Berta Sándor

Lassan kínai méreteket ölt az iráni webcenzúra

Az ellenzéki újságírókat és a blogereket minden eddiginél keményebben nyomják el Iránban. Ennek ellenére még közel sem tökéletes a cenzúra az ázsiai államban - derült ki a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet legújabb jelentéséből.

Irán negatív országimázsát ilyen szempontból aligha lehetne még jobban erősíteni. "Az ország jelenleg a Közel-Kelet legnagyobb újságíró- és blogerbörtöne. A lehallgatások, megfigyelések, zsarolások, jogtalan kihallgatások, újságbetiltások és bebörtönzések teljesen mindennapos és elfogadott dolgonak számítanak. A webcenzúra leginkább Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök tavaly júniusi hivatalba lépése óta tombol igazán. Az új elnök a beiktatása óta eltelt alig másfél év alatt is minden eszközt megragadott a cenzúra tökéletesítésére és kiteljesítésére.

"Tudomásunk szerint jelenleg legalább öt újságíró és egy bloger van Iránban börtönben" - nyilatkozta Katrin Evers, a Riporterek Határok Nélkül szóvivője. A sajtószabadságról kiadott, immár az ötödik alkalommal megjelentett globális listán Irán immár a százhatvankettedik helyen áll. Ugyan hat riportert kiengedtek az elmúlt hónapokban a helyi büntetésvégrehajtási intézetekből, azonban amint már említettük, öt újságírót és egy blogert azóta újra börtönbe vetettek. "Mióta Ahmedinezsád az elnök, a sajtószabadság kérdésében Irán újra megindult a lejtőn lefelé. Számos reformújságot és -publikációt betiltottak. Amíg 2005-ben ezek a kiadványok csak időlegesen kerültek tiltólistára, most a tiltás végérvényes" - tette hozzá Katrin Evers.

Bahman Nirumand Németországban élő iráni író szerint a cenzúra nemcsak a valódi, de a virtuális életben is egyre keményebb, ezenkívül már kiterjed a művészetekre, a filmre és az irodalomra is. A májusi teheráni könyvvásáron például az iráni rendőrök és titkosügynökök több könyvet egyszerűen - bármiféle indok nélkül - lefoglaltak. Nasrin Alavi teheráni bloger szerint egyre többször valósul meg az öncenzúra, az emberek ma már gyakran félnek névvel publikálni. A bloger úgy tudja, már készül a minden eddiginél szigorúbb számítógépes bűncselekmények elleni törvény is. A Delta Global nevű helyi cég pedig nemrég bejelentette, hogy az ország teljes internetforgalmát meg fogják szűrni.

Irán egyetlen reménye, hogy a társadalom kétharmada 30 éves vagy fiatalabb emberekből áll, akiknek egyre kevésbé tetszik a lassan már kínai mértéket elérő cenzúra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HJPOWER #5
    Eddig csak Kínát voltam kénytelen szídni, de akkor mostantól Iránt is kell ejjj, ;)
    SZóval Kína bekaphatja + Irán is!
  • NEXUS6 #4
    Bocs a szintaxis hibáért.
  • NEXUS6 #3
    "Tudomásunk szerint jelenleg legalább öt újságíró és egy bloger van Iránban börtönben"

    Höhöhö.
    Amerikában kb minden 50-edik emberke megjárja a börtönt. Kíváncsi vagyok hány ott ezer úságíró és blogger nosztalgiázik a Szökésen?
  • bundee #2
    amig az elnyomok hisznek benne, addig tokmindegy hogy mit mutat a tortenelem peldakent...
  • AranyKéz #1
    Nem blogger az tök véletlenül?

    Soha nem értettem hogy miért jó az agyba-főbe cenzúrázás. Olyan szinten úgyse tudják szűrni hogy mindörökké fennmaradjon a "rendszer", épp az ellenkezőjét érik el vele, csak hergelik az embereket.