Berta Sándor

Olcsó tinták - beperelte a Pelikant a HP

A Hewlett-Packard (HP) a korábbi intézkedésekkel szemben ezúttal korántsem visszafogott módon lépett fel az egyik olcsó tintapatronokat gyártó és piacra dobó német cég ellen.

Mint ismeretes, néhány hete az Epson vezetői harcot hirdettek az utángyártott és az olcsó tintapatronok ellen úgy, hogy Kínában 70 százalékkal csökkentették a cég tintapatron-árait. A vállalat a lépéstől azt remélte, hogy így versenyképesebb lehet a kínai piacon. Nemrég pedig a HP döntött a tintapatron-árai mérsékléséről. Mindkét gyártó a forgalom és a bevételek növekedését, valamint az olcsó tintákat árusító cégek visszaszorulását várja.

Nos, az intézkedésekből kiderült, hogy az Epson és HP gazdasági módon próbálta meg megoldani a problémát. Azonban úgy tűnik, a Hewlett-Packardnál véget ért a türelmi időszak. Erre utal, hogy a vállalat úgy döntött, a düsseldorfi tartományi bíróságon szabadalmi jogsértés miatt bepereli a Pelikan nevű, olcsó tintapatronok gyártásával és piacra dobásával foglalkozó német céget.

Az amerikai konszern szerint a Pelikan új H06 és H08 jelű patronjai sértik az ő szabadalmait, mivel a két terméket a német cég maga tervezte és gyártotta. Az általánosan elfogadott gyakorlat szerint ugyanis olcsó tintapatront piacra dobó vállalatok általában csak megtöltik az eredeti tintapatronokat, de maguk nem gyártják őket. A Pelikan ezúttal kivételt tett és ezzel a lépésével sikerült azonnal felbosszantania a HP-t.

Az eredeti tintapatron-gyártók kényesek erre a kérdésre, ugyanis a termékeiknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük, azonban szerintük ez az ellenőrzési folyamat az utángyártott vagy utántöltött eszközöknél elmarad.

A Pelikanra egyébként rájár a rúd, ugyanis hasonló okokból tavaly már beperelte a Canon és azt a pert elveszítette a német cég. Még az Európai Szabadalmi Hivatal is a Canonnak adott igazat, igaz a Pelikan fellebbezett az ítélet ellen. Úgy tűnik tehát, hogy az olcsó utántöltött és utángyártott tintapatronokat piacra dobó cégek jövője szempontjából a következő hónapok meghatározóak lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #8
    A Pelikan már akkor gyártott tintát, meg mindenféle irodaszert, amikor a nyomtatni még csak nyomdában tudtak. A legelterjedtebb számítógép meg az abacus volt.
  • turul16 #7
    De az nam csak 150-300 oldalt tud nyomtatni ?
  • waterman #6
    jogos.
  • Tothenkopf #5
    Jah én most akartam töltetni a nővérem lexmarkába a tonert... 13,000 a festékpor bele,mondjuk 12,000 oldal az tuti.Gyári toner 35 ropi,utángyártott 26.
    Vettem neki egy uj epsont 13-ért.
  • GABOR16 #4
    Nem tudom most, hogy ki a Canon tintabeszállítója (régen olvastam valahol), ha tőlük veszed akkor olcsóbban kapod meg az eredeti keverésű tintát (kb az ererdeti patron árának a fele megspórólható és ugyan az az alapanyag).
  • silanor #3
    Canon is levihetne az arakat. En csak gyarit veszek a nyomtatomba, mert eddig minden ismerosomnek megdolgott az IP4200-asa az utangyartottol. Viszont gondolkodtam mar azon, hogy patroncsere helyett inkabb veszek egy uj nyomtatot...
  • turul16 #2
    Az első patronod mellé ajándék nyomtató jár.
    Kb. ilyenek a gyári patron árak :)

    (Laser nyomtatók üzemeltetési költsége alacsonyabb, ha jol tudom.)
  • arty #1
    amig egy gyári patron 10x-20x annyiba kerül, mint egy utánygyártott, addig a HP és társai bekaphatják, soha nem fogok eredeti patront venni ... van az az összeg, amiért garantált patront veszek az utángyártott helyett, de ami MOST van, az pofátlanság, lehuzás.

    Talán nem kellett volna belemenni a tizezer forintos nyomtatók árpolitikájába, akkor nem a tintán kellene behozni a veszteséget ... maguknak csinálták.