Gyurkity Péter

A HP is olcsó laptopot dob piacra

A világ első számú számítógépgyártója sem szeretne kimaradni az olcsó megoldások várható sikeréből, ezért saját összeállítással próbálkoznak kiharapni egy szeletet a tortából. A készülék még ebben a hónapban megjelenik.

A Hewlett-Packard hivatalos közleményben adta hírül az olcsó laptop elkészültét, amelyet elsősorban iskolai felhasználásra szánnak. A mini-noteszgépnek még neve sincs, mindössze annyit tudunk, hogy a Linuxos változatok 500 dollár alatti áron indulnak, míg a Vistával szerelt példányok ennél valamivel többe kerülnek majd. A kereskedelmi forgalomban még a hónap vége előtt felbukkannak a készülékek, a cég reményei szerint nagy sikerrel.


Az elképzelés szerint a HP 2133 jelzésű megoldás a tanulóknak az iskolában és otthon egyaránt jó szolgálatot tehet, természetesen a tananyagra koncentrálva. A cég igyekezett az oktatási intézmények igényeinek megfelelően kialakítani a noteszgépeket, így azokból például hiányzik a megszokott optikai meghajtó - az iskolák szerint ezzel megakadályozható, hogy a tanulók kalózmásolatokat (játékokat, filmeket, zenét) használjanak fel. A készülék 8,9 hüvelykes kijelzővel, valamint a VIA által szállított központi processzorral érkezik, ez utóbbi 1,6 GHz-en fut. A VIA számára kétségtelenül nagy előrelépést jelent a szerződés, hiszen ezzel sokat javíthat helyzetén.


A laptop kis súlyával, Wi-Fi WLAN, illetve opcionális Bluetooth-támogatással igyekszik meghódítani az érdeklődők szívét. Itt nemcsak a tanulókra, hanem a felnőttekre is számítanak, arra az elképzelésre alapozva, miszerint utóbbi csoport tagjai a munkahelyen, vagy az otthon tartott erősebb mobil számítógép mellett egy ilyen olcsó megoldást is beszereznek, kifejezetten a hosszabb-rövidebb utakra, egyszerűbb feladatok elvégzésére. Azt sem felejtik azonban megemlíteni, hogy piacon igazából még senkinek sincs komolyabb tapasztalata, így bármi előfordulhat - mindazonáltal komoly reményekkel szállnak szembe az Intel Classmate, valamint az Asus Eee PC néven piacra dobott hasonló megoldásaival.

A tanárok -első körben természetesen a tengerentúlon - külön weboldalon vehetik szemügyre a próbaszoftvereket, ismerkedhetnek meg a készülék kezelésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #15
    Ott van elcseszve h VIA proci, chipset van benne, 500dodóért... :/
  • barii #14
    drágább is lesz, imnt ez első eee
  • barii #13
    500 dodó már nem nagyon 100k, csak mire ide ér hozzánk lesz annyi:)
  • barii #12
    normálisat, azaz nagyot? igény kérdése.. egy ismerős most akar venni notit a lányának. Kicsi a szobája, nem akarnak még egy asztalt, tehát noti. És chatelni szerintem még ugyan olyan árért is jobban megéri egy kicsi gép. Minek ahhoz core2? annak kell aki gentto-t fordít:)
  • toto66 #11
    Mennyi most 500$ akkor már 100 000-ért normálisat lehet kapni...
  • Roli012 #10
    bari: az már tuti hogy nem eee lesz, mert az érintőképernyőzés k**va drága.
  • barii #9
    hát:) az Eee második széria érintőképernyős lesz, és asszem wimax-os... ezt azért még notiből sem tudja sok.
  • barii #8
    "az iskolák szerint ezzel megakadályozható, hogy a tanulók kalózmásolatokat (játékokat, filmeket, zenét) használjanak fel"

    EGEK!!
    és ha már itt tartunk, akkor oprednszert sem lehet rá telepíteni extrázás nélkül. ha meg már USB-s meghajtó, akkor ott vagyunk, ahonnan indultunk... mellesleg az illegál filmek nem cd-ről kerülnek gépre, hanem inkább netről cd-re, na nem baj

    VIA: csak hajrá, ha már az AMD lefelé, akkor legalább van, ami felfelé

    HP: Az Eee óta szvsz az első gép ami normálisan néz ki

    egy hónap múlva megjelenik? és csak most lett hír? nofene..
  • magyarvok #7
    "A cég igyekezett az oktatási intézmények igényeinek megfelelően kialakítani a noteszgépeket, így azokból például hiányzik a megszokott optikai meghajtó - az iskolák szerint ezzel megakadályozható, hogy a tanulók kalózmásolatokat (játékokat, filmeket, zenét) használjanak fel."

    Hehe
  • Riddick #6
    Azért a 6e fT os DVD irót benne hagyhatták volna!