Berta Sándor

Ismét fellángolhat az Intel kontra Nvidia vita

Az elmúlt hónapokban viszonylagos nyugalom honolt az Intel és az Nvidia között, azonban ennek az idillnek könnyen vége szakadhat. Kell egy átlagszámítógépbe külön grafikus processzor?

A helyzetet jól jellemzi, hogy a GPU-fejlesztő jelenleg nem készít alaplapi chipkészleteket az Intel Core i3, i5 és i7 processzoraihoz. Dan Vivoli, az Nvidia alelnöke és marketingvezetője az NBC televízióadónak adott interjújában leszögezte, hogy az Intel a magatartásával fontos funkciókat tagad meg a felhasználóktól. A szakember szerint ugyanis a fotókon vagy a videókon szereplő arcok felismerése jóval gyorsabban megoldható egy grafikus chippel, mint egy CPU-val. Ráadásul a flashvideóknál alkalmazott hardveres gyorsítás is, ami jelenleg még csak béta állapotú, jobban működik cége grafikus megoldásain, mint az Intel termékein.

Vivoli hozzátette, hogy ezeket a részleteket a technikai részleteket nem ismerő felhasználók egy része nem tudja. "Csak azért, mert valaki egy olcsó számítógépet vásárol, még nem kellene megtagadni tőle ezeknek a dolgoknak a hatékony használatát" - jegyezte meg az Nvidia alelnöke.

A két cég tavaly év eleje óta vitázik egymással és az ügy bíróság elé került. Az Intel azzal érvelt, hogy az Nvidiának nincs megfelelő licence a Core i3, i5 és i7 processzoroknál alkalmazott QPI-Linkhez. Az Nvidia ugyanakkor ezt cáfolta és tavaly márciusban beadványt terjesztett be a processzorgyártó ellen. A vita fél évig szinte a feledés homályába merült, majd tavaly novemberben az Nvidia szatirikus képregényeket jelentetett meg a világhálón. A rajzokban az Intelt figurázta ki, amely erre úgy válaszolt, hogy januárban bemutatta a Core i3, i5 és i7 CPU-it. A válasz telibe találta Vivoliékat, akik pont attól tartanak, hogy az új processzorok komoly konkurensei lehetnek az integrált alaplapi chipkészleteiknek.

A mostani interjújában Vivoli példaként említette az Apple-t, amely a Macbook Pro termékeiben alkalmazza a cég GPU-it. A szakember közölte: Steve Jobs cége felismerte, hogy egy gyors CPU-val kapcsolatos többletköltségek nem feltétlenül hoznak olyan plusz eredményt, mint egy grafikus chip integrálása egy meglévő rendszerbe. Az Nvidia tavaly októberben jelentette be, hogy befejezi az alaplapi chipkészletek készítését és a szoftverek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. Ugyanakkor Jen-Hsun Huang, a cég vezérigazgatója később megerősítette, hogy nem tervezik a saját központi processzorok kifejlesztését és sorozatgyártását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • philcsy #29
    A DDR3-at arra találták ki hogy az egész memóriát akár véletlenszerűen ugrálva gyorsan be tudd olvasni.
    A GDDR5-öt úgy készítették hogy a memóriát lineárisan olvasva a DDR3-nál gyorsabb.
    Nemond hogy az ATI-s GPU ugyanarra a teljesítményre képe DDR3 rendszermemóriával, főleg ha még a CPU-val is osztoznia kell a sávszélességen.
  • philcsy #28
    Törölték, de ettől még hasznos információhoz juthattak. (Például nincs keresnivalójuk a videókártyák piacán:))
  • philcsy #27
    "tud normális gpu-t belepakolni, meg is tették" Majd a tesztek megmondják. "olyasmi mint egy cell" Csak nehogy úgy járjon mint a cell. A DDR3 és DDR5 között tényleg nics sok különbség, de amikor a szűk keresztmetszet a memória elérés akkor az a "nem sok különbség" nagyon sokat jelent. Nem hiszem hogy nagyon szorosra fonnák a szálakat a GPU és a CPU között. Túl kockázatos lenne elsőre.

    "És ezt kiegészítve még egy külön videokártyával nagyon ütős lesz játékosoknak is." Ezzel egyetértek.

    A végső szót viszont a programozók mondják ki. Amíg az AMD nem hódít piacot nem fogják erre optimalizálni a feladatokat. Ha viszont nincs program ami kihasználja akkor nem tud piacot hódítani.

    "Ez miért lenne gond? 2 helyett 1 chipet kell gyártani [...] tehát semmit sem veszít. " Semmit sem veszít de nem is nyer.
  • Oláh Herkules #26
    Ja és a memóriáknál nem szabad a gddr-t és a ddr-t összekeverni, pl az gddr5 is ddr3 alapú, a gddr4 meg ddr2 alapú, ahogy a gddr3 is.
    És emellett a memóriafajtákat főként teljesítmény miatt váltogatják, hanem aszerint hogy melyik olcsóbb, és melyik fogyaszt kevesebbet. A mostani rendszermemóriás ddr2->ddr3 váltásnál sincs jelentős gyakorlati teljesítménybeli különbség, csak fogyasztásban van, és az hogy a ddr3 már olcsóbb.
  • Oláh Herkules #25
    Larabee? fail lett, tudtommal jegelték is. De ahogyan a teszteken látszik értelme nincs.
  • Oláh Herkules #24
    tud normális gpu-t belepakolni, meg is tették... és még egy ddr3mas kártya is azokban a feladatokban rommáver bármilyen cpu-t, tehát gpu-val kiegészített cpu matekozós műveletekben nagyon gyors lesz(kb ez olyan lesz mintha egy cpu-t egy brutális teljesítményű fpu-val összehoznák. Mert ugye az amd-nél nem külön cpu-t és gpu-t csinálnak, hanem olyat ami együttműködik(olyasmi mint egy cell), tehát nem az lesz, hogy renderelésre képes csak, hanem olyan is történhet hogy mondjuk egy sse utasítás shadereken fut, az általános cpu helyett, ami nem kicsit lehet jobb.
    Mellesleg az hogy ddr3 vagy 5 nem jelent nagy különbséget. Még elméleti számokban sem, gyakorlatban meg főleg.
    És ezt kiegészítve még egy külön videokártyával nagyon ütős lesz játékosoknak is.

    "és integrálja a GPU-t a CPU-ba, részben a saját farkába harap mivel kevesebb ATI-s kártya fog fogyni az alsó kategóriákban."

    Ez miért lenne gond? 2 helyett 1 chipet kell gyártani, na meg egy fusion jóval vonzóbb lesz kisgépekbe, mint bármi más, na meg valszeg az árában is ott lesz a gpu ára, tehát semmit sem veszít.
  • philcsy #23
    link
  • philcsy #22
    "Amd mostanában fog áttérni a hkmg-re, mert ők is elérték a soi korlátait, igaz később mint az intel."
    Az első fusion-ok gyártásánál még SOI-t használnak.
    link
  • philcsy #21
    "És nagyon nem tűnik technológiában vezetőnek az intel sem." Az intel megoldása előbb jelent meg mint az AMD fusionja. Mire megjelenik a fusion az intel már a következő generációnál jár.
    "Amd mostanában fog áttérni a hkmg-re, mert ők is elérték a soi korlátait, igaz később mint az intel."
    Az előbb megvalósított fejlesztések technológiai előnyt jelentenek még akkor is ha az AMD asztalán ott vannak kb ugyanazok a tervek.

    "Ezért is várható hogy az új generációs processzoraik fogyasztásban is odavágnak, meg persze azért is mert új architektúra." Árban viszont közeledni fognak az intelhez. Az AMD most csak az áraival tud versenyezni. 4 AMD magot kapsz 2 Intel mag áráért.

    "amd viszont sok éve már csak finomítgat a processzorain, semmi nagy fejlesztés látszólag évek óta rá vannak készülve a fusionra, és csak arra koncentrálnak" Az AMD nagyon rosz anyagi helyzetben volt sokáig ezért vette vissza a fejlesztéseket. Azóta lett nyereséges hogy új befektetőt talált.

    "és úgy néz ki ütni fognak, hiszen az intel ezen a téren labdába sem rúghat, [...] egy sima cpu mint az i7 nem szállhat versenybe." Ezzel egyetértek. Ha játékok alatt teszteljük mindenbizonnyal az AMD megoldása sokáig jobb lesz. De ezek hosszú ideig nem lesznek alkalmasak komoly játékokra. Nem tud az AMD se egy normális GPU-t belepakolni, a közös memóriahasználat káros hatásairól nem is beszélve (gyakorlatilag a DDR5-ös memóriáról visszarakod az ATI-t DDR3-ra). Az alsó kategóriás videokártyák kiváltására tökéletes az intel megoldása is. Aki játszani akar az meg úgyis vesz külön videokártyát. Olcsóbb és jobb.

    Azzal hogy az AMD megvette az ATI-t és integrálja a GPU-t a CPU-ba, részben a saját farkába harap mivel kevesebb ATI-s kártya fog fogyni az alsó kategóriákban. Az intel ezzel szemben tisztán piacot hódít. A vesztes ezen a téren az Nvidia.

    "Az amd-nek nagyon is jól áll a szénája." Egyszerre váltanak gyártástechnológiát és architektúrát. Az eddigi csábító ár a múlté lesz, vagy alulárazott termékeket dob a piacra. Ezt én inkább nagyon kockázatosnak nevezném.

    Az intel ezzel szemben szépen menetel, és nem látni semmit ami a következő 10 évben megállítaná. Fejlesztgethet orba szájba minden hülyeséget, mert van rá pénz. Például a sokmagos felépítést két oldalról is megközelítette. Larabee-vel és az SCC-vel. Ha a termékpalettát nézed az is sokkal színesebb az intelnél. Az AMD egyszerűen képtelen megfinanszírozni ekkora volumenű fejlesztéseket, pedig rengeteg hasznos információhoz lehet így jutni.
  • Oláh Herkules #20
    intel amd szabadalmakat használ az imc-ben és a qpi-ben? Az nyilván való hogy az amd-t másolta, de nem tudta megkerülni a szabadalmakat sem? :D