Berta Sándor

Irán: újabb eljárások honlapok ellen

Abbász Dzsáfári Dolatabadi teheráni főügyész két konzervatívnak minősülő iráni hírportál üzemeltetői ellen indítana eljárást.

Az ügyről az Associated Press számolt be az iráni állami televízió híradására hivatkozva. A vád szerint a Jahannews és az Alef news nevű híroldalak, illetve azok működtetői megsértették Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnököt. Azonban a helyi hatalom szigora nem csak erre a két lapra sújt le, hiszen a Riporterek Határok Nélkül (ROG) nevű szervezet közleményéből kiderül, hogy az Ayandenews nevű honlapot már december 6-án bezáratták. A ROG munkatársai közölték, hogy mindkét információt számos helyi forrásuk megerősítette.

A szervezet a két újabb oldal tervezett bezáratásában az iráni internetcenzúra kiterjesztését vélte felfedezni, közleményük szerint a helyi hatalom nincs tekintettel senkire és semmire. Jó példa erre, hogy Aliresa Sakanai, a Jahannews üzemeltetője az elmúlt hónapokban még Ahmedinezsád elnök támogatójának számított. Azonban hozzá hasonlóan számos konzervatív csoport a nemrégiben brutálisan levert demonstrációk után megváltoztatta álláspontját és elfordult a kormány politikájától.

"Az elmúlt hónapokban az iráni kormány folyamatosan fejlesztette stratégiáját. Egyre több független és és ellenzéki médiát, illetve azok oldalait cenzúrázza, záratja be vagy tiltja be. Most pedig megkezdte a rezsim azokon a csoportokon belül is a tisztogatásokat, amelyek eddig az elnök támogatóinak számítottak. Ahmedinezsád ezzel a lépéssel ismét csak azt bizonyítja, hogy nem tűr meg a hivatalostól eltérő véleményeket a médiában" - olvasható a szervezet közleményében.

A június 12-i vitatott elnökválasztások óta Iránban több mint száz újságírót, riportert, bloggert vettek őrizetbe a hatóságok, közülük 28-an még mindig börtönben töltik napjaikat. Az 1979-es iráni forradalom óta még soha nem menekült el ennyi újságíró az országból. A ROG adatai alapján eddig több mint 50 iráni újságíró és blogger keresett külföldön menedéket.

Időközben hivatalosan is hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Mohammed Pur Abdullah bloggert. A hivatalos vád szerint részt vett a kormányellenes megmozdulásokon és a nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységet folytatott. A Pishro (Avantgarde) nevű blog üzemeltetőjét még idén január 12-én tartóztatták le, miután cikkeket jelentetett meg az iráni börtönkörülményekről és a helyi titkosszolgálati ügynökök kihallgatási módszereiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Maya Hill #3
    Manapság már az olyan technológiák mellett,mint az Opera Unite, még a TOR-ra sincs szükség...

  • Darth Sith #2
    Miért nem teszik ki az oldal serverért külföldre, és ha az ISP le is tiltja, proxyval vagy TOR-al () elérné aki akarja. Lásd kurucinfo, azt is hányszor bezárták, most nyomják kintről (mondjuk spec ez rossz példa, azt az oldalt én is bezáratnám :D)
  • hol9672 #1
    Nagyon akarják bomlasztani a cionisták Iránt.
    Gondoljunk csak arra, mennyire állt ki a nemzetközi média 2006-ban a Kossuth téri tüntetők mellett. Semennyire.