29
  • philcsy
    #29
    A DDR3-at arra találták ki hogy az egész memóriát akár véletlenszerűen ugrálva gyorsan be tudd olvasni.
    A GDDR5-öt úgy készítették hogy a memóriát lineárisan olvasva a DDR3-nál gyorsabb.
    Nemond hogy az ATI-s GPU ugyanarra a teljesítményre képe DDR3 rendszermemóriával, főleg ha még a CPU-val is osztoznia kell a sávszélességen.
  • philcsy
    #28
    Törölték, de ettől még hasznos információhoz juthattak. (Például nincs keresnivalójuk a videókártyák piacán:))
  • philcsy
    #27
    "tud normális gpu-t belepakolni, meg is tették" Majd a tesztek megmondják. "olyasmi mint egy cell" Csak nehogy úgy járjon mint a cell. A DDR3 és DDR5 között tényleg nics sok különbség, de amikor a szűk keresztmetszet a memória elérés akkor az a "nem sok különbség" nagyon sokat jelent. Nem hiszem hogy nagyon szorosra fonnák a szálakat a GPU és a CPU között. Túl kockázatos lenne elsőre.

    "És ezt kiegészítve még egy külön videokártyával nagyon ütős lesz játékosoknak is." Ezzel egyetértek.

    A végső szót viszont a programozók mondják ki. Amíg az AMD nem hódít piacot nem fogják erre optimalizálni a feladatokat. Ha viszont nincs program ami kihasználja akkor nem tud piacot hódítani.

    "Ez miért lenne gond? 2 helyett 1 chipet kell gyártani [...] tehát semmit sem veszít. " Semmit sem veszít de nem is nyer.
  • Oláh Herkules
    #26
    Ja és a memóriáknál nem szabad a gddr-t és a ddr-t összekeverni, pl az gddr5 is ddr3 alapú, a gddr4 meg ddr2 alapú, ahogy a gddr3 is.
    És emellett a memóriafajtákat főként teljesítmény miatt váltogatják, hanem aszerint hogy melyik olcsóbb, és melyik fogyaszt kevesebbet. A mostani rendszermemóriás ddr2->ddr3 váltásnál sincs jelentős gyakorlati teljesítménybeli különbség, csak fogyasztásban van, és az hogy a ddr3 már olcsóbb.
  • Oláh Herkules
    #25
    Larabee? fail lett, tudtommal jegelték is. De ahogyan a teszteken látszik értelme nincs.
  • Oláh Herkules
    #24
    tud normális gpu-t belepakolni, meg is tették... és még egy ddr3mas kártya is azokban a feladatokban rommáver bármilyen cpu-t, tehát gpu-val kiegészített cpu matekozós műveletekben nagyon gyors lesz(kb ez olyan lesz mintha egy cpu-t egy brutális teljesítményű fpu-val összehoznák. Mert ugye az amd-nél nem külön cpu-t és gpu-t csinálnak, hanem olyat ami együttműködik(olyasmi mint egy cell), tehát nem az lesz, hogy renderelésre képes csak, hanem olyan is történhet hogy mondjuk egy sse utasítás shadereken fut, az általános cpu helyett, ami nem kicsit lehet jobb.
    Mellesleg az hogy ddr3 vagy 5 nem jelent nagy különbséget. Még elméleti számokban sem, gyakorlatban meg főleg.
    És ezt kiegészítve még egy külön videokártyával nagyon ütős lesz játékosoknak is.

    "és integrálja a GPU-t a CPU-ba, részben a saját farkába harap mivel kevesebb ATI-s kártya fog fogyni az alsó kategóriákban."

    Ez miért lenne gond? 2 helyett 1 chipet kell gyártani, na meg egy fusion jóval vonzóbb lesz kisgépekbe, mint bármi más, na meg valszeg az árában is ott lesz a gpu ára, tehát semmit sem veszít.
  • philcsy
    #23
    link
  • philcsy
    #22
    "Amd mostanában fog áttérni a hkmg-re, mert ők is elérték a soi korlátait, igaz később mint az intel."
    Az első fusion-ok gyártásánál még SOI-t használnak.
    link
  • philcsy
    #21
    "És nagyon nem tűnik technológiában vezetőnek az intel sem." Az intel megoldása előbb jelent meg mint az AMD fusionja. Mire megjelenik a fusion az intel már a következő generációnál jár.
    "Amd mostanában fog áttérni a hkmg-re, mert ők is elérték a soi korlátait, igaz később mint az intel."
    Az előbb megvalósított fejlesztések technológiai előnyt jelentenek még akkor is ha az AMD asztalán ott vannak kb ugyanazok a tervek.

    "Ezért is várható hogy az új generációs processzoraik fogyasztásban is odavágnak, meg persze azért is mert új architektúra." Árban viszont közeledni fognak az intelhez. Az AMD most csak az áraival tud versenyezni. 4 AMD magot kapsz 2 Intel mag áráért.

    "amd viszont sok éve már csak finomítgat a processzorain, semmi nagy fejlesztés látszólag évek óta rá vannak készülve a fusionra, és csak arra koncentrálnak" Az AMD nagyon rosz anyagi helyzetben volt sokáig ezért vette vissza a fejlesztéseket. Azóta lett nyereséges hogy új befektetőt talált.

    "és úgy néz ki ütni fognak, hiszen az intel ezen a téren labdába sem rúghat, [...] egy sima cpu mint az i7 nem szállhat versenybe." Ezzel egyetértek. Ha játékok alatt teszteljük mindenbizonnyal az AMD megoldása sokáig jobb lesz. De ezek hosszú ideig nem lesznek alkalmasak komoly játékokra. Nem tud az AMD se egy normális GPU-t belepakolni, a közös memóriahasználat káros hatásairól nem is beszélve (gyakorlatilag a DDR5-ös memóriáról visszarakod az ATI-t DDR3-ra). Az alsó kategóriás videokártyák kiváltására tökéletes az intel megoldása is. Aki játszani akar az meg úgyis vesz külön videokártyát. Olcsóbb és jobb.

    Azzal hogy az AMD megvette az ATI-t és integrálja a GPU-t a CPU-ba, részben a saját farkába harap mivel kevesebb ATI-s kártya fog fogyni az alsó kategóriákban. Az intel ezzel szemben tisztán piacot hódít. A vesztes ezen a téren az Nvidia.

    "Az amd-nek nagyon is jól áll a szénája." Egyszerre váltanak gyártástechnológiát és architektúrát. Az eddigi csábító ár a múlté lesz, vagy alulárazott termékeket dob a piacra. Ezt én inkább nagyon kockázatosnak nevezném.

    Az intel ezzel szemben szépen menetel, és nem látni semmit ami a következő 10 évben megállítaná. Fejlesztgethet orba szájba minden hülyeséget, mert van rá pénz. Például a sokmagos felépítést két oldalról is megközelítette. Larabee-vel és az SCC-vel. Ha a termékpalettát nézed az is sokkal színesebb az intelnél. Az AMD egyszerűen képtelen megfinanszírozni ekkora volumenű fejlesztéseket, pedig rengeteg hasznos információhoz lehet így jutni.
  • Oláh Herkules
    #20
    intel amd szabadalmakat használ az imc-ben és a qpi-ben? Az nyilván való hogy az amd-t másolta, de nem tudta megkerülni a szabadalmakat sem? :D
  • Oláh Herkules
    #19
    ebből nem sok minden igaz... a soi és az intel által használt hkmg között nincs teljesítménybeli különbség... fogyasztásban és árban van.
    hkmg-vel készülve kevesebb a fogyasztás, de drágább az előállítás, + az intel nem tudott már soi-ra fejleszteni. soi nagyobb fogyasztású, de a régi gyártósorok könnyebben átalakíthatóak, és olcsóbb a gyártása is.
    Amd mostanában fog áttérni a hkmg-re, mert ők is elérték a soi korlátait, igaz később mint az intel. Ezért is várható hogy az új generációs processzoraik fogyasztásban is odavágnak, meg persze azért is mert új architektúra.

    És nagyon nem tűnik technológiában vezetőnek az intel sem. az i7 jó lett jó drága is nagy új fejlesztés, amd viszont sok éve már csak finomítgat a processzorain, semmi nagy fejlesztés látszólag évek óta rá vannak készülve a fusionra, és csak arra koncentrálnak, és úgy néz ki ütni fognak, hiszen az intel ezen a téren labdába sem rúghat, hiszen a larrabee kövér fail lett, és lehet i7-ük, de egy shaderes rásegítésű általános felhasználású cpu-val, egy sima cpu mint az i7 nem szállhat versenybe. És mivel már szivárognak a hírek az amd új dolgairól úgy tűnik nem csak rizsáznak az újdonságokról ;)
    Az amd-nek nagyon is jól áll a szénája.
  • Oláh Herkules
    #18
    nem adta oda, használhatja, amíg tart a licensszerződés. Ha lejár és az amd azt mondja nem újítja meg, akkor az intelnek bukta van :)
  • Abu85
    #17
    Nyilván az AMD önként beismerte, hogy az x86-64 az Intel szabadalma, és le is mondott róla. Hasonlóan járt el az integrált memóriavezérlő és a nagysebességű rendszerbusz esetében bejegyzett szabadalmainál is, amiket az Intel most a Core i7 generációban felhasznált.
  • kvp
    #16
    "az x64 nincs az AMD kezében, mer odaadta az intelnek."

    Az x86-32 az intel kezeben van, amit licenszel az amd-nek. Az x86-64 az amd kezeben van amit licenszel az intel nek. Ezt hivjak patt helyzetnek. Az nvidia az egyetlen aki egyik feltol sem kapott licenszt.

    "Az Intel nem a SOI proccesst használja, mert nem tudott tovább menni vele, az AMD igen...."

    Ugyanazon a gyartosoron lehet mindket technologival gyartani, csak az alapanyag mas. Az intel az olcsobb sima sziliciumot valasztotta, mig az amd a dragabb, de magasabb orajelet lehetove tevo soi alapot. Ez a dontes csak ket dolgot jelent: a) az intel olcsobban gyart, nagyobb a haszna vagy alacsonyabbak az arai b) az intel eseten bonyolultabb microarchitektura kell, hogy azonos teljesitmenyt erjenek el alacsonyabb orajelen (ez sikerul is nekik)

    Ha az intel is atallna soi-ra, akkor egyreszt 20%-al dragabb lenne minden cuccuk, masreszt meg nagyobb lenne a teljesitmeny elonyuk az amd-hez kepest. Szerintem ezzel raernek akkor ha mar mas modszer nincs a sebesseg novelesere. A core csaladban viszont fejlesztes nelkul is van meg olyan 30-40% tartalek, csak a pipe-ok es az alu-k atkonfiguralasaval, amire mar van kidolgozott utitervuk.
  • coolbboy83
    #15
    Mindennek utána lehet nézni, (google is your......)
  • coolbboy83
    #14
    Az Intel és a technológiai előny :-) Mindkét cég litográfiai berendezéseit az IBM fejleszti és gyártja :-)
    Volt anno egy video a Youtube-on erről...... mutatták az Intel egyik Silicium Waffer megmunkáló üzemét, és próbálták a kamerát úgy állítani, de az IBM felirat teteje kék a trendy kék színével gyönyörűen látszott.

    Az Intel nem a SOI proccesst használja, mert nem tudott tovább menni vele, az AMD igen....

    De ez részletkérdés, az Intel semmit nem tud a Vide-ról, a chipjei mindig is a vicc kategóriájába tartoztak..... Az nVidia nem kapott x86 licencet anno 1 éve és áll a bál az Atom/Ion miatt is!!

    Az AMD/Ati jó helyzetben, és most hogy megint vita van az Intel és az nVidia között nőttek is a papírjaik....
  • Sir Ny
    #13
    az x64 nincs az AMD kezében, mer odaadta az intelnek.
  • WoodrowWilson
    #12
    Ez nem lenne nagy probléma, ellehetetleníthetné az AMD-t, majd amikor már a csőd szélén áll, szépen felvásárolja, és nála a licensz.
  • Oláh Herkules
    #11
    aztán meg egy évig nem gyártana procit az intel, logikus :D (x64 kiterjesztés nagy úr, és az az amd kezében van ;) )
  • Solten
    #10
    Probalta kicsinalni, vegul az lett az eredmenye hogy fizetett az AMD-nek...

    link
  • Julius Caesar
    #9
    Igen, de akkor az ATi (azaz az AMD) lezs ott monopol helyzetben és akkor fldarabolhatják az AMD-t, így ő kerül monopóliumba és őt is feldarabolják. Najó, ez már agymenés kategória :D

    Amúgy örülnék ha mind a hármat feldarabolnák. Végre lenne egy kis mozgás az állóvízben.
  • vitus
    #8
    Az Nvidia már régen látja ezt és a soc területen fog nagyon előretörni és ott nagyon is van létjogosultsága és sokkal több profit mint az asztali gpu piac.
  • vitus
    #7
    Persze, hogy nem akarja mert nem teheti meg. Az Intel röhögve kicsinálhatná az AMD-t a piaci erejénél és tőkéjénél fogva, de azzal saját maga alá tenne mert törvényekbe ütközik és a végén az Intelnek kellene saját magát feldarabolnia. Nekik az a jó, ha szépen ingázik a határon és durva árréssel kevesebb cuccot ad el és életben tartja a konkurenciát jó nagy lépés előnnyel a technológiák terén. Nem lehet célja kicsinálni, viszont Nvidia nem kell neki ők feláldozhatóak. :)
  • Sir Ny
    #6
    igazából az intelnek rohadt nagy nyűg az AMD, mivel az AMD használhassa ingyé az Intel szabadalmait ( az összeset ). persze az Intel is használhassa az AMD-éit, de azért azt el lehet képzelni, hogy melyik cég fejleszt többet.

    szerintem az Intel már simán megszabadult volna az AMD-től, ha léphetett volna valaki erősebb a helyébe, akit nem kell úgy életben tartania az Intelnek.
  • BIZ0906
    #5
    Jaj szegény kis nvidia na most legalább rá*sztak. Az Intelt próbálják meg lefizetni xD vagy az már túl drága? Szarügy. Ha az Intel is kiad majd VGA-kat az nvidia le is húzhatja a chipsetét a wc-n.
  • orkaman
    #4
    nekem sincs. én kapok? ingyé?

    utálom a monopol helyzetű cégeket, de azért miért kéne odaadni a saját technológiát, hogy újabb piaci ellenfelet kreáljon?

    Elég nekik az AMD-t fenntartani. (csak azért mondom, mert lassan úgy tűnik az Intel nem is akarja nagyon lenyomni az AMD-t, jó nekik ez a helyzet. nincs 100%-os monopol szitu, de majdnem. )
  • Julius Caesar
    #3
    nekem is ez tűnt fel. Ha annyira gond, hogy nincs nekik, adjanak. Nem értem mi a porbléma.
  • Kindred Blades
    #2
    In b4 ATI fanboys!

    Történetesen igazad van, ahogy mondani szokás, ezek már csak ilyenek. Mind.
  • nohea
    #1
    "Az Intel azzal érvelt, hogy az Nvidiának nincs megfelelő licence a Core i3, i5 és i7 processzoroknál alkalmazott QPI-Linkhez." - és ez vajon az nVidia hibája? 'Ja, igen, tőletek megtagadtuk, b#&@+!tok meg, hogy nektek nincs...' kb. Nem tudom, az Intel mi a halálért akadékoskodik ennyit.