Kruza Richárd

Megjelentek az új Intel Core processzorok

A CES-en megtartott bejelentés után most Magyarországon is bemutatkoztak az új, tömegpiacra szánt processzorok. Kifejlesztésükkor a gyártó figyelembevette a PC felhasználási szokások változását.

Kétségtelen, hogy az Intel korunk számítástechnikai fejlődésének egyik legmeghatározóbb szereplője, illetve katalizátora. Processzorainak fejlődése köré csoportosul szinte perifériaként a többi hardver, mely végül egészet alkotva számítógépet, és a belőlük alkotott hálózatokat és különféle eszközöket alkotnak. Ezek a már évek óta meghatározó berendezések majdnem kivétel nélkül életünk minden részének szerves alkotóelemévé váltak.

A 2010-es Intel Core processzorok, az i7, i5 és i3 megjelenése ennek a folyamatnak további szövétnekei. A megjelenés alkalmából megtartott sajtótájékoztató akár unalmas is lehetett volna, mivel lényegében a korábbi típusokhoz képest az újak - szokás szerint - rendszerint kisebbek, gyorsabbak és kevesebbet fogyasztanak. A rendezvényen megszólalók azonban mindent megtettek, hogy a lehető legizgalmasabban közvetítsék az aktuális újdonságokat, melyek főként a számítástechnika iránt érdeklődők számára mondhatnak sokat. Hallottunk tehát a számítógépek evolúciójáról néhány szót, az aktuális újdonságok technikai hátteréről, valamint a számítógépek tipikus felhasználási területeiről.


Egyik legfontosabb ilyen terület maga a kommunikáció illetve kapcsolatteremtés, ami sokféleképpen történik napjainkban: játszva, szórakozva, munka közben, közvetetten vagy közvetlenül. Az emberek számítógépes kapcsolatai hihetetlenül sokfélék lehetnek, melyek mögé különféle technológiák szükségesek. Az elhangzottak szerint 2009-ben ezen a területen exponenciális változások történtek, melyeket figyelembe véve fejlesztette ki az Intel az új Core processzorcsaládot.

A felhasználói trendek foyamatos változásokon mennek keresztül: az előadás szerint tehát nem csak arról van szó, hogy többet és gyorsabban kell csinálni, mivel az eddigiektől eltérő, teljesen más felhasználói modellek is beléptek a képbe. Mindennapunk része lett a növekvő zene, kép-videó le- és feltöltés (már olyan felhasználók is vannak szép számmal, akik televíziót egyáltalán nem néznek, csak Youtube-ot), szerkesztés (jelenleg a felhasználók 25%-a nem csak nézi, hanem szerkeszti is fotóit, videóit), vagy a bloggolás. Megjelent a HD video, valamint növekszik a fényképezőgépek felbontása, ami miatt nagyobb erőforrásra van szükség az ilyen adatállományok szerkesztéséhez. És akkor még nem szóltunk a számítógépes játékokról, melyek szintén folyamatosan fejlődnek (a felhasználók 1/5-e rendszeresen komoly hardverigényű játékokkal játszik).


Az elhangzottak szerint a processzorok fejlődése az asztali számítógépek evolúciójában is megfigyelhető: a desktopok egyelőre nem szűntek meg, viszont egyre kisebbek lesznek és extravagáns kinézetűekké válnak. Ez a passzív hűtésű, kisméretű processzoroknak köszönhető - a külső méretet, vagyis inkább a formát már inkább csak az optikai meghajtó adottságai határozzák meg. A laptopok világában pedig szintén megfigyelhető a méret csökkenése, valamint az akkumulátoridő növekedése és persze a teljesítménynövekedés. De nézzük meg konkrétan, milyen újdonságokat tartalmaz a 2010-es Intel processzorcsalád:

Az új Core chipek megjelenése egybeesik a 32 nanométeres technológia gyártási technológia megkezdésével. Jelen esetben az Intel elsőként teszi az új gyártási technológiát a tömegpiac számára elérhetővé. Az új technológiának köszönhetően egyes mostani Core processzorok immár grafikus vezérlőt is tartalmaznak, melyek a processzor mellé vannak integrálva. Ezek simán futtatják a HD videoállományokat és a legújabb Dolby és DTS hangot. Természetesen támogatják a Windows 7-et, valamint 3D-s játékok futtatására is alkalmasak - bizonyos kereteken belül persze.


A processzorok már figyelik a felhasználás körülményeit, a terhelés mértékét, valamint azt, hogy laptopunk akkumulátorról vagy hálózatról üzemel-e, és ezek alapján optimalizálja a teljesítmény/energiafogyasztás arányt. A Turbo Boost ezredmásodpercek alatt változtat az órajelen, a pillanatnyi körülményeknek megfelelően: "észreveszi", ha például csak egy Excel táblát szerkesztgetünk és nincs bedugva a laptopunk, ezért ilyenkor takarákoskodik. Emellett a magasabb fokú integráltságnak köszönhetően a kisebb energiafogyasztású processzorokkal szerelt gépek mérete is egyre kisebb.

Az előadáson elhangzott, hogy ezek a termékek a tömegpiac számára készültek, ami elérhető árú PC-ket jelent. A Core i3, i5 és i7 szerelt különféle gyártmányú számítógépek már hazánkban is elérhetőek, melyekből szép számmal találkozhattunk a sajtótájékoztatón is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #34
    A Win7 a processzor által támogatott virtual technologiának köszönhetően teljes, és kompatibilis előző Windowsokkal használt alkalmazásokkal.
    Ennek a paraméternek nem minden jó CPU felel meg, pesze ettől még fut rajta a Win7 csak lesznek kompatibilitási problémák.
  • Zoliz #33
    Így van játékra rendkívül gyengék az új Core processzorok. Pont. Van benne harmadszintű kesh oszt ennyi, magas órajellel többet elérünk.
  • jaspercry #32
    játékra,elég gyenge,vagy inkább közepes teljesítményű,ára viszont nagyon magas!
  • jaspercry #31
    vajon mennyit tudnek ezek a 2 magas procik? vegyes érzelmeket kellt bennem,me
  • Sanyix #30
    miért pont intel vt? amd-v nem jó? Ez ugyanis minden amd prociban megtalálható, és ugyan az :D
  • Cat #29
    (ez olyan, mintha a totalcaron azt kérdezted volna, hogy az opel astra bemutató fizetett hirdetés e.)
  • krajcsovszkig #28
    Arra jó lehet, hogy amikor nem játszol, a pár wattot fogyasztó integrált megy és nem a 200 wattot fogyasztó különálló. Egyébként alsó-közép és alsó kategóriába integrálnak csak egyelőre.
    A win7-nek meg az aeroját kell támogatni elég vrammal meg DX9.0c-vel és némi számítási kapacitással. De ezt fölösleges megemlíteni, mert az utolsó vidkari ami nem támogatta az intel 950-es volt asszem.
  • johnnie_walker #27
    Mekkora egy görény banda ez az SG! Tegnap meg merészeltem kérdezni, hogy vajon ez egy fizetett hirdetés-e, erre válasz helyett indoklás nélkül törölték a hsz-emet. Szólásszabadság rulez.

    ---

    Az világos, hogy az Intelnek nagy biznisz ez a proci – olcsóbb tömegtermelés (fejlettebb gyártástechnológia), alacsonyabb platformköltség az egyszerűbb felépítés miatt (északi híd mindenestül a tokozáson belül) – de Te mit kapsz érte cserébe? Azt, hogy sokkal többe kerül. "ezek a termékek a tömegpiac számára készültek, ami elérhető árú PC-ket jelent." Mi meg majd szépen tejelünk... kíváncsi leszek az idei közbeszerzésekre. :D

    ---

    Mielőtt törlitek ezt is, legalább egy p.ü. jöhetne, hogy a fórumszabályzat melyik pontját sértettem.
  • tomcsa4 #26
    Hopp elrontottam. 45 nm-es i5 7xx és i7 8xx (lga 1156 foglalat)*
  • tomcsa4 #25
    Nem úgy van, hogy a 45 nm-es i7 9xx.ben nincs integrált VGa vezérlő, sem GPU, a 45 nm-es i5 7xx és 8xx-ben integrált VGA vezérlő (csak vezérlő) van, míg a 32 nm-es i3-ban (ez csak 32 nm-en létezik), i5-ben és i7-ben viszont integrált GPU?