Berta Sándor

1,2 milliárd dollárért a Hewlett-Packardé a Palm

Eldőlt, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártója vásárolhatja meg a szebb napokat is megélt Palm céget. Az üzletre mindkét vállalat felügyelőtanácsa rábólintott.

A Hewlett-Packard 5,70 dollárt fizet minden egyes Palm-részvényért, így a Palm összesen 1,2 milliárd dollárért kel el. Mindezt azt jelenti, hogy teljesen új környezetbe kerül a Palm termékek operációs rendszerének számító WebOS is. A HP az üzlettel jelezte: komoly szeletet követel magának a mobilpiacból és e célja eléréséhez ideális platformként tekint az innovatív WebOS-re, amely kiváló alap lehet a társaság saját mobil stratégiájának megvalósításához és a mobil készülékek fejlesztéséhez, illetve gyártásához.

Todd Bradley, a Hewlett-Packard személyi rendszerek csoportjának vezetője emellett azt hangsúlyozta, hogy a Palm említésre méltó szellemi tulajdonnal és egy rendkívül rátermett fejlesztőcsapattal rendelkezik. Bradley kihasználva az alkalmat, számos új Palm-terméket jelentett be. Jon Rubinstein, a Palm vezetője pedig úgy vélte, hogy a konszern jó új otthona lesz a cégének. Az eset érdekessége, hogy Rubinstein korábban a HP munkatársa volt.

A vállalat bejelentette, hogy továbi beruházásokat tervez a Palmban és a WebOS-t a különböző mobil és hálózatba kötött készülékek közös platformjává tenné. Elképzelhető például, hogy a HP új tábla-PC-jén, de akár netbookjain is már a WebOS fog futni. Az átadás-átvételi folyamat várhatóan július 31-ig lezárul, Rubinstein egyelőre a pozíciójában marad.

A bejelentés egyben azt is jelenti, hogy nem jöttek be az elemzők előrejelzései. A legtöbb szakember ugyanis arra számított, hogy a tajvani HTC, a Research in Motion (RIM), a Lenovo, vagy esetleg a Dell lehet a befutó, míg a Morgan Stanley szerint a Nokia vagy a Motorola lett volna az ideális választás.

A Palm csak nemrég jelentette be két új okostelefon-modelljét: a Pre Plust és a Pixi Plust. Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy vajon miért tudott a tervezettnél jóval kevesebb eszközt eladni a cég, amely közel 3 éve veszteséges és jelentősen lemaradt a többi okostelefon-gyártóval folytatott versenyben. Az Apple a tavalyi esztendő harmadik negyedévében 8,7 millió iPhone-t adott el, a Palm ezzel szemben csupán 400 000 Pre-t értékesített. A legnagyobb problémát alighanem az jelenti, hogy túl kevés kiegészítő alkalmazás érhető el a platformra. Amíg az Apple App Store-ban 150 000 program található és a Google Android rendszeréhez 50 000 szoftver érhető el, addig a Palm App Catalogjában mindössze 2400 alkalmazás van.

A mostani tranzakció egyben azt is jelenti, hogy véget ért az egykor a legkisebb számítógépek úttörőjének számító cég függetlensége és egy új korszak kezdődik. A HP ugyanis nem véletlenül adott ki ennyi pénzt a néhány hete eladó sorba került Palmért, az óriáscég komolyan gondolja, hogy meghódíthatja az okostelefonok piacát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #6
    Már hiányoltam/vártam erre. Mármint sosem volt jellemző a HP-ra, hogy kimaradjon a jó dolgokból:) Kapunk majd mocsokdrága HP (HighPrize) telefonokat. Yay!:)

    Hopp, már látom az első mobilt ami színesen nyomtat:D
  • kvp #5
    Nekem boven eleg ha lesz egy sajat desktop tudasu mobil keszulekem. Ez alatt egy teljes erteku x86 kompatibilis mobilrol beszelek, ami a videokimeneten kepes 1600x1200-as monitort hajtani es van rajta usb host adapter. Ha letezne az emlitett ilyen keszulekhez 10 inches touchscreen-es dokkolo tabla, akkor nagyjabol meg is vagyunk.

    A palmert kar, de tenyleg nem csinaltak szinte semmit sem az elmult 10 evben.
  • valaé valaé ná #4
    Igy múlik el a világ dicsősége. Annak idején azzal kaszáltak nagyot, hogy rengeteg alkalmazás volt palmra, bár a rendszer gyenge és elavult volt. Ültek a babérjaikon.
  • fergusonpapa #3
    hát igen,következö pár évben tátva marad a szánk amobilpiac fejlödésétöl
  • kovadam87 #2
    Az ilyen felvásárlásokkal kapcsolatban mindig rossz előérzetem támad, bár remélem hogy sikerül a HP-nak ez a kis fúzió :) Én személy szerint nagyon szeretem a HP termékeket, és nagyon drukkolok nekik.
  • passatgt #1