincs és jelen pillanatban nem is tervezek alma gépet venni, egyetlen alma cuccom van (nekem nagy elvakult almásnak) az pedig az iphone.

    "És mivel szerinted nem így teszek én vagyok a hülye..."

    Soha nem mondtam ilyet és megintcsak nem fogok. Részint a fenti okok miatt, részint mert elismerem, hogy másra van szükséged. Én csak azt bizonygatom, hogy vannak macbookkal rendelkező barátaim és semmi szín alatt sem nevezném őket elvakultnak, sznobnak vagy hülyének. Sőt azt is írtam, hogy amikor élőben próbáltam egy ilyen macbookot akkor pontról pontra látszik az árkülönbség egy olcsóbb notihoz képest, a konkurencia ugyanilyen termékei viszont nem olcsóbbak (ez tény!, és ne jöjjünk azzal, hogy mittomén milyen gamer notebook feleannyiba kerül mert ez igaz, csak nem ugyanaz a termék). Ettől függetlenül én nem veszek macbookot mert teljsen másra van szükségem (vagy fogalmazhatok úgy, hogy amire nekem kell azt megkapom olcsóbban is).

    "Inkább vennél feleannyiért egy laptopot, és feltolnád rá a tört osx-et..."

    Nekem nem kell OSX, én a kezdetek óta Win-t használok nekem az OSX hirtelen egy átláthatatlan izé arra meg nincs időm, hogy neki álljak tanulni. A linuxra nemrég rádobtam egy hónapot, majd total uninstall lett a vége. Nekem a windows tökéletesen megfelel. Vettem most egy netbookot gyári Win7-el ez jelenleg kiszolgálja az ez irányú igényeimet.
  • eto demerzel #36
    ami xar az xar. el kell ismerni. nekem volt nokia e63i telom (szakadjon meg) es az idiota nokia nem tet bele egy komoly keresi funkciot. a kontakt listaban CSAK Nev utan tudot keresni (mas adat utan nem, pl. telefon szam). tisza rohely (ennel meg a blackberry 7290 is tobbet tud). nem lehet hasznalni benne a Copy-Paste funkciot rendesen. ha irtam valamit a xar Notes alkalmazasal azt nem tudta bemasolni egy e-mailbe vagy a kontakt listaba. es ez lenne az OKOS(?) telefon. a nokia is pont olyan genyafoss telokat csinal mint az apple. csak mas a neve.
  • pixx #35
    "Nah azért lassan pár forumon keresztül megbeszéljük, hogy mindenkinek más az igénye, és talán azt is belátod, hogy nem mindenki hülye akinek más mint neked."

    ööö ezt egy almás mondta, mert a sok fórumon arrolt volt szó, hogy ez sincs az sincs almán, és termékein. Akkor ti mondátok, hogy arra sincs szükség, meg arra se...én fel tudom fogni, hogy másnak van igénye többre, mint nekem.
    Te összekeversz magaddal, aki a totál kontrollt szereti, és megmondják ki mit szeressen, a többi meg hülye, aki nem ezt választja.
    Én elfogadóm, hogy almás, vagy, te akarsz meggyőzni folyton, hogy nekem pedig el kell dobnom a pc-t, és Almás gépet kell vennem 2x annyiért...
    És mivel szerinted nem így teszek én vagyok a hülye...
    Inkább vennél feleannyiért egy laptopot, és feltolnád rá a tört osx-et...
  • passatgt #34
    mondjuk a példaként felhozott SportyPal is van apssotreban
  • passatgt #33
    bicajos gps-es appból van vagy 10 féle appstoreban:)