Berta Sándor

Hamisított Core i7 processzorok bukkantak fel

Legalább egy esetben egy Core i7 920 típusú processzor helyett egy darab fémet kapott egy vásárló az USA-ban. Az Intel megerősítette a hamisítványok létezését, és feljelentést javasol.

A HardOCP híroldal tudósítása alapján kijelenthető, hogy több száz ilyen hamis CPU jutott a viszonteladókhoz. Az, hogy eddig nem lett hatalmas botrány az ügyből, elsősorban annak köszönhető, hogy az egyetlen pórul járt személyen kívül más károsultak nem jelentkeztek. A hamisított processzorok közel tíz éve bukkannak fel a kereskedelemben. Ezúttal egy gyárilag túlhúzott és újra címkézett CPU helyett az egyik felhasználó azzal szembesült, hogy egy darab fémet kapott.

Az illető azonnal a HardOCP-hez fordult, ahol a szerkesztők részletesen feljegyezték és dokumentálták az esetet. A vásárló elmondta, hogy az állítólagos Core i7 920-as processzort a Neweggtől vette meg. Az online bolt vezetői a híroldallal közölték, hogy egy olyan disztribútortól kapták meg a "terméket", akivel már régebb óta üzleti kapcsolatban állnak. Az utólagos vizsgálatok alapján kiderült, hogy egy 2000 darabos szállítmányba legalább 300 hamis CPU került be. A Newegg kárpótlásként egy igazi Core i7 920-ast ajándékozott a pórul járt felhasználónak.


A helyzetet bonyolítja, hogy a csomagolás alapján csak a nagyon körültekintő vásárlóknak tűnik fel a turpisság. A termékkalózok ugyanis egy az egyben lemásolták az Intel dobozos processzorát. A gyártó nem véletlenül tanácsolja évek óta az embereknek, hogy csak a hologrammal és más biztonsági védjegyekkel ellátott termékekért adjanak ki pénzt.

Első ránézésre úgy tűnik, hogy a hamisítvány dobozán valódi hologram található, azonban kiderült, hogy az valójában csak egy ezüstfólia. A doboz és minden más papír teljesen megegyezik az eredetivel, gyanúra legfeljebb a csomagolás hátoldalán található néhány nyomtatási hiba adhatna okot. A szerelési útmutató csak üres lapokból áll, úgy hogy legkésőbb ekkor már biztos lehet abban a vásárló, hogy átverték.

Az Intel megerősítette a HardOCP-nek, hogy a Core i7 CPU-k számos hamis példánya lehet kereskedelmi forgalomban. A konszern azt javasolta a károsult vevőknek, hogy vagy vigyék vissza a kereskedőknek a "termékeket" és cseréltessék ki őket eredeti processzorokra, vagy tegyenek feljelentést a rendőrségen. Egyelőre kérdéses, hogy a hamisított Core i7-esekből juthatott-e néhány szállítmány Európába is, éppen ezért fontos, hogy a vásárlók még nagyobb körültekintéssel járjanak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NKing #17
    Oláh herkules: Nyílván még nem láttál új Intel foglalatot (775, 1156, 1366), mert ha láttál volna, akkor tudnád, hogy ott nincsenek lyukak, hanem érintkező tűk vannak a foglalatban, a processzor alja pedig lapos, és csak érintkező-köröcskék vannak rajta:
    LGA 775
  • TheZsenyka #16
    "Legalább egy esetben egy Core i7 920 típusú processzor helyett egy darab fémet kapott egy vásárló"

    És mennyivel megy alapfeszen?
  • Riddick #15
    Úgy látom a kollega vagy gyerek, vagy nincs tisztában a jogszabályokkal.
    Itt a vevőt átverték, ez a bolt felelőssége. Arról nem is szólva, hogy netes rendelésnél már csak azért is visszaküldheted, hogy nem tetszik az áru, nemhogy azért, hogy hamis és használhatatlan.
  • Papa01 #14
    Szegény... :(
  • krk #13
    A bolt nem futárcég. Ha egy futár elvisz egy csomagot, és a vevő nem azt kapja amit rendelt, ahhoz a futárnak nincs köze, mert ő CSAK a szállítást vállalta. Egy bolt nem így működik. A vevő az üzlettel áll szerződéses jogviszonyban, nem a gyártóval. Julius Caesarnak (#11) igaza van. A vevő egy processzort vett, nem egy fémdarabot, és ha nem azt kapja amit kifizetett, akkor kötelesek cserélni, vagy az árát visszafizetni.
  • Oláh Herkules #12
    lol tényleg, deszar :D
  • Julius Caesar #11
    Kit érdekel hogy ő csak közvetítő? Neki fizettem, tehát a szerződés rá eső felét köteles megcsinálni (jelen esetben a prockót odaadni), vagy kérem vissza a pénzt. Az hogy ő honnan húzza elő, nem érdekel...
  • pasi29uk #10
    Régen lefújták homokkal, majd rászitáztak egy új feliratot ez volt a nagy trükk... (SLC, DLC, DX, DX2-66, DX2-80, DX4-100)
    Tálcásan negyed áron vették a népek mint a cukrot. Volt is nagy balhé belőle...
  • Szemjuel #9
    nono! a vásárló azt a bizonyos vasat vette meg annyiért! a boltnak nem lett volna muszáj jófejnek lennie, hiszen ők is csak továbbították a terméket (elvileg), így közük se volt hozzá!
  • Inquisitor #8
    Jó pár éve nincs lába az Intel prociknak már. Ellenben az alaplapnak van, ezért simán azt viszont simán kinyírhatja egy nullásra finishelt sima fémlap is.