Berta Sándor

Intel: A beágyazott rendszereké a jövő

Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója szerint már látható a számítástechnika egy új érája, amelyben a hálózatba kötött, digitális rendszerek szinte minden élethelyzetben körbevesznek bennünket.

A Német Műszaki Tudományos Akadémia (acatech) müncheni sajtóbeszélgetésre hívott néhány IT-szakembert, köztük Paul S. Otellinit, az Intel vezérigazgatóját. A Hotel Bayerischer Hofban tartott rendezvényen az acatech bemutatta az Integrált Kutatási Koncepció Kiberfizikai Rendszerek projektet, ami az úgynevezett beágyazott rendszerek következő generációját jelenti. Az eseményen meghívott vendégként részt vett Wolf-Dieter Lukas, a német oktatási és kutatási minisztérium osztályvezetője; Manfred Broy, a Müncheni Műszaki Egyetem professzora; Reinhold Achatz, a Siemens kutatási ügyekért felelős vezetője és Paul S. Otellini, az Intel vezérigazgatója.

"Mi a következő dolog a számítógépes rendszerek evolúciójában?" - tette fel a kérdést Otellini. A szakember meg is válaszolta a kérdést: "Gyakorlatilag minden az lehet. Az asztali számítógépek és a laptopok korszaka lassan a végéhez közeledik, az okostelefonok és a netbookok pedig csak a folyamat elején tartanak. De már látható a számítástechnika egy új érája, amelyben a hálózatba kötött, digitális rendszerek szinte minden élethelyzetben körbevesznek bennünket."


Manfred Broy, Paul Otellini, Reinhold Achatz, Henning Kagermann és Wolf-Dieter Lukas

"A jövőben minden elektronikus alkatrész össze lesz kötve az interneten keresztül. A mai beágyazott rendszerek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az alkalmazási lehetőségek gyakorlatilag végtelen számúak és ebben a folyamatban az Intelnek komoly és erős partnere lehet az acatech. Amikor Henning Kagermann, az acatech elnöke megkérdezte, hogy csatlakozni akarunk-e az akadémiájukhoz és részt akarunk-e venni a projektjükben, a döntés nem volt nehéz."

Otellini hangsúlyozta: "A legjobb példák a beágyazott rendszerekre az egyes autókban fellelhető tucatnyi számítógép. Már nem csak a szórakoztatóipari és navigációs készülékekben vannak processzorok és operációs rendszerek, hanem az ABS-ben is. Szintén CPU-k dolgoznak a mosógépekben, hűtőszekrényekben. A jövő a beágyazott rendszerek összekötéséről szól majd. Amennyiben ez megvalósul például az autók esetében, úgy a járművek mobil multimédiás központokká alakulnak át. De az új technológia egyúttal biztonságot is jelenthet, hiszen figyelmeztethet a kopott gumikra. Az autóipar mellett még két másik ágazat használja a beágyazott rendszereket: az energiaellátási szektor és a kereskedelem."

Kagermann beszédében az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának prognózisát idézte, amely szerint a Föld egy olyan változási folyamat előtt áll, mint amilyennek utoljára 1990-ben, az internet megjelenésekor lehettünk tanúi. Az acatech elnöke úgy vélte, még nem lehet tudni, hogy milyen lesz a beágyazott rendszerek jövője. Ezen a területen ugyanis nincs megfelelően koordinálva a kutatás és a fejlesztés.

Manfred Broy elmondta, hogy az újságíróknak és a szakembereknek a közeljövőben meg kell jegyezniük a kiberfizikai rendszerek kifejezést. Ilyen megoldások ott valósulnak meg, ahol a beágyazott rendszerek hálózatokba kötődnek, akár globális viszonylatban is. Már egyetlen ilyen eszköz is nagy hatásfokú lehet és hatalmas mennyiségű adattal dolgozhat. Technológiailag azonban sokkal több minden lehetséges annál, mint ami ma megvalósítható. Természetesen az új megoldások megjelenése új kérdéseket is felvet majd, például, hogy hol vannak az adatfelvétel határai.

"Már 30 évvel ezelőtt is beágyazott rendszereket fejlesztettünk ki. Akkor még szekrény méretűek voltak. Ma már elférnek egy körömnyi területen és ezzel gyakorlatilag a mindennapok összes eszközében megjelenhettek. A jövőben a környezet ismeri majd fel, hogy egy adott helyzetben milyen megoldásokra, szolgáltatásokra és támogatásra lesz szükség. A legfontosabb azonban, hogy a folyamatok végső döntéseit továbbra is az ember hozza meg" - szögezte le végül Reinhold Achatz. A szakember hozzátette: a kutatási és fejlesztési kérdések mellett azonban lesz még egy megválaszolandó felvetés: mik az emberek igényei?

Az acatech programját támogatja még három szakmai szervezet, a ZVEI, a VDMA és a BITKOM. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az Intel milyen összeggel segíti a programot, de az is biztos, hogy a német kutatók számíthatnak az Intel laboratóriumok támogatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Crane #12
    Aha... köszi! Gondoltam, hogy spanyolviasz amit írtam, mert nagyon kézenfekvő volt. ;)
  • asysoft #11
    Pont ezt tudta az MS-féle Smart Display. Mondjuk az 'picit' drágább volt
  • jaspercry #10
    Ez majd igazábol abban fog kiteljesülni,mikor minden embernek kötelező lesz majd csippet ültetni magába,aztán majd az lesz összekötve az internettel,ettöl kell igazábol félni,nem attól ,hogy a vasalón lesz mozilla.Ez lesz az igazi"kasztrendszer" az emberek megfigyelhetősége,munkabírása adózása,és helymeghatározása.
    Néhány év , beparáztatnak bennünket,félelemmel irányítva,és majd mindenki önszántából örülve az uj lehetöségnek pánikszerüen fogja magának beadatni az uj emberbeültethetö,m"mindentudó" csippet.(ennek adok kb 10-15évet)
    (nem összeesküvés,ez már a mai napon elérhető gazdagabbak számára)
  • Crane #9
    "A konyhapulton megnyomott egy gombot aminek következtében átlátszó képernyővé vált az egész pult és elkezdett a neten recepteket böngészni..."

    És ez így mennyivel jobb, meg több attól, hogy megfogom a wifis laptopot, leteszem a konyhapultra, és nézem a receptes oldalt? :) Most komolyan: miért fizetnék plusz egy számítógépért, hogy a konyhapultba is legyen egy, amit ráadásul csak és kizárólag arra használok, hogy a receptekakonyhapultra.com oldal bejöjjön? :)
    Több értelmét látnám wifis LCD kijelzőknek, amit potom pénzért lehetne venni (mondjuk max 5000Ft).
    Semmit se tudna, csak wifin fog egy videójelet, és azt megjeleníti, esetleg érintőképernyős, és a koordinátákat visszaküldi wifin. A PC a szobában zümmög, én meg a konyhába nézem a receptet. PC-hez lenne egy USB adóvevő, ami mondjuk 10 monitort tud kezelni, aztán csókolom.
    Az meg hogy nem nyílik az ajtó, mert lefagyott a számítógép... Úgy tépném ki a szívét, hogy csak füstölne!
  • Kerub #8
    Ahogy kvp és slickboy is írta, baromi sok gond van az autókban lévő elektronikával.
    Mi is már fél éve azzal szívunk hogy az autóban valami gond van az elektronikával emiatt néha egyszerűen leáll

    Aztán az se volt semmi amikor a 2000es évek elején a BMW kijött egy olyan autóval ami mindig figyelmeztetett h mikor vidd el szervizbe (kb 2 havonta kellett szervizbe vinni a gyártó szerint). Ha nem vitted el és lejárt a timere akkor egyszerűen leállt az autó :D Persze hamar visszavonták.

    Nem vagyok én a technológia és az elektronika ellen (minden álmom egy napelemmel tölthető full elektromos autó) viszont amíg NEM MŰKÖDIK JÓL addig ne a népen teszteljék ezeket. Majd ha már minimalizálták a hibákat és kevésbé lesznek a rendszerek bugosak akkor én is szívesen beújítok.

    Azt a szintet viszont sosem akarom mikor már reggel borotválkozás közben a tükör a friss Facebook bejegyzéseket pörgeti
  • kvp #7
    "És a slusszpoén: Így a csap már nyáron is megfagyhat! :D"

    Ne is mondd, nallunk a cegnel rendszeresen ezt csinaljak az infras csapok. Olyankor mindenki az alagsori tartalek wc-t hasznalja, ahol elfelejtettek kicserelni a mechanikus rendszert. Nem veletlen, hogy hiaba van kartyas ajtonyito rendszer, aksis szunetmentessel, en azert kertem egy kulcsot is.

    "Az én járművem ne mobil multimédiás központ legyen bazmeg."

    Ok is ezt mondjak. Ma mar mikrovezerlo iranyitja a modern autok gaz es fekpedaljait. Ezekkel a jarmuvekkel, ha elromlik a szamitogep mar nem lehet csak ugy megallni. De egy modern hibrid benzin-elektromos jarmuvet nem is nagyon lehetne kezzel iranyitani vagy csak nagyon nehezen. (kb. 20 kapcsolot kellene atallitani a gazpedal megnyomasa helyett ahhoz hogy elore menjen) A lenyeg, hogy a legtobb ember nem tudja, hany _tucat_ szamitogep van az autojaban. Es ebbe nem szamolta senki bele a szorakoztato elektronikat.

    "Ebben nem láttok semmi újat. Kb 2 éve néztem a Spektrumon egy doksi filmet ahol egy Miscrosoft alkalmazott bemutatott egy olyan házat ahol minden elektronikus volt. A konyhapulton megnyomott egy gombot aminek következtében átlátszó képernyővé vált az egész pult és elkezdett a neten recepteket böngészni... és így tovább."

    Ilyen van Bill Gates-nek is, en 12 eve voltam eloszor ilyen hazban. Le is fagyott a kozponti win98, alig tudtunk kijonni. (ujra kellett inditani a gepet, hogy nyiljanak az ajtok) Viszont digitalis vezerlesu tuzhelye mar a baratnomnek is van, csak nem igazan tudja hasznalni. (ez alapvetoen nem a tuzhely hibaja, es sajnos ilyen volt gyarilag beepitve a butorba)

    ps: Egyebkent a hutogep meretu beagyazott rendszer az apollo-k navigacios szamitogepe volt, 100 kilo volt es eppen csak elvitt a holdig. Most ugyanezt az architekturat 1 dollarert aruljak koromnyi meretu chip-ben aminek csak tap kell a mukodeshez. (visszafele kompatibilis es az xbox-tol a jatekokon keresztul a tv taviranyitokig eleg sok mindenben hasznaljak) Ma mar ott tartunk, hogy olcsobb tobb komplett mikrovezerlot belerakni egy aramkorbe, mint diszkret logikai kapukbol felepiteni.
  • slickboy #6
    Az én járművem ne mobil multimédiás központ legyen bazmeg. Legyen biztonságos, környezetbarát, megbízható és élmény legyen vezetni. A vezetés élményét nem az adja, hogy mobil multimédiás központban gurulok. Annál sokkal egyszerűbb dolgokra van ahhoz szükség. Maximum ha vezérigazgató lennék és szétunnám az agyam a hátsó ülésen üzleti úton, na talán akkor vágynék házimozira. Azt hiszem szívunk eleget a túlkomputerizált autókkal.
  • Kerub #5
    Figyelemre méltó öltöny és nyakkendő kollekció fedezhető fel a képen :)

    De hogy a témához is hozzászóljak... Ezek most arról beszélnek hogy - Bill Gates házának a mintájára - full elektronikus házat akarnak a népnek?
    Ebben nem láttok semmi újat. Kb 2 éve néztem a Spektrumon egy doksi filmet ahol egy Miscrosoft alkalmazott bemutatott egy olyan házat ahol minden elektronikus volt. A konyhapulton megnyomott egy gombot aminek következtében átlátszó képernyővé vált az egész pult és elkezdett a neten recepteket böngészni... és így tovább.

    Véleményem szerint kicsit nagyot álmodik az Intel. Egy asztali gép/notebook egy indiainak is megfizethető (talán egy kis késéssel), ellenben egy full e-ház megépítése és az egész infrastruktúra kidolgozása hatalmas pénz és kétlem hogy annyira fogékonyak lennének rá (jelenleg) az emberek csak azért hogy hangosan adhassanak parancsot a csapnak ("32 fokos vizet kérek" :D ).
  • Szefmester #4
    Én meg az asztali gépemről.. Okos telefon menet közben jó dolog, de minden másra az asztalit használom. nem vagyok olyan lusta hogy ha netezni akarok akkor azt laptopról az ágyból tegyem mint egyesek..
  • bigjoe #3
    Hát én a laptopomról nem nagyon
    mondanék le.