Kruza Richárd

Új HP tintasugaras nyomtatók a lézerek ellen

A kisirodai szegmensben a HP új tintasugaras nyomtatói szeretnék átvenni lézeres társaik egyeduralmát. Szerintük ezek nem felelnek már meg a korábbi besorolásnak.

A közfelfogásban a lézernyomtatók szerepelnek mint "komoly" irodai eszközök, melyeket hálózatban gond nélkül lehet terhelni; precíz, kontrasztos fekete-fehér képminőségük van, továbbá megfelelő kihasználtság mellett költséghatékonynak számítanak. A tintasugaras technológia a kicsi, olcsó nyomtatók körében ismert, valamit arról, hogy a komolyabb típusok fotóminőséget produkálnak (megfelelő típus és papír esetében) - ezt viszont a lézernyomtatók nem tudják.

A legnagyobb nyomtatógyártó, a Hewlett Packard sajtótájékoztatón mutatta be legújabb Photosmart és Officejet nyomtatóit, melyek állításuk szerint nemcsak felülmúlják a korábbi típusokat, de egyes szempontokból borítják az eddigi besorolást és éles különbséget a két technológia között.

A HP-ról a szakmában már tíz évvel ezelőtt is az a hír járta, hogy költségvetésének 50%-át kizárólag marketingre, és csak a másik 50%-ot költi kutatás-fejlesztésre. A többi gyártó nem alakított ki ilyen stratégiát, legalábbis nem ilyen drasztikus mértékben, de nem is sikerült nekik átvenni a vezető pozíciót a HP-től egyetlen esetben sem. A szóbeszéd azt is mondta, hogy a HP nyomtatók semmivel sem jobbak mint a többi vezető márka termékei, sőt, egyes típusok és - ami fontosabb - a hozzájuk tartozó kellékanyagok vonatkozásában a konkurrencia olcsóbbat produkál. Az agresszív marketingre elköltött dollármilliók hatása azonban meglátszik a HP piaci részesedésében a mai napig, és sok olyan cég van, ahol valahogy magától értetődő, hogy HP terméket használnak.


Mindenesetre a HP most is komoly jelentőséget tulajdonít új termékeinek bevezetésének: a Campona rendezvénytermében megtartott sajtótájékoztatón - melyen mi is ott jártunk - a megjelentek a Tropicariumban készített fotóikkal próbálhatták ki az eszközöket, és amolyan "tabudöntögető" előadást hallgathattak végig. Ennek lényege, hogy a HP nem kevesebb, mint 2 milliárd dollárt költött el az új tintasugaras nyomtatómotorjának kifejlesztésére.


Ez a tudatunkban rögzült előítéletek fényében igen merész vállalkozásnak tűnik, azonban a HP azt állítja, hogy bizonyos szempontokból az új tintasugaras nyomtatók túlszárnyalják lézeres társaikat. De nézzük a konkétumokat:

Officejet és Officejet Pro termékek (Officejet 6000, 6500, 6500 Wireless, Officejet Pro 8000, 8000 Wireless, 8500 és 8500 Wireless):
Az elhangzottak szerint havi 5 ezer oldalas terhelés esetében immár jobb választás egy HP Officejet készülék, mint a lézernyomtatók, valamint mivel az üzleti tintasugaras a leggyorsabban fejlődő nyomtatókategória, 2011-re a teljes lézerpiac 10%-át fogják kitenni.


Az új készülékek pigmentalapú festéket és kisebb méretű cseppeket alkalmaznak, ezért dokumentumnyomtatásban elérték a lézernyomtatók minőségét. Mindezt úgy, hogy közben a lapköltség lényegesen alacsonyabb: ebben a kategóriában a lézernyomtatók 8-12 Ft, a mostani Officejetek pedig 5,2 Ft, opcionális XL partonnal 3,2 Ft költség mellett nyomtatnak. Az alacsonyabb lapköltségű lézernyomtatók milliós árkategóriában vannak, melyek vételára csak nagy mennyiségű nyomtatás esetében térül meg egy idő után.


Pozitív érvként elhangzott továbbá, hogy a tintasugaras nyomtatóknak sokkal kisebb bemelegedési idejük van. A lézerek nagy előnye, hogy minden papírtípuson azonos, fényes bevonatot produkálnak, melyek nem maszatolódnak ezt pedig az ún. ColorLok papírokkal való vízállósság hivatott reprodukálni.

A készülékekben - típustól függően - található továbbá Ethernet kártya, Wifi, opcionális papírtálca, duplexer, ADF, kártyaolvasó, és faxkezelési, -digitalizálási automatikák. A nyomtatási sebesség 11-15 lap/perc, valamint a tinta színenként cserélhető a készülékekben.

Photosmart és Deskjet termékek (Deskjet F2480 és 4580, Photosmart, Photosmart with Wireless, Photosmart Plus, Photosmart Premium, Photosmart Premium with Fax):


A fotónyomtatásra alkalmas készülékek leglényegesebb eleme szintén a már említett, új nyomtatómotor. Az előadók szerint ennek köszönhetően először produkálnak laborminőséget, méghozzá alacsonyabb költségek mellett: az alkalmazott harmadik generációs tintapatronok kétféle méretű fúvókákat tartalmaznak: 3 × 200 színes fúvóka 5, a másik szintén 3 × 200 fúvóka 1,5 pl-es cseppeket lövell ki.


Minden típus központi koncepcióeleme a színes "TouchSmart" érintőképernyő, melynek típustól függően többféle mérete van. Az ideológia szerint egy ilyen készülék a család médiaközpontjaként működhet, ami számítógép nélkül is mindenki számára könnyen kezelhető, ezért - szintén típustól függően - található bennük Wifi, WPS vezetéknélküli védelem, Bluetooth, kártyaolvasó, automata papírtípus-felismerés.


Az érintőképernyőn keresztül fotóinkba belenpiszkálhatunk, valamint a hozzá tartozó szoftverek automatizált funkciói egyszerűbbé hivatottak tenni a készülékek kezelését. A hozzátartozó szoftverek megkönnyítik a nyomtatás műveletét, valamint a weboldalak nyomtatását úgy, hogy csak az az elem jelenjen meg a nyomatban, amit látni szeretnénk.

A multifunkciós készülékek pedig professzionális, 4800 × 4800 dpi felbontású, 48 bites színmélységű lapbeolvasásra alkalmasak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #10
    persze hogy tudjuk mi az ADF

    a papírmentes irodáról meg sokan álmodoztak már az elmlt 20 évebn, mégsem valósult meg
  • Mike at home #9
    A HP mostantól fillérekért adja a festéket? mert egyébként miről bezsélnek?
    és mi a helyzet a nedveséggel? már nem folyik szét az egész
    a fúvókák beszáradásával?
  • Mike at home #8
    otthonról bőven elég a 20-25k-s is. 16 oldal/perccel
  • [HUN]FaTaL #7
    Én még itthonra is csak lézert vennék, valami olcsóbbat. Révén, hogy ha sokáig nincs használva a tintasugaras, akkor beszárad és vehetsz új tintát. Hát kösz nem.
  • roliika #6
    Hmm...azon akadtam ki hogy mosohafater hozott haza fax gépet..émmeg néztem hülyén, hogy milyen cég az ahol nincs internet és nem lehet küldeni mélben a doksit.
  • Epikurosz #5
    "rakuldom a nyomtatora"

    Nem kell ráküldeni a nyomtatóra. Egyátalán, le kellene már szokni a nyomtatgatásról, mert papírpazarlás.
    Én jószerivel már csak havi 10 oldalt nyomtatok ki, pld. számlát, mert az idióta magyar cégek még nem készültek fel e-számla fogadására.

    A nyomtató már csak szkennelni kellene, digitalizálni a sok papírost, de pont arra nem jó. Nincs benne ADF (na, ki tudja ennek a jelentését???), vagy ha van is, csak 20 darabos.
  • Alexease #4
    Ha gyors, egyszeru, fekete-feher nyomtatas, akkor marad a Lezer-nyomtato;) Egy normalisabb, komolyabb fajta, otthonra is (40-50E Ft) percenkent 20-25 oldalt kitol magabol, ha kell automatan 2 oldalasban, a oldalankenti ar (toner+papir) 1,50-2,50 Ft ;)

    Amikor letoltok egy 100 oldalas konyvet, hasznalati utasitast, help-et stb., rakuldom a nyomtatora, 1,5-2 perc alatt kitolja magabol, A5-os formatumban, ketoldalasban, kilovesbe nyomtatva, ugy hogy csak felbehajtom es kozepen osszetuzom, es mar kesz is a konyv - az azert mas kategoria:D
  • roliika #3
    Sőt...fénymásoló....annál olcsóbb állatfaj (fenntartás, kellékanyag szempontból) nemigen van, meg gyorsabb se nagyon.
  • roliika #2
    Részben egyetértek veled.

    De mi az, hogy nem vízálló? Nem pigment alapú festékek ezek?

    Hát ja. Tényleg érdekesek ezek a költségek..kamu..hát ha van rajta festék tehát telített a kép az pénzbe kerül..ha meg nem akkor nem. Ennyire tök egyszerű.
  • B0nFire #1
    A HP termékei tényleg jók, szó se róla. De én valahogy nem bírom elhinni, hogy olcsóbban ki fog jönni a nyomtatás, mint lézerrel. Nem beszélve a nyomtatási sebességről. Azok a 12 oldal/perc, meg 5,2 Ft adatok egy kicsit túlzóak minden esetben. A 12 oldal sima gépelt szövegnél, legocsmányabb felbontásban értendő. Az olcsó költség szintén. Ha tényleg fotót nyomtatunk fotóminőségben fotópapírra, akkor már azzal mindegyik nyomtató elmolyol, arról nem beszélve, hogy a fotópapír is igen drága még.

    Na és ugye még ott van a tintasugaras technológia legnagyobb hiányossága a vízállóság. Egy csepp víz rácseppen a papírra, és rögtön dobhatjuk a kukába, illetve lehet újat nyomtatni. Ha azt akarjuk, hogy állja a megpróbáltatásokat, illik lefóliázni, ami szintén plusz költség, ha például táblákat nyomtatunk vele, vagy akár névjegyet.

    A xerox technikánál nincs ilyen probléma.

    Nem hinném, hogy egyhamar kiszorítja a lézernyomtatót az irodákból. Sőt, rengeteg helyen, ahol nem a nyomtatás minősége számít, még mindig mátrixnyomtatót használnak, például az orvosnál, patikában, mert piszok olcsó a fenntartása, és sokat kell neki járni.

    Mindent a maga helyére.