Gyurkity Péter

A Dell után is kémkedett a HP

A HP árulással vádolja egyik korábbi alelnökét, aki szerintük üzleti titkokat tulajdonított el. A friss hírek szerint azonban a cég maga is kémkedett az alelnök után, sőt még a Dell egyik korábbi vezetőjének is fizettek belső információkért.

A Fortune cikkében alaposan kivesézik a vállalat kétes manővereit, amelyek még azelőtt történtek, hogy a kémkedéssel kapcsolatos botrány első jelei napvilágra kerültek. Az ügy pikantériája, hogy az új részletek ellentmondanak a cég által eddig terjesztett történetnek, miszerint a belső kiszivárogtatót szerették volna megtalálni a magánnyomozók felbérlésével, sőt az is valószínű, hogy a vállalat egyik riválisa ellen is hasonló módon kémkedtek, ami további súlyos következményekkel járhat, amennyiben a vád beigazolódik.

A HP a maga részéről azt állítja, hogy Karl Kamb Jr. korábbi alelnök bizalmas információkra tett szert amíg a cég alkalmazásában állt és ezeket saját céljaira használta fel. Éppen ezért beperelték az egykori vezetőt, aki viszont még januárban szintén saját pert indított korábbi munkaadója ellen, többek között azon az alapon, hogy felhasználták telefonos híváslistáját és így közel kerültek a Dell egyik korábbi vezetőjéhez, akit lefizettek, hogy fontos információkhoz jussanak. A Fortune által előásott anyag ez utóbbi sztori egyes részleteit is megerősíti, így a HP komoly bajba kerülhet, hiszen a szövetségi törvény tiltja a vetélytárs elleni kémkedést, és a Dell is rögtön alapos vizsgálatot kért, amire eddig nem érkezett válasz a cégtől.

Az új információk szerint a HP vezetése 2005 nyarán kezdte sejteni, hogy Kamb saját új cégének beindítására használja fel a megszerzett üzleti titkokat. Az alelnök ügyvédje útján még augusztusban jelezte, hogy egy bizonyos személy megpróbálta megkaparintani mobiljának PIN-kódját és ezzel együtt a híváslistát - Kamb úgy vélte, hogy a személy mögött saját munkaadója áll. Kevin Hunsaker, aki akkor a belső vizsgálatot vezette a HP részéről, tagadta a vádat, ám amikor nyilvánosságra kerültek a megfigyelések, távozott a cégtől és nem volt hajlandó kommentálni az alelnök levelét.

Tavaly augusztusban azonban egy interjúban elismerte, hogy tudomása volt a törvénytelen akciókról, mivel saját emberei jelentették 2005 júliusában, hogy a PIN-kódot nem módosították, ám sikerült megszerezni a telefonos híváslistát. Ez már csak azért is érdekes, mert a HP szerint ekkor még nem folyt belső vizsgálat a kiszivárogtató személy ügyében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tothenkopf #2
    Nekem meg dell
  • Sylvester #1
    Jó hogy HP gépem van :D