Berta Sándor

Már a népszerű oldalakat is blokkolják Iránban

Újabb fejezetéhez érkezett az iráni internetcenzúra. A perzsa ország vezetői ezúttal nem a népszerű hazai, hanem a sok látogatót vonzó külföldi internetes oldalakhoz való hozzáféréseket blokkolták.

A népszerű blogokat és más portálokat eddig is elnyomták Iránban, gyakran amerikai segítséggel. Októberben pedig újabb szigorú intézkedést hoztak az állam vezetői: betiltották a szélessávú internetet, hogy indoklásuk szerint így lassítsák a káros nyugati hatások beáramlását az országba. A döntés értelmében minden helyi internetszolgáltató köteles volt mérsékelni a le- és feltöltési sebességeket. A jogszabály értelmében ezentúl a maximális letöltési sebesség legfeljebb 128 Kbit/s lehet.

A legújabb döntés értelmében jelenleg nem elérhetők az olyan népszerű külföldi oldalak az Iránban élők vagy ott dolgozók számára, mint például a YouTube, az Amazon, az IMBD.com filmes adatbázis, de tiltott tartalomnak számít a Wikipedia online lexikon és blokkolják a The New York Times oldalához való hozzáféréseket is. A látogatókat minden érintett portál esetében csak egy egyszerű felirat figyelmezteti, miszerint: "a kért oldal tiltott".

A döntést támogatta Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök is, aki szintén fontosnak tartja, hogy az iráni fiatalokat ne érhesse semmilyen káros nyugati befolyás. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi emberi jogi szervezet legfrissebb kimutatása szerint Irán neve is felkerült azt a 13 országot felvonultató listára, amelyre az internet ellenségeit vették fel. Iránban jelenleg immár közel 7,5 millió rendszeresen internetező felhasználót tartanak nyilván, a blogok száma pedig elérte a százezret.

Szakemberek szerint azonban az internetcenzúra még nem érte el végleges formáját. Erre utal Mohamed Tourang, a tájékoztatási hivatal kulturális bizottságának elnökének múlt heti kijelentése is, miszerint a jövőben minden tiltott tartalmat kínáló oldal ellen fel fognak lépni a hatóságok. Különösen a kultúrát és a hagyományokat sértő, valamint a nemzeti egységet veszélyeztető anyagokat fogják eltávolítani az internetszolgáltatók és az igazságügyi szervek. Tiltott tartalomnak számítanak egyébként nemcsak a nyugati filmek és a zenék, de a haladó eszméket hirdető iráni és külföldi könyvek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hanandi #8
    Szanalmas
  • Commandante #7
    Ennek semmi köze az iszlámhoz. Nem több, mint "az iszlám kúltúra védelmében" logóval ellátott diktatórikus eszköz. Az iráni vezetéssel az irániknak is legalább annyira tele van a t...ük, mint minden más normális embernek.
  • AgentKis #6
    Szerintem nem szar, náluk nincs parkolási díj.
  • BCs design #5
    szar már nekik van pár idiota vezetőjük
  • Szeszmester #3
    Blokkolnám.
  • dxtr #2
    ha jól tudom az iwiw-et is blokkolják
  • AranyKéz #1
    Tiltsák be inkább az Internetet! Egyszerűbb. Nem fog semmilyen káros tartalom beáramlani ami megbontja azt a fene nagy nemzeti integritásukat. Igaz hogy szart se fognak elérni vele, dehát kit érdekel? Nagy(nak tűnő) eszmék mindenre feljogosítanak.