Kruza Richárd

Növekedésnek indult a mobilpiac

A mobiltelefonok eladása a válság óta növekedésnek indult. Óvatos becslásek szerint a mobilipar már kifelé jön a bajból.

Amennyiben a mobiltelefonok eladási statisztikáit vesszük a gazdasági válság indikátoraként, úgy tűnik, a világ kezd kijönni a válságból, legalábbis a felmérésekből ez derül ki. Annak ellenére hogy ilyen közvetlen következtetést nincs értelme levonni, az elmúlt időszak fényében mégiscsak fordulópontot jelent a mobilok iránti kereslet növekedése. Nehéz időszak van ugyanis a mobilgyártók mögött. A Strategy Analytics felmérése rámutat, hogy 2009 utolsó negyedévében világszerte 324.4 millió mobilkészülék került értékesítésre, ami az előző év ugyanazon időszakában eladott 293.8 millió készülékhez képest 10%-os növekedést jelent, az ABI Research pedig ugyanebben a vonatkozásban 15%-os novekedést mért.

Ez azért lényeges, mert a teljes mobiltelefon ágazat 2008 harmadik negyedéve óta egészen eddig csak csökkenést látott az eladásokban. A gyártók öröme persze ettől még nem lehet teljes, mivel ugyanakkor az készülék átlag eladási ára a tavalyi utolsó negyedévben az ABI Research szerint a kemény konkurrencia miatt 117,55 dollár lett, ami 2%-ot csökkenést jelent.


Mobiltelefon eladások 2009 negyedik negyedévében

A piaci részesedés már más törvények szerint alakul: a Nokia 37,7%-ot, a Samsung 20,5%-ot szelt ki magának a teljes piac tortájából a tavalyi év utolsó negyedévében. Jól szerepelt még az LG Electronics és az Apple, utóbbi megduplázta a iPhone eladásokat. Tavaly a már említett utolsó negyedévben összesen 8,7 millió iPhone talált gazdára. A piac szenvedői a Motorola és a Sony Ericsson. Előbbi a vadonatúj termékskála ellenére veszített a piaci részesedéséből, utóbbi szintén nem volt képes javítani helyzetén.

Szakértők szerint a gyártóknak oda kell figyelniük a piac változásaira is: az érdeklődés az okostelefonok irányába kezd eltolódni, miközben a mobil internetre is fokozódik az igény. Mindent egybevetve bizakodásra adnak okot ezek az adatok, melyekből arra lehet következtetni, hogy a legrosszabb időszakon már túl van a mobil ipar, kezd visszatérni a vásárlókedv.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)