Gyurkity Péter

Januárban jönnek az Intel hibrid chipjei

Az előzetes értesülések szerint az Intel már a januári CES alatt bemutatná első asztali és mobil hibrid chipjeit, amelyek a csúcskategóriát ugyan biztosan nem hódítják meg, ám elsőként bukkannak fel a piacon.

A jól értesültek szerint a processzorgyártó már meg is kezdte ezen chipek készítését, a legvalószínűbb menetrend szerint pedig már a CES kiállításon bemutatják az első példányokat, hogy ezzel egy időben világszerte meginduljon a forgalmazás. Nem vitás, hogy a cég itt is alaposan az AMD elé vág majd, utóbbi ugyanis nagyjából egy évvel később dobja majd piacra az első Fusion processzorokat - 32 nanométeren.

Az asztali Clarkdale és a mobil számítógépekbe szánt Arrandale sorozat tagjai szintén 32 nanométeren készülnek, legalábbis az ikermagos CPU, míg az integrált grafikus vezérlő 45 nanométeres csíkszélességű lesz. Elsőként a Clarkdale bukkanhat fel a piacon, itt az első, kisebb példányszámú szállítmány már december elején a partnerekhez kerülhet, a hivatalos megnevezés pedig Core i3, i5, illetve Pentium lenne. Ezek az Intel Q57, H55 és H57 chipkészletekkel közösen kelnek majd el, maguk a chipek pedig egészen pontosan 4 MB gyorsítótárat, kétcsatornás DDR3-memóriavezérlőt, Hyper-Threading támogatást, valamint a már említett grafikus vezérlőt tartalmazzák.

A maximális órajel a most közölt táblázat szerint 3,46 GHz lesz, a fogyasztás pedig egy példány kivételével 73 watt - a legerősebb családtagként érkező Core i5 661 többek között a 900 MHz-en futó grafikus vezérlő miatt is ennél többet, 87 wattot fogyaszt majd. A tokozás az egész vonalon megegyező, ezt a feladatot az LGA1156 infrastruktúra látja el. A leggyengébb példányok kivételével a hardveres virtualizációs sem jelent majd gondot ezen chipeknek.

A laptopokhoz szánt Arrandale sorozat hét különböző modellel rajtol el, ezek a Core i5 (540M és 520M) és a Core i7 (620M, 640LM, 620LM, 640UM és 620UM) családba tartoznak. Az integrált grafikus chip, memóriavezérlő és PCI Express interfész miatt északi hídra itt sem lesz szükség az alaplapokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #2
    Kihalytyae?

    -így
  • readswift #1
    Kihajtjae?


    -jólmondom?