Alex

Felfrissítette a Core processzorcsaládot az Intel

Az Intel új, 32 nanométeres processzoraival igyekszik megerősíteni vezető pozícióját az AMD előtt, amely csak 2011-re ígéri a 32 nanométeres technológia személyi számítógépekben való megjelenését.

A Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron (CES) az Intel 25 különböző chipet mutatott be, köztük processzorokat, alaplapokat és wifi adaptereket, amelyekkel gyorsabb és olcsóbb számítástechnikai eszközök készülhetnek. A processzorgyártó szerint már több mint 400 asztali és hordozható számítógépet készítettek elő a 32 nanométeres Core i3, i5 és i7-es chipek fogadására.

"Ez az első alkalom, mikor az Intel processzorainak egy új családja az iparág legfejlettebb gyártástechnológiájával azonnal hozzáférhető lényegében minden létező PC-piaci árszinten" - fogalmazott Sean Maloney, az Intel Architecture Group alelnöke és vezetője. "Ezek az okos kis processzorok a felhasználó egyéni igényeihez alkalmazkodnak, automatikusan extra teljesítményt biztosítva a mindennapi alkalmazásokhoz. Energiahatékonyságuk elérte azt a szintet, hogy leállítják a processzormagokat vagy csökkentik a fogyasztást, hogy energiahatékonyságot biztosítsanak, mikor az embereknek nincs szükségük teljesítményre".


Az új Intel Core i7 és Core i5 processzorok rendelkeznek a Turbo Boost technológiával, mely automatikusan növeli a teljesítményt, a futtatott feladathoz igazítva, hogy azonnali gyorsulást biztosítson akkor, mikor szükség van rá. Az Intel 5-ös sorozatú lapkakészlete, amely a 2010-es Intel Core processzorokat támogatja, az első egychipes megoldás. A Core család továbbá fogyasztáscsökkentési technikákat is bevet, mint például azt, amelyet a cég "siess és légy készenlétben" ("hurry up and get idle"), avagy a "HUGI", amely lehetővé teszi, hogy a feladatokat gyorsan elvégezzük, így spóroljunk az akkumulátor idővel.

Az új 2010-es Intel Core beágyazott processzorok olyan eszközöket céloznak meg, amelyek a PC-szerű működésből kovácsolnak előnyt egy okosan összekapcsolt világban, mint például jegyautomaták és önkiszolgáló kasszák, ATM-ek, digitális monitorok, orvosi eszközök, kommunikációs berendezések és ipari gépek. Legyen szó például, egy bank vagy bolt tulajdonosairól, akik jobban menedzselhetik az ATM-eiket, termináljaikat vagy okos kasszáikat ezen megoldások által. Ezek az eszközök optimalizálni tudják a feladatokat, energiát takarítanak meg, távolról menedzselhetőek, vagy akár adatokat is gyűjthetnek videós elemzésből a még hatékonyabb reklámkampányok kidolgozása érdekében.


Az Intel szintén kibővítette az energiahatékonyságot szem előtt tartó beágyazott platformjainak választékát az ECC memória opció felkínálásával, olyan alkalmazások számára, amelyek magasabb adatintegritási követelményekkel rendelkeznek. A beágyazott processzorok, az Intel 5-ös sorozatú chipsetjeivel együtt kiterjesztett, hétéves életciklussal rendelkeznek, ami jobban illeszkedik ezekhez a piacokhoz.

Az AMD csak egy év múlva jelenik meg a kisebb processzorokkal, azzal érvelve, hogy az áramkörök méreténél sokkal lényegesebb a grafika és a teljesítmény. Az AMD 2006-ban vásárolta fel az ATI Technologies vállalatot, a sunnyvale-i processzorgyártó azóta meghatározó szerepet tölt be a grafikus kártyák területén, ez azonban az Intelnek többszöri próbálkozás után sem sikerült. A Santa Clara-i vállalat viszont a múlt hónapban jelentette be egy olyan grafikus processzor tervezetét, amely az Nvidia videokártya-gyártó mellett az AMD ATI részlegének is kihívást jelentene.


Az Intel a netbookok és a mobiltelefonok irányába is terjeszkedik. A cég vezetője, Paul Otellini csütörtökön mutatta be az Intel-chipkészlettel szerelt, az LG Electronics gyártásában készülő okostelefont, amely várhatóan az év második felétől lesz kapható. A GW990 az átlagos okostelefonokhoz képest nagyobb, 4,8 colos kijelzővel rendelkezik, és ez lesz az első olyan telefon, amelyet a netbookoknál is használt processzorcsaláddal szerelnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #19
    A win 7 és a vista is alkalmazza minden phenom procinál a tlb bug patch-et, ami 10-20 % teljesítményveszteség - PEDIG már rég megoldották (2008), a mostaniakban sincs bug.
  • [HUN]FaTaL #18
    "WinRar helytálló viszont "

    Ja remek 50% különbség van a tesztek között ugyanazon a gépen egymás után futattva. :D
  • hol9672 #17
    oppá, ezek CSAK KÉT magos prockók

    azért érdekelt, mert gépet cserélek, de akkor ebből amd lesz - viszont abból a csúcsmodell

    az is csak 45e
  • jaspercry #16
    nekem nem a processzorral, hanem az árával van gondom!
    core 2-nél ugye ,azért 20/40%-al gyorsabb a proci,mondjuk core 2-ek is brutál drágák még,én akkor is lehúzásnak tartom.
    egyébként amit említettél x86 telefon azt hiszem valami Nokiába tették valami 386-os procit ano!
  • kvp #15
    Ezek a processzorok alapvetoen irodai gepekbe jok. Ott nem kell semmilyen 3d teljesitmeny es csak minimalis 2d gyorsitas szukseges a desktop kezelesehez. Ha a cpu-ban bent van az eszaki hid, amiben altalaban a beagyazott gpu-k szoktak lakni, akkor erdemes melle bepakolni a gpu-t is, ami az intel eseten igazabol csak egy sima ramdac, tehat kozel 0 koltseggel tamogathato.

    Jatekhoz ezek a megoldasok gyengek. Mobil platformra pedig erdemesebb az uj atom-okba integralni a gpu-t, de azt larrabee-nek hivjak es az intel valamiert nem akar vele kijonni. (pedig akkor lehetne dinamikus gpu/cpu mag kiosztast csinalni, tehat vagy 16 magos cpu-kent, vagy 16 magos gpu-kent viselkedne a chip, tovabba ezek barmilyen keverekekent, mikor mi kell)

    Engem szemely szerint az uj, telefonokba szant x86-osok erdekelnek, igy talan lesz majd vga/dvi/stb kimenetes, usb host controller-es telefon, ami az utcan telefon, jarmuvon leulve pda, egy kulso kijelzot radugva tablet, otthon es az irodaban pedig nagymonitoros desktop. Egy 1 GHz-es x86-os, 1 GB rammal es 16 GB hattertarral mar eppen elmenne az osszes alapfeladatra. (mind telefonnak, mind minimalista desktop gepnek) Egy ehhez hasonlo prototipust meg az ibm mutatott be kozel 10 eve, de az akkor meg nem volt megfizetheto aru, mig mostanra mar az lenne.
  • jaspercry #14
    a játékok terén teljes mértékben egyett tudok veled érteni..
    de 70.000 ft kicsit soknak tünik nekem....
    ritkán játszom,de a gafika is sokat jelent ,2010írunk!
    mostani konfiget nem nagyon cserélném le erre az intel 2mag+gpu-s konfigre!
    a fogyastzás persze sokat számít.
    ha meg néhány percre csak netezgetni szeretnék,othoni kis gépemen arra bőségesen elegendö 40.000-ért egy atomos konfig max 40w-os fogyasztással,és a pasziánsz is jol fut rajta...
  • mg1992mg #13
    Hja, a Crysis jó tesztprogram, lassan 3 éves "techdemo", és ott kellene tartani, hogy minden high-end gépen szépen fusson, full hd-ben, very high-on.

    Meg még valami: Vannak a Crysisnál sokkal jobb játékok. Nem kell mindig a lehető legjobb grafikájú játékkal játszani... Nem nyúzza annyira a procit... Ott van pl. a Resident Evil 5. Legszebb játék box-on(akarom mondani 2009. március 15 körül még az volt :D), és 2 magos procin vígan megy fullon...

    Szóval ennyit ér a Krájzisz, és sokkal jobb játék is...

    Hja, és nem pasziánszra használnám... De jó az is, ha az ember csak egy pár percre ül le a gép elé, vagy csak én vagyok úgy, hogy jó az, ha egy játékban gondolkodni is kell? Nem csak a grafikáról szól a játék...
  • jaspercry #12
    szerintem meg jó teszt program a crysis!
    egyébként farcry2 4-8 fps ment rajta,pedig elég jól van optimalizálva,tehát a processzoros gpu egy darab fos!
    a 20.000ft-os lenne az árcéduláján akkor azt mondanám jó kis prockó!
    de 70.000-ért?
    no comment!
    azt hogy te pasziánszra használnád az meg megérdemled ,vedd meg, mert megéri!
  • arty #11
    és az miért jo? mert mindenre rámondhatod, hogy "ez is szar, nem fut rajta jól a gta4" ?
  • tomcsa4 #10
    Én egy játékprogramot ismerek el tesztprogramnak és az a GTA4. Minden más ratyi. WinRar helytálló viszont (jó a többszálú feldolgozása).