Berta Sándor

Egy fokkal ismét szigorúbb lett az iráni netcenzúra

Az elmúlt napokban újabb különböző honlapokat és tartalmakat blokkoló intézkedéseket vezetett be az iráni kormány.

Az újabb cenzúrasorozatot az váltotta ki, hogy december 19-én 87 éves korában elhunyt Hussein-Ali Montazeri nagyajatollah. A vezetőt az észak-iráni Qum városában érte a halál. Ugyan az országban a mai napig érvényben van a demonstrációs tilalom, több tízezren gyűltek össze, hogy emlékezzenek Montazerire, aki az egyik legnyitottabb reformokat sürgető iráni személyiség volt. A megemlékezésen a hatóságok több újságírót is őrizetbe vettek és rendkívül keményen léptek fel minden, a kormánynak nem tetsző anyag megjelentetése ellen.

"Miközben a lakosság gyászol, a hivatalok ismét cenzúrázzák a helyi és a nemzetközi sajtóorgánumokat" - bírálta az intézkedéseket a Riporterek Határok Nélkül (ROG) nevű civil szervezet. Az iráni kulturális minisztérium még vasárnap olyan rendeletet adott ki az újságok szerkesztőinek, amely szerint semmilyen cikk sem jelenhet meg Montazeriről vagy a haláláról. A szaktárca munkatársai minden egyes szerkesztőségben személyesen ellenőrizték a rendelet betartását.

Hétfőn a Fars News hivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy a hatóságok bezárták a Andisheh-ye No nevű reformpárti újságot. A cenzúra azonban itt nem állt meg, ugyanis a BBC Montazeriről szóló tudósításának sugárzását nemes egyszerűséggel blokkolták vasárnap. A felvétel az utolsó exkluzív interjú volt, amit a vallási és szellemi vezető a halála előtt adott. Az iráni szervek nem bíztak semmit sem a véletlenre és sikerült a Hotbird 6-on sugárzott összes televízió műsorát befagyasztaniuk, a felvétel mégis kiszivárgott és egy ideig még látható volt a BBC Persian hivatalos oldalán.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan jelentették az emberek, hogy akadoznak az internetelérések és a telefonvonalak. A jelenséget különösen Iszfahánban és Nádzsáfabadban, az ajatollah szülővárosában lehetett tapasztalni. Montazeri oldalát már évekkel korábban bezáratták és az azt szerkesztő Modschtaba Lotfit tavaly novemberben négy év börtönre ítélték és öt évre eltiltották a hivatása gyakorlásától. A hivatalos vád az volt, hogy kormányellenes propagandát folytatott és Montazeri eszméit terjesztette. Iránban a közelmúltban először december elején blokkolták az internethozzáféréseket a helyi hatóságok, majd Abbász Dzsáfári Dolatabadi teheráni főügyész közölte, hogy két konzervatívnak minősülő hírportál üzemeltetői ellen indítanak eljárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #26
    "elég pl. egy sima http alapú szolgáltatást igénybe venni, mint pl. az Opera 10.10-től szereplő Opera Unite... és ilyen webszervereken"

    ... ami ugye azért jó, mert az operas subdomainhez a géped aktuális IP-címe kerül hozzárendelésre, azaz aki az Opera Unite-os elérésedhez tartozó IP-címeket logolja, az pontosan látja, hol, merrefelé csatlakoztál a netre. Azért hajrá.
  • teddybear #24
    Nem érdekel.
  • uniu #23
    A jobbik.net-nek semmi köze a Jobbikhoz! A hivatalos oldal a www.jobbik.hu .
    "Az oroszok küldték".. ehh. És ugyan minek ? Hogy rávegye az embereket, hogy szakítsanak az energiafüggőséggel oroszország felé ? Nem kevered véletlen Gyurcsánnyal ?
  • teddybear #22
    Ami azt illeti, beütöttem a Szabó Albert nevet a Googlébe, és több mint 72000 találatot dobott ki.

    Itt van a két első találat. Az első, a Wikipédiából a róla szóló szócikk, a második egyenest a Jobbik.netről.

    No comment.
  • bvalek2 #21
    Ez még a Spektrumon volt annak idején, kis dokumentumfilm sorozat a titkosszolgálatok életéről. A magyar vonatkozásúakból Szabó Albert izraeli állampolgársága biztos, Bácsfi Diácska meg olyan béna provokátor volt, hogy már fájt, nála megengedtem magamnak a feltételezést...
  • Tetsuo #20
    LOL még jó, hogy te 100%ra tudod, a titkos akciokat a vilagban.. koszonjuk az infot. :DD
    Az MSZP-sek meg gyikemberek..
  • bvalek2 #18
    Ennél csak az igazibb szabadságharcos, aki bárki más életét adja az eszmékért, amiben hisz Az ilyen hozzászólók mint arrakistor/hottold/kalózoli annyira mesterkélten hülyék, hogy az ember fejében komolyan megfordul, hogy az egész egy megtervezett színjáték, és az illető egy beszervezett provokátor.

    A Moszad bevett szokása Németországban, hogy ügynököket küldenek oda, neonáci szervezeteket alapítani. Ezzel egyrészt kontroll alatt vannak, másrészt "kiugrasztják a nyulat a bokorból", szép kis nyilvántartások készülnek a potenciális szimpatizánsokról.

    Magyarországon is volt már rá példa, a 90-es években Szabó Albertről bebizonyosodott hogy izraeli állampolgár, Bácsfi Diána pedig a hazai hálózat harmatgyenge próbálkozása volt (a Jobbik nem ilyen állatfajta, Vonáékat az oroszok küldték).
  • sathinel #17
    Ez a progi nem sokat változtat a dolgokon. Amíg az emberek a cirkuszt keresik addig hiába van pár ember aki kimondja a véleményét. Itt is és más oldalakon is megy mindenféle fröcsögés és mégis bennmaradnak a hozzászólások, stb. Otthon is csinálják a fesztivált továbbra is és hiába van pár ember aki nem figyel ezekre az elterelő, félrevezető infókra mindíg vannak akik tovább hisznek a politikusok baromságaiban. Oldalfüggetlenül. Tehát max a retardáltak gondolják hogy pár ember gondolatai befolyásolják a tömeget. Ha így lenne nem lennének idióta showműsorok, és politikai egymásramutogatás, cirkusz.

    A tudatlanok politikai fröcsögését segítik legnagyobbrészt az ilyen progik. Bejegyzett amerikai cég egyébként aki a progit gyártja ha megnézed. Szerintem ugyanoda jukadsz ki a végén mint ahol voltál.

    "It was originally developed with the U.S. Navy in mind, for the primary purpose of protecting government communications."

    Tehát az amerikai "cionista" kormánynál bejegyzett, és valsz álltaluk működtetett céget elfogadod? :D
    Max egy másik oldal véleményét kezded el szajkózni de ettől nem javul a gazdaság, nem lesznek új munkahelyek, és nem állítja meg a korrupciót. Arctalan, magukat fel nem vállaló emberkék véleményét olvashatod majd mindenhol. Az igazi szabadságharcosok még az életüket is adták az eszmékért amikben hittek.
  • zola2000 #16
    sajna ahhoz is jó :(
  • zola2000 #15
    Nos aki tiltott oldalakat akar nézi az használjon TORt, aki tiltott oldalt akar készíteni, az készítsen Onion Linkelt oldalt (ott a webtárhely üzemeltetője is csak értelmetlen adatokat lát, ezek ilyen oda-vissza titkosított dolgok). Én is használni fogom a TOR, ha magyarországon is kitör egy komolyabb diktatúra, de remélem nem kell ilyen dolgoktól tartani.